Na kavi sa Marijom Čović

Marija ČovićZorana VukovićSvjetski dan žena sa sela koji je UN proglasio 1995. godine, od ove godine 2009., za one koji nisu znali kao ja, ubuduće ćemo pamtiti. Dakle, dan uoči Svjetskog dana žena sa sela u Gatima je s početkom u 17 sati održano predavanje na temu kako žene sa sela animirati, tj. potaknuti da svoje zdrave proizvode plasiraju na tržište na obostranu korist, njih kao domaćice, trudbenice, koje se i te kako doprinose zdravom življenju svojih obitelji i nas, koji kupujemo na pazaru i želimo kupiti njihove zdrave proizvode poznatog nam porijekla. Na održanom predavanju predloženo im je da se organiziraju u svoju udrugu ili zadrugu i da bi jako dobro prošle na tržištu. Npr., ako nekome treba deset boca marmelade od prasaka, džem od domaćih smokava, bocu prave orahovice, a ne komiju s omiškog ljetnog banka, itd, itd..  imali bi ih gdje kupiti. I ne samo to, već sve što od svojih zdravih plodova, trava, imaju u svojim poljima ili vrtovima ili voćnjacima, od svježeg voća pa sve do finalnih proizvoda: razne džemove, marmelade, orahovica, cherry, ajvare, kisele paprike, kisele kapule,..


KAVA S POVODOM

Na kavi sa Marijom Čović


Piše: Zorana Vuković


Danas sam u Omišu susrela "ženu sa sela", gđu. Mariju Čović, Jozinom iz Gata (op.a. Mariju znate kao dio Zbora iz predstave od "Počela do rasula", kao strinu iz "Prodane djevojke" te kao sređenu ženu jednog od troje braće iz predstave "Nosi nas rijeka") koja mi je u ugodnom razgovoru pojasila što se to jučer u Gatima, zapravo, dogodilo.

Ne nije bilo samo okupljanje Foruma žena SDP-a Omiš, kako su neki površno shvatili, nego su se na skupu okupile i druge žene, pogotovo žene sa sela, budući da skup nije imao nikakve veze sa politikom.

Istina, inicijativa za okupljanje i organizaciju predavanja u Gatima, u Domu kulture potekla je još lani od Forum žena SDP iz Makarske, Omiša, Splita, Sinja, Kaštela, tijekom njhovog posjeta Gatima, gledanju predstave KUU Mosor  "Nosi nas rijeka", nakon guštanja u Poljičkim delicijama, a posebno soparniku.

Posebna atrakcija skupa bilo je tkanje na tkalačkom stanu uživo torbice, zobnice od strane gđe. Ivule Ursić iz Gata.

Marija je, naravno, jedna od suorganizatorica toga skupa, te je izrazila oduševljenje korisnim predavanjem, i druženjem koje je potom usljedilo. Bilo je tu neizostavnih dobrih soparnika naše gđe. Matije, bogatih košara žena sa sela, više od 15 -ak, prekrasno aranžiranih.

Marija Čović

Marija Čović

Na moje pitanje evo sadržaja npr, Marijine košare, sve plodovi iz njenog vrta, dvorišta: kivi, grožđe, dunje, šljive, jagode, zatim mlun, šipci, oriji, suve smokve, ne zna Marija jel što izostavila..

Inače Marija radi za svoju obitelj džemove, marmelade, ajvare, kiseli povrće, radi likere, soparnike, a kako to sve stigne uz sudjelovanje na predstavama za čije pripreme treba oko 5-6 mjeseci do premijere ...

Ma kako to sve stigne?!

- Eto, imala si prilike viditi naše predstave, bila na našim feštama. Umorimo se, ali kad to žene sa sela rade sa srcem, ništa nije teško, sve se stigne!

Povezani članci

Who's Online

We have 219 guests and no members online