Opet p(r)opušili

U ozbiljnoj državi blamaža poput ovotjedne promjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, po kojoj je pušenje ponovno dopušteno u kafićima, jednostavno je nemoguća, i to iz samo jednog jedinog razloga: profit duhanske industrije i ugostitelja ne može imati prednost pred zdravljem. Zato se dosad i nije dogodilo da zabrana pušenja u javnim prostorima u bilo kojoj zemlji u kojoj je uvedena popusti pod pritiskom proizvođača cigareta ili ceha ugostitelja -  piše Goranka Jureško. No, to ne vrijedi i za Hrvatsku jer pušači će, kažu, spasiti državu i narod od recesije ako budu smjeli pušiti u kafićima ...


OPET PROPUŠILI

Struka ušutkana, pušenje dozvoljeno jer puni proračun


Piše: Goranka Jureško / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List


Zlobni bi rekli da je to možda i istina jer će svake godine 11.000 bivših pušača prestati koristiti i zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Jednostavno, past će kao žrtve svoje opasne ovisnosti.


Turci napredniji od nas

Gotovo istodobno kad je zakon zaživio u nas, i Turska je zabranila pušenje u kafićima. Otpora je bilo i vjerojatno će ga biti i dalje. Štoviše, jednog je vlasnika nervozni gost ubio pištoljem, ali to nije pokolebalo zdravstvene vlasti u Ankari. Nisu ustuknuli pred agresivnim ovisnicima o duhanu i Turci mogu pušiti ko Turci samo tamo gdje neće štetiti zdravlju drugih.

Hrvati olako shvaćaju opasnosti od pušenja, prema posljednjem Eurobarometru prvi su u Europi po pušenju pokraj vlastite djece i trudnica.

Prije gotovo pet godina Italija je bila jedna od prvih europskih zemalja koja je zabranila pušenje u kafićima i restoranima pa danas, poput Irske, prikuplja plodove te mudre i nadasve zdrave odluke.

Istina, zakonodavac je u Italiji dopustio pušenje ako se u kafiću ne osjeća nikotinski dim "istjeran" jakom ventilacijom, ali mudri ugostitelji izračunali su da bi im pita bila skuplja od tepsije i odustali su od takvih investicija.

Jesu li izgubili goste? Da, prvih nekoliko mjeseci. Sada Talijani puše pokraj kafića i više ne prosvjeduju. Danas se u Milanu ili Rimu, kad padnu prve kiše i temperatura, u svim kafićima traži mjesto više ...


PROČITAJTE VIŠE...
http://www.jutarnji.hr/komentari/komentari/clanak/art-2009,9,12,,176049.jl

Povezani članci

Who's Online

We have 146 guests and no members online