Vlada popustila oko zabrane pušenja

Vlada je donijela izmjene zakona po kojima je ponovo moguće pušiti u kafićima, ali uz vrlo "rigorozne" mjere. Istodobno, u restoranima i dalje ostaje zabrana konzumacije duhanskih proizvoda. Izmjene zakona, naime, reguliraju da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 četvornih metara te da prostor ne smije zauzimati više od 20 posto ukupne površine kafića. Uz to, takav prostor mora biti opremljen i sustavom za filtriranje ili pak recikliranje zraka iz prostora za pušenje. U slučaju da neki kafić ne može ispuniti takve uvjete vlasnik objekta može prostor za usluživanje odrediti isključivo pušačkim prostorom. Dakle, cijeli kafić može proglasiti pušačkim prostorom uz jasnu oznaku o dozvoli pušenja ...

POPUŠILI PRIČU
 
 Izvori: HINA, Slobodna Dalmacija
 
Uz to, vlasnik ugostiteljskog objekta mora zadovoljiti veoma rigorozne uvjete ventiliranja sustava, odvođenja zraka onečišćenog duhanskim dimom, a prostor će morati biti opremljen propagandnim materijalom koji upozorava o štetnosti pušenja.

U izmjenama ne postoji izrekom odredba o dozvoli pušenja u kafićima do 50 četvornih metara niti nužnost odvojenog prostora u većim kafićima kao što se ovih dana špekuliralo u medijima nego je to riješeno na drugi način, piše Jutarnji list.
 
Ministar zdravstva Darko Milinović ustvrdio da se zakon ne mijenja pod pritiskom iako, priznaje, da je dosadašnja zabrana izazvala veliko nezadovoljstvo ugostitelja.
 
- Ne mijenjamo zakon pod pritiskom nego smo i dalje na tragu zaštite zdravlja - rekao je ministar Milinović.

Povezani članci

Who's Online

We have 462 guests and no members online