Webom do gostiju! Digitalni marketing ključan za turizam

konferencijaonline marketing u turizmuSve industrije u svijetu, osim onih usko vezanih uz turizam, Hrvatsku doživljavaju kao zemlju koja se uopće ne koristi internetom. Budući da se, prema posljednjim podacima, 2,3 milijuna Hrvata koristi internetom, no ne toliko često, situacija po pitanju interneta i mobilne tehnologije u našoj zemlji mogla bi biti puno bolja. Osim toga, jako malo tvrtki u Hrvatskoj svoje trgovine ima na internetu – tvrdi Vedran Pražen iz tvrtke “Gideon”, ujedno organizatora Međunarodne konferencije o primjeni digitalnog mobilnog marketinga u turizmu ...


WEBOM DO GOSTIJU

Digitalni marketing ključan za turizam

Oglašavanje preko interneta i mobitela donosi sve više koristi oglašivačima, a svi rezultati su mjerljivi


Piše: Magdalena Družijanić / Slobodna Dalmacija
Snimio: Jadran Babić / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Glad za znanjem

U Hrvatskoj, kazao je, postoji glad za znanjem i primjenom takvih metoda, i radi bolje zarade, promocije ali i bolje posjećenosti web stranica, pa je zato na konferenciji okupio nekolicinu svjetskih stručnjaka, te između ostalih i Toma Hanana, do prije mjesec dana jednog od direktora Googlea za Švicarsku i Austriju.

Marketinški stručnjaci u predahu konferencije na obali u Podstrani

Marketinški stručnjaci u predahu konferencije na obali u Podstrani

Učinkovitost oglašavanja na internetu, posebice u turizmu, Hanan potkrepljuje i podacima te kaže kako se 90 posto ljudi internetom koristi da bi dobilo informacije o turističkim odredištima, dok se njih 80 posto koristi internetom da bi usporedilo cijene takvih putovanja.

Osim toga, 22 posto ukupnih pretraživanja, kaže, vezanih uz putovanja, dolaze preko Googlea.

- Poanta takvog oglašavanja je što su svi takvi rezultati mjerljivi, tvrtka točno zna koliko je za takvo oglašavanje uložila i koliko je dobila jer je broj korisnika koji su posjetili stranicu, nešto kupili i slično odmah vidljiv - kaže.

- Iako primjenjiv na velike, male i srednje tvrtke - objašnjava - situacija na tržištu je pokazala da se takvim oblikom marketinga više koriste srednje i male tvrtke nego one veće, upravo zato što su manji okretnije i spremnije na promjene.

To potkrepljuje i američkih tržištem gdje se za ulaganje u takav marketing prije nekoliko godina trošilo pet posto, a sada čak 25 posto. Iako su rješenja digitalnog marketinga u Hrvatskoj tek u svojim začecima, na njegovu primjenu prije nekoliko godina, kaže Jim McGough, koji je nedavno iz Motorole prešao u Gideon, odlučili su se i vlasnici splitskog bistroa “Black Cat”.

- Uz račun vlasnici na drugom komadu papira gostima sugeriraju i upisivanje svojeg komentara o tome kako im se sviđa mjesto koje su posjetili, i to na Tripadvisor.com, web stranici koja daje savjete za putovanja. Nakon nekog vremena, počele su stizati rezervacije sa svih strana svijeta, a danas im 20 posto prometa čine upravo oni koji su po svoj savjet gdje jesti otišli na Tripadvisor.com – tvrdi McGough.

Digitalni marketing

Mogućnosti mobilnog oglašavanja prezentirao je i Jonathan Cooper, suvlasnik tvrtke “Mobitel” d.o.o., agencije za mobilni marketing, koji je na konferenciji istaknuo da su svjetske tvrtke već odavno prepoznale trend oglašavanja preko mobitela.

Za njih danas izdvajaju više sredstava nego za klasične oblike oglašavanja, a budući da je penetracija mobitela u Hrvatskoj veća od 120 posto, vjeruje da će i hrvatske tvrtke ubrzo prepoznati ovakav oblik marketinga.


Milijarde mogućnosti

Procjenjuje se da u svijetu danas postoji oko milijardu računala, 1,2 milijarde televizora te oko četiri milijarde mobitela, kaže Vedran Pražen, odnosno četiri milijarde mogućnosti za brže, prisnije, efikasnije i jeftinije oglašavanje.

Povezani članci

Who's Online

We have 326 guests and no members online