Traži se izvođač ceste od Trogira do Omiša

Gužve kroz Omiš treba svladati i ove godineHrvatske ceste raspisale su natječaj za rekonstrukciju Jadranske magistrale od budućeg čvora Plano do početka trogirske obilaznice, odnosno najzapadnijeg dijela velikog projekta koji obuhvaća dogradnju dva sjeverna traka kroz Kaštela i potpuno novu cestu od splitskog TTTS-a do Omiša. Ponude potencijalnih izvođača radova otvarat će se potkraj srpnja, što vjerojatno znači da će građevinari izići na teren tek nakon turističke sezone i posao obaviti u postavljenom roku od šest mjeseci. Notorna je, međutim, činjenica da cijeli projekt cestovnog rasterećenja šireg splitskog područja dosta kasni ...

RASPISAN NATJEČAJ ZA REKONSTRUKCIJU JADRANSKE MAGISTRALE

Traži se izvođač ceste od Trogira do Omiša

Ponude potencijalnih izvođača radova otvarat će se potkraj srpnja, što vjerojatno znači da će građevinari izići na teren tek nakon turističke sezone i posao obaviti u postavljenom roku od šest mjeseci


Piše: Gordan Zubčić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Činjenica je da cijeli projekt cestovnog rasterećenja šireg splitskog područja dosta kasni, premda je ulaganje od gotovo 200 milijuna eura već ranije bilo osigurano iz državnog proračuna i kredita Europske investicijske banke.

Unatoč spekulacijama da je dio novca preusmjeren na izgradnju punog profila riječke obilaznice i drugih prometnica na području najveće hrvatske luke, znatno realnijim scenarijem čini se usporeni postupak otkupa zemljišta, posebice na području Kaštela.

Upravo taj razlog bio je glavna prepreka za početak izgradnje na potezu od Kaštel Novog (Rudine) do Planog, u dužini od 4,2 kilometra, gdje sada građevinari pripremaju novi, dvotračni sjeverni kolnik. Još je veći izazov otkup brojnih parcela na središnjoj dionici od Kaštel Gomilice do Kaštel Starog, koji je trenutačno u tijeku, gdje se na trasi buduće prometnice nalaze brojna građevinska i poljoprivredna zemljišta, ali i kuće i gospodarski objekti.

Na istočnom dijelu projekta izgrađeno je znatno manje, tek kraća dionica kod TTTS-a, ali na vrlo zahtjevnome močvarnom terenu, odakle bi se cesta trebala penjati na padine brda Perun iznad Podstrane, Jesenica i Duća i imat će četiri čvorišta.

Zbog teškog terena, prometnica bi od Dugog Rata prema Omišu trebala biti samo dvotračna, a uključuje i most preko rijeke Cetine. Na tom je dijelu u tijeku i probijanje tunela "Brzet", dugog 226 metara, koji bi trebao biti dovršen do početka srpnja, a nakon sezone krenulo bi se na tunel "Omiš" (1471 metar).

Unatoč svim teškoćama, izgradnja četverotračne ceste od Trogira do Omiša već odavno se nameće kao imperativ, jer dijelom napušta dosadašnje prometne koridore koji su tijekom minulih pola stoljeća od dovršetka Magistrale praktički pretvoreni u gradske ulice.

Riječ je o potezu na kojem se u špicama bilježi i po 40 tisuća vozila dnevno, što je u rangu ceste Zagreb -Velika Gorica, najfrekventnije prometnice u Hrvatskoj.

Povezani članci

Who's Online

We have 159 guests and no members online