Budućnost tiskanih medija je u suživotu s portalima

Tiskani mediji imaju sjajnu budućnost u suživotu s internetskim portalima jer zajedno zadovoljavaju sve potrebe čitatelja budući da prvi nude teme i sadržaj, a drugi servise i blic informacije. Rekao je to Klaus Schweighofer, član Uprave Styrije na predavanju održanom u sklopu 17. festivala tržišnih komunikacija FESTO 2009. - Tiskani mediji, odnosno dnevne novine, nezamjenjivi su jer je iskustvo pokazalo da ostali mediji upravo njih koriste kao izvore informacija. Nema vijesti bez novina - rekao je Schweighofer. Govoreći o budućnosti medija, Schweighofer je predvidio tri scenarija. Prvi bi bio sličan američkom i najbliži propasti, a posljedica je izvlačenja profita iz izdavaštva. Model opstanka je spajanje različitih medija, koji je kod nas već zaživio. Treći su hibridni modeli odnosno besplatno dijeljenje novina ...

 

Dnevne novine su najutjecajniji medij
 

Tiskani mediji imaju budućnost u suživotu s internetskim portalima jer zadovoljavaju sve potrebe čitatelja budući da prvi nude teme i sadržaj, a drugi servise i blic informacije, rečeno je na FESTU
 

Piše: Ivančica Celevska / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Od svih medija upravo dnevne novine imaju najveći utjecaj jer se čitaju ujutro, dakle u vrijeme aktivnosti i donošenja odluka, dok se televizija gleda uvečer u opuštenom i pasivnom raspoloženju.
 

Poruka živi cijeli dan
 
I za oglašivače su novine bolji izbor jer njihova poruka “traje” cijeli dan, a ne samo par sekundi ili minutu. Osim toga novinska reklama ne iritira čitatelje kao televizijska koju se u pravilu koristi za predah od gledanja programa i udaljavanje od ekrana.
 
Korisnici svoje povjerenje poklanjaju upravo novinama. Krizu velikih američkih novina pripisuje inertnosti odnosno izostanku inovacija jer se image vodećih tiskanih medija nije mijenjao dvadeset pa i trideset godina.
 

Tri scenarija
 
Govoreći o budućnosti medija, Schweighofer je predvidio tri scenarija. Prvi bi bio sličan američkom i najbliži propasti, a posljedica je izvlačenja profita iz izdavaštva. Model opstanka je spajanje različitih medija, koji je kod nas već zaživio. Treći su hibridni modeli odnosno besplatno dijeljenje novina.
 

Tantijemi
 
Najveći problem s kojim se susreću izdavači je pitanje autorskih prava. Jedna od mogućnosti je rješenje slično onom u glazbenoj industriji, gdje se autorima isplaćuju tantijemi za svaku izvedbu.

Povezani članci

Who's Online

We have 574 guests and no members online