Milijunske štete zbog čekanja 'papira' i dozvola

hotel i marinaKorenat Point ResortŠef saborskog odbora za graditeljstvo Jerko Rošin procjenjuje da svaki projekt od 10 milijuna eura godišnje gubi oko milijun eura čekajući "papire". Gospodarstvo, međutim, gubi i više jer se realizacijom projekta te veličine otvori i 150 novih radnih mjesta. "To je isto toliko plaća za 150 obitelji. Odlaganje donošenja odluke o tome može li se jedan takav veliki projekt graditi ili ne, sa sobom nosi velike gubitke samom gospodarstvu i zastoj u njegovu razvoju", zaključio je Rošin u članku "Projektima od 10 milijuna eura dozvole za 45 dana" Katarina Dimitrijević Hrnjkaš objavljenom u današnjem Vjesniku...
progressBorba protiv birokracije uvijek je dobra vijest za Dugoraćane i za investitore na području bivše Tvornice gdje se planira graditi hotelsko-turistički kompleks. Nakon što su godinu i više čekali samo na dozvolu za rušenje tvornice, te par godina (zbog nas!) na Prostorni plan uređenja Općine (usvojen tek prošli mjesec!), naši "Englezi" ako im kriza još nije "posušila" većinu novca kojeg su planirali uložiti u "Korenat Point Resort" projekt, morati će još "pričekati" na izradu i usvajanje Detaljnih planova uređenja tog područja, pa izvedbeni projekt koji se krije kao zmija noge ... To je zakonska procedura koja se treba i mora poštovati, no i na kojoj se trebalo i moralo kontinuirano raditi. A što je tek s prostorom "javnog dobra" na području bivše Tvornice? Kad će se taj sudsko-gospodarski-upravni gordijski čvor napokon "rasplesti"? Koji naš načelnik može realizirati ovaj, uz izgradnju kanalizacije na cijelom(!) području Općine, najvažniji projekt u Općini. I u kojem roku? ...

VJESNIK

Projektima od 10 milijuna eura dozvole za 45 dana

Mjera će vrijediti do kraja 2010. godine, a predsjednik saborskog odbora za graditeljstvo smatra da bi se njome mogao utrti put praksi bržeg izdavanja dozvola

Piše: Katarina Dimitrijević Hrnjkaš / Vjesnik
Izvor: VjesnikGround zero ...


Ako Sabor prihvati Prijedlog zakona o postupanjima i uvjetima gradnje, koji je poslan u hitnu proceduru, uskoro će za dobivanje svih dozvola za gradnju građevina vrjednijih od 10 milijuna eura trebati najviše 45 dana.

Jedna je to od 10 Vladinih antirecesijkih mjera kojom se žele potaknuti izravna ulaganja i osigurati učinkovitost birokracije koja je do sada u pravilu kočila velike investicije odugovlačenjem izdavanja dozvola.

Prema zakonskom prijedlogu, učinkovitost nadležnih tijela trebala bi se osigurati i sankcijama, a umjesto lokacijske dozvole i potvrde glavnog projekta za tako velike investicije bit će potrebna samo dozvola za projekt koju će izdavati izravno Ministarstvo graditeljstva, a ne više tijela na nižoj razini.

Osam dana je i rok za dobivanje dozvola za priključivanje na infrastrukturu, odnosno vodovod, kanalizaciju, struju i plin.

Ako nadležna tijela to ne učine u predviđenom roku, smatrat će se da su dala suglasnost za priključke.

Ta mjera ima antirecesijski karakter i njezin vijek ograničen je samo do kraja 2010. godine, no predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Jerko Rošin, smatra da bi se njome mogao utrti put dobroj praksi za brže izdavanje dozvola i nakon toga te veće preuzimanje odgovornosti nadležnih tijela koja su dosad nerijetko bježala od donošenja odluka za gradnju velikih projekata.

"U pravilu su pojedina tijela otezala izdavanje dozvola, i to ne na nekoliko mjeseci, nego i nekoliko godina. Često bi radije odbijala projekt nego da preuzmu odgovornost da učine nešto pogrešno i izdaju dozvolu", kazao je Rošin.

A svaki mjesec ili godina čekanja da se neka dozvola dobije, znači gubljenje pozamašnog iznosa novca.

Vladinu mjeru pozdravila je i Vedrana Likan, direktorica kozultantske tvrtke Colliers International.

"Ona bi pozitivno utjecala na niz subjekata na tržištu investicija i nekretnina - od građevinara i investitora do proizvođača i prodavatelja namještaja, potom arhitekata, savjetnika te svih drugih povezanih uslužnih i proizvodnih djelatnosti", kazala je Likan.

hotel i marina
Mašta crta svašta ...

Smatra da bi mjera mogla utjecati na opće pomake na tržištu nekretnina te neizravno i na banke glede puštanja financiranja i odobravanja kredita.

Naime, banke su prije šest mjeseci rigorozno postrožile svoje kriterije za kreditiranje i otad posvećuju dodatnu pozornost apsolutno svim parametrima koji bi mogli utjecat na uspješnost projekta.

Tako se za financiranje gradnje poslovnih centara traži zakupljenost i veća od 50 posto, zbog čega su gotovo svi veći projekti na čekanju, te se razvijaju samo manji miješanog poslovno-stambeno-trgovačkog sadržaja površine do 3000 četvornih metara.


Milijunske štete zbog čekanja dozvola

vijećniciŠef saborskog odbora za graditeljstvo Jerko Rošin procjenjuje da svaki projekt od 10 milijuna eura godišnje gubi oko milijun eura čekajući "papire". Gospodarstvo, međutim, gubi i više jer se realizacijom projekta te veličine otvori i 150 novih radnih mjesta.

"To je isto toliko plaća za 150 obitelji. Odlaganje donošenja odluke o tome može li se jedan takav veliki projekt graditi ili ne, sa sobom nosi velike gubitke samom gospodarstvu i zastoj u njegovu razvoju", zaključio je Rošin.

Povezani članci

Who's Online

We have 201 guests and no members online