Budućnost medija: S portalima će se tući samo vrhunski tiskani sadržaji

U poplavi ružnih naslova, tužnih i bizarnih priča iz crne kronike, globalne financijske krize, pa i tmurnog vremena posljednjih dana, rasprava o budućnosti medija na Fakultetu političkih znanosti došla je kao svojevrsno osvježenje. Kuda idu mediji, pitamo se svi koji na ovaj ili onaj način sudjelujemo u ovome poslu. Pojava interneta više je nego ikad ranije aktualizirala temu mogu li stari mediji poput novina, bilo dnevnih, tjednih, dvotjednih ili mjesečnih, opstati u toj ipak neravnopravnoj utakmici. Kažem neravnopravnoj stoga što je sve apsolutno na strani interneta..., piše Siniša Malus suvlasnik portala SeeBiz ...

BUDUĆNOST MEDIJA
 
S portalima će se tući samo vrhunski tiskani sadržaji
 
Piše: Siniša Malus / SeeBiz
Izvor: SeeBiz

 
S jedne strane, medijski sadržaj znatno brže dobija život“ i u trenutku pronalazi put do korisnika, s druge strane, budimo objektivni, troškovi su vođenja internetskog neusporedivo niži nego u tiskanim medijima (upravo zato ovo čitate na web portalu, a ne u nekom "opipljivom" tjedniku, op.ur.).
 
U situaciji krize, ovaj je drugi element odjednom postao važniji od prvog iako je upravo zbog tog prvog posljednjih godina već i došlo do transformacije tiskanih medija, doduše više na zapadu nego u nas (jer u svemu, naravno, kasnimo).
 
Oglašivača posljednjih mjeseci odjednom kao da nema nigdje (vidim to i iz vlastitog primjera, dakako), budžeti se režu nemilice, kampanje su se prorijedile, što je u maloj močvari punoj gladnih krokodila, kakva je Hrvatska, za medije ravno smrtonosnom udarcu.
 
Sa svih strana stižu loše vijesti, otkazi se dijele u jednoj konkurenciji pa onda druga konkurencija prošloga tjedna objavljuje kako im je vlasnik jednostavno poručio da od njih diže ruke.
 
I sad, netko bi na mojem mjestu trebao biti sretan, ako ne otvoreno onda barem intimno, što konkurencija ima problema. Doživljaj mi je, međutim, upravo suprotan.
 
Toga dana kad je objavljena informacija o Business.hru zapravo kao da sam se pogledao u ogledalo i vidio živoga mrtvaca. Naime, ako jedna doista moćna kompanija kao što je Bonnier vidi kako u perspektivi nema šanse vratiti investiciju na ovom tržištu, pa čemu se onda svi ostali možemo nadati?
 
U pravu je zato Večernjakov medijski guru Marjan Jurleka kad kaže da će novinari morati promijeniti način razmišljanja. Uz mali dodatak. SVI ćemo morati promijeniti način razmišljanja.
 
Pojavom interneta kao medija s neograničenim mogućnostima, korisnik kao na dlanu može imati sve relevantne informacije od kojih je velika većina BESPLATNA.
 
Upravo se zbog toga nameće pitanje kako i na koji način tiskani mediji koje korisnik mora platiti mogu konkurirati besplatnim informacijama na internetu.
 
Odgovor je vrlo jednostavan – potpunim zaokretom uređivačkih politika, načina prezentacije i pristupa čitatelju. Recept je naoko jednostavan, ali zapravo teško ostvariv.
 
Velika većina tiskanih medija nema snage za takav zaokret, nemaju niti ljudske niti financijske resurse. To je i jedan od razloga zbog kojeg sam sa skupinom kolega prije godinu i pol odlučio krenuti u avanturu zvanu „internetski portal“.
 
Jasno mi je da kratku, brzu i jasnu informaciju danas mogu dati jedino portali dok velika većina tiskanih medija u Hrvatskoj jednostavno nije dovoljno kvalitetna o čemu govori i danas izneseni podatak kako je ukupna tiraža svih dnevnih novina u godinu dana pala 15 posto.


U godinu i pol otkako smo krenuli u ovaj posao, utakmica na tržištu prilično se zaoštrila što je dobro jer te tjera na propitivanje i vlastitih (naoko neupitnih) stavova i postulata od kojih su dobar dio - zablude.
 
Ono što je loše u čitavoj ovoj medijskoj priči zapravo je dio sveopće loše slike hrvatskog gospodarstva. Većina bi se medija trebala restrukturirati ili ugasiti i da krize nikad nije ni bilo. Naprosto, nisu spremni za tržišnu utakmicu.
 
Odluke o otpuštanjima i rezanju troškova bile su odavno donesene, sad se samo počinju realizirati. Svaki poslodavac, naravno, ima pravo donijeti autonomnu odluku o potezima koje će povući.
 
Neukusno je samo kad se vlastiti neuspjesi zamotavaju u „celofan“ globalne krize. Mediji su i na zapadu i u Hrvatskoj već duže vrijeme u krizi, recentna su događanja tu istinu samo do kraja ogolila.
 
Kroz nekoliko godina medijsko će se tržište, socijalističkim rječnikom govoreći, diferencirati.
 
Imat ćemo vrhunske (ili barem pokušaj istih) tiskane sadržaje, neupitnu snagu televizije i portale na kojima će korisnici skupljati veliku većinu dnevnih informacija.
 
Internet je u tom smislu najveća evolucija u povijesti medija, ali i grobar velike većine medijskih sadržaja kakve smo dosad poznavali.

Povezani članci

Who's Online

We have 321 guests and no members online