Pazite što djetetu stavljate ispod bora

Već smo dobrano zagazili u prosinac, poznat kao mjesec darivanja, kojim se najčešće najviše "okoriste" djeca. Stoga je Udruga Dalmatinski potrošač pokrenula kampanju "Podne je!", u kojoj su s raznih aspekata željeli progovoriti o opasnostima dječjih igračaka. Nisu se pokazali neprikladnima i potencijalno opasnima samo jeftini kineski proizvodi, nego i neki ugledni proizvođači, među kojima je i “Mattel” koji radi lutke “Barbie”. Profesorica dr. sc. Mirjana Nazor je upozorila na činjenicu da darivanje igračke nosi dubok sociološki i psihološki pečat. Dajući igračku, šaljemo određenu poruku koja vrlo često ne korespondira s onim što zapravo želimo: sugeriramo djevojčicama određen izgled i neku društvenu ulogu, dječake indirektno potičemo na nasilje i grubost ...

DALMATINSKI POTROŠAČ
 
Pazite što djetetu stavljate ispod bora
 
Piše: F. Babić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
- Naravno da kao potrošači želimo punu informaciju o stvarima koje su opasne, što se provjerava nizom postupaka u različitim institucijama. No, kada igračke prođu te mehanizme i dođu na police, roditelji bi trebali razmišljati i o drugim stvarima, kao što je prikladnost igračke
- kazao je Željko Kružićević, predsjednik Udruge.
 
Roditelji moraju odgovorno i pažljivo čitati i deklaracije, upute i prospekte proizvoda
- kazao je. Također je izvršen i neposredan uvid u ponudu samih trgovaca koji u suludoj utrci za profitom nude vrlo jeftine, ali često i opasne proizvode.
 
Nisu se pokazali neprikladnima samo jeftini kineski proizvodi, nego i neki ugledni proizvođači, među kojima je, podsjeća Kružičević, i “Mattel” koji radi lutke “Barbie”.
 
Profesorica dr. sc. Mirjana Nazor je upozorila na činjenicu da darivanje igračke nosi dubok sociološki i psihološki pečat.
 

Barbie


Dajući igračku, šaljemo određenu poruku koja vrlo često ne korespondira s onim što zapravo želimo: sugeriramo djevojčicama određen izgled i neku društvenu ulogu, dječake indirektno potičemo na nasilje i grubost.

Povezani članci

Who's Online

We have 223 guests and one member online

  • admin