Rad, štednja, preraspodjela

Nadan VidoševićPredsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević govoreći na Danima osiguranja u Opatiji je istaknuo da Hrvatska već 30 godina živi u uvjetima tzv. stabilizacijskog programa pa je globalna kriza većim dijelom samo izoštrila vidike na sve naše unutarnje slabosti. Osvrnuo se i na brodogradnju, napomenuvši da je Pliva dobila više subvencija nego brodogradilišta, a "mi idemo pokopavati industriju u kojoj smo bili treći u svijetu"... Već 30 godina živimo na tuđi recept, i taj nas je recept doveo tu gdje smo sada. Ali, jedanput morate početi misliti svojom glavom. Morat ćemo početi raditi ...

VIDOŠEVIĆ

Hrvatska na 'heptanonu'

Već 30 godina živimo na tuđi recept, i taj nas je recept doveo tu gdje smo sada. Ali, jedanput morate početi misliti svojom glavom. Morat ćemo početi raditi

Piše: Dragojević Mijatović / Glas Istre
Izvor: Glas istre

Nisam pristalica štednje, već preraspodjele. Sada je prioritet očuvati realni sektor i povećati izvoz radi otplate dugova, jer u 2009. dospijeva 11 milijardi eura duga pa će se tu pojaviti suštinski problemi.

Kad govorimo o infrastrukturi, Hrvatska je poput teškog ovisnika o tuđem novcu. Taj teški ovisnik mora dobivati "heptanon" da ne umre. To znači da ne možete preko noći ekonomiju koja je rasla na domaćoj potražnji zamijeniti izvoznom, nego joj morate davati "heptanon" kontinuirano nekoliko godina.

To može biti poticana stanogradnja, neka određena infrastruktura, razna ulaganja, od gradnje novih škola, sveučilišnih kampusa, nizinske pruge do Rijeke, i sve ono što ima multiplikativni efekt kod zapošljavanja unutarnje ekonomije i što će zadržati domaću ekonomsku aktivnost na domaćoj potražnji, ali uz paralelni rad na prioritetima - gospodarstvu i izvozu, kazao je Vidošević na Danima osiguranja u Opatiji.

Kad je riječ o štednji, štedjeti se može na svemu, i sve pozicije proračuna mogu biti reducirane, jer osim fiksnih obveza zemlje prema inozemstvu, nijedna druga obveza nije fiksna, poručio je Vidošević.

Povezani članci

Who's Online

We have 147 guests and no members online