Kreće Fond rizičnog kapitala sa 108 milijuna kuna za male poduzetnike

Sporazum o provedbi Projekta "Fonda rizičnog kapitala" koji su potpisali ministar gospodarstva Damir Polančec i direktor Poslovno inovacijskog centra BICRO Dalibor Marijanović, omogućiti će poticanje konkurentnosti malog gospodarstva. Fond rizičnog kapitala svojim će financijskim sredstvima, koja će dobivati od države i privatnog sektora, financirati inovacije i ideje u malom i srednjem poduzetništvu. Manageri Fonda odlučivat će koji projekti zaslužuju financiranje te će Fond putem financiranja projekta ili male tvrtke ući u njenu vlasničku strukturu ...

 ZA MALE PODUZETNIKE S DOBROM IDEJOM
 
Piše: Martina Čizmić /  SeeBiz
 
Kako je istaknuo ministar Polančec, interes za ulaganje u Fond bi trebao biti velik, jer unatoč tome što se zove Fond rizičnog kapitala, povrati su ekstremno visoki i time privlačni ulagačima.
 
Bitno je istaknuti da će Fond pomoći pri spajanju obrazovanja i gospodarstva, odnosno pomoći će uvođenju "outsourcanja" na sveučilištima i investicijama, po uzoru na druge razvijene zemlje.
 
Ministar Primorac, u čijoj nazočnosti je potpisan Sporazum istaknuo je kako je do sada već dobio upite vezano za investicije u biomedicinu i informatičku tehnologiju, odnosno da su tvrtke iz tog sektora pokazale najviše interesa za ulaganje u Fond.
 
Fond bi trebao imati budžet od 108 milijuna kuna, od čega bi 32 milijuna kuna osigurala država odnosno Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo obrazovanja, dok bi ostatak trebao doći iz privatnog sektora.

Ministar Primorac istaknuo je kako se Fond osniva po uzoru na izraelski i finski model koji je pridonio razvoju inovacija i malog i srednjeg poduzetništva u tim zemljama, a kao najbolji primjer naveo je finsku Nokiu.