Mještani počeli sanaciju puta od Jesenica do Kruga

U KruguTijekom posljednjih 15-ak godina na području Općine Dugi Rat izbila su četiri velika požara u kojima su uglavnom stradali stoljetni maslinici. Ako je riječ o požarima koji su izbili a potom i ugašeni na ovom području, mještani se kako-tako mire takvom sudbinom. No, ako je požar izbio na ovom području a zatim se proširio i preko planine, u Žrnovnicu, Tugare ili čak u Gata, ili obrnuto, ako je požar izbio iza planine a potom se proširio do mora, kao što je u većini slučajeva i bilo, onda stanovnici ove općine to prepisuju ljudskom nemaru ...

JESENICE - KRUG

Obećanja se sporo ispunjavaju

Kružani misle i na protupožarne puteve, koji bi zasigurno, ako bi se izgradili umnogome umanjili širenje požara i smanjili troškove gašenja, ali...

Tekst i slika: Davor Grgat

Pogotovo ako se zna da u Gornjim Jesenicama, preko Kruga do Starih Duća pa dalje i do Jadranske magistrale D8, točnije kod spomenika Franje Kluza na Priku postoji stoljetni put, koji bi kada bi se proširio umnogome pospješio gašenje požara na ovom području, i što je najvažnije tada se požari zasigurno ne bi prelazili s južne strane preko planine u pravcu Mosora.

Upravo stoga, Kružani predvođeni Dragom, Ivom, Jurom, Sinišom i Stankom, dogovoriše se i uz pomoć Općine Dugi Rat i Župe Sv. Roka kao i pojedinih mještana osigurali novčana sredstva u iznosu od 110.000 kn i popravili dosad skoro neprohodan put od Jesenica do Kruga u dužini od 1200 m.

Iako su obavljene najnužnije popravke, za normalan promet nužno je izgraditi oko 150 m potpornih zidova i na tom dijelu zabraniti promet težih kamiona.

Roglić u Krugu
Radove je obišao i načelnik Općine Dugi Rat Jerko Roglić zajedno sa domaćinom Sinišom Tartaljom

Pored gore kazanog opet smo bili svjedoci ljetnih gužvi na ovom dijelu Jadranske magistrale, gdje su kolone duge i nekoliko km pa se ovoga ljeta od Dugog Rata do Omiša (nepunih 5 km,) vozilo i preko 100 minuta), a kako nam pričaju mještani, ranije u sličnim situacijama, za velikih gužvi promet se odvijao od Sumpetra preko Jesenica, Kruga, Duća do Prika, i tako izbjegle gužve.

Nažalost, sada je taj put u lošijem stanju nego prije 20-tak godina, pa Općina Dugi Rat kako u protupožarne svrhe tako i ublaživanje prometnih gužvi s pravom traži da se isti razvrsta u popis javnih cesta u ingerenciji Županijske uprave za ceste Split, kojima su u tom smislu i uputili dopis.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 237 guests and no members online