U povijest odlazi stara tvornica 'Dalmacija' u Dugom Ratu

Rušenje Tvornice Dalmacija u Dugom RatuPrije samo koji tjedan bila bi to nezamisliva slika. Dugi Rat bez viška dimnjaka i ostaci ruzinave industrije na istoku naselja koji polako nestaju s obzora... Ali sve se mijenja. I da, došli su i ovi dani. Dani u kojima nestaju stari pogoni, a u beton i sekundarni otpad se pretvaraju ružne visoke peći, sive radionice, oronula skladišta... Građevinska mehanizacija, teški bageri u nekoliko su dana srušili veliki dio nekadašnjega metalurškog diva. U povijest napokon odlazi kompletan pogon nekada najvećeg europskog proizvođača ferolegura. Tvornice "Dalmacija" iz Dugog Rata ...

RUŠENJE!

U povijest odlazi stara tvornica 'Dalmacija' u Dugom Ratu

Piše: Pero Livajić / Večernji List
Izvor: Večernji List

Prva je pala zgrada bivšeg nadzora elektroničkih uređaja. Zatim i odavno ugašena trafostanica. Nakon njih sa zemljom su sravnjeni centralna rampa, tri filtra, golemi silosi, kisikana...

rušenje tvornice Dalmacija u Dugom Ratu- "Ruši se, neće ostato ništa. Sjedim tu i sa sjetom se prisjećam davnih vremena, svih lijepih i tužnih trenutaka. Bilo je divnih prijateljstava, toliko anegdota. Ali ipak, drago mi je što će na ovome mjestu uskoro niknuti neka druga, bolja zdanja"  - kaže nam Siniša Dukić, dugogodišnji zaposlenik propaloga industrijskog diva.

- Neke "uspomene" na tvornicu namjeravamo zadržati u ovom prostoru, kao npr. nekoliko talioničkih kotlova. Želimo ih sačuvati i našim gostima predstaviti prošlost mjesta, objasnio je Richard Pearce, projekt manager engleskog Landmark Property Managementa. Ta je tvrtka prošle jeseni kupila lokaciju zapuštena crnometalurškog središta.

Prikupljanje i razgradnja sekundarnih sirovina, ali i demontaža limova, željeza i ostaloga što se može skinuti s dijelova nekada respektabilnog kompleksa potrajat će, prema procjenama stručnjaka, oko dva mjeseca.


Korent Point Resort

- Stari bi pogoni morali biti uklonjeni prije ljeta. Nadamo se da ćemo u tome uspjeti -  tvrdi Željko Raguž iz tvrtke Projekt uvala, hrvatske tvrtke u vlasništvu stranoga investitora.

Na mjestu zahrđalih čeličnih i armiranobetonskih konstrukcija vrlo brzo izrast će velebni turistički centar.

Najkasnije 2012. godine na 20 hektara zemljišta uz more vrata bi posjetiteljima i bogatim modernim nomadima trebao otvoriti Korent Point Resort, turistički raj s brojnim dodatnim sadržajima.

Uz tri objekta visoke kategorije, predviđena je gradnja marine za 300 brodica, suvremenih apartmana, restorana i dućana najpoznatijih trgovačkih lanaca...

Tamni kompleks ostat će samo u sjećanjima. Gotovo. Kraj.

Ili bolje reći - novi početak!
 

Korenat Point Resort


Povezani članci

Who's Online

We have 438 guests and no members online