Nakon godinu i pol dana čekanja dobili dozvolu za rušenje tvornice

kompleks bivše tvornice u Dugom RatuVlasnik bivše tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat, tvrtka Projekt Uvala, napokon može krenuti s rušenjem starih tvorničkih objekata nakon što je nakon godinu i pol stigla građevinska dozvola za rušenje. Tvornica bi trebala biti srušena do kraja ove godine, a u tijeku je izrada Izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Dugi Rat koji bi do rujna trebao biti usvojen. Naime, prostorni plan općine potrebno je uskladiti sa županijskim jer je Županijsko poglavarstvo izbacilo turističku zonu iz postojećeg plana, te s vladinom uredbom o zaštićenom obalnom pojasu. Prema trenutno važećem prostornom planu Općine Dugi Rat, cijeli prostor tvornice prenamijenjen je u zonu ugostiteljsko-turističke, stambene namjene i luku nautičkog turizma ...

Projekt Uvala kreće u rušenje bivše tvornice u Dugom Ratu i gradnju kompleksa vrijednog 200 mil. eura

Piše: Sandra Livajić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

Tvornica Dalmacija u Dugom RatuPropalu tvornice ferolegura kupila je u lipnju 2006. godine tvrtka Projekt uvala koju je britanski investitor Landmark Property registrirao radi realizacije projekta turističkog kompleksa s marinom na mjestu nekadašnje tvornice.

Tvornica je nakon petogodišnje agonije prodana na devetom natječaju po cijeni od 8,5 milijuna eura, a kupac je preuzeo i vraćanje hipotekarnog kredita Hrvatskom fondu za privatizaciju u iznosu od 15,8 milijuna kuna.

Projekt Uvala bila je kupila i pogon CG stupovi u krugu tvornice za 20,4 milijuna kuna. Investicijski fonda Landmark do sada je ulagao u Rumunjsku i Bugarsku i Tursku, uglavnom u poslovne objekte, a u Hrvatskoj su se usmjerili na turizam.

Uz dugoratsku tvornicu, Landmark je na otoku Hvaru, u uvali Ključna, kupio milijun četvornih metara poljoprivrednog zemljišta za samo dvadesetak milijuna eura, koje je potom promjenama Prostornog plana postalo građevinsko (eee.. što ti je dobra informacija ;-), op.ur.). U Istri su prisutni kroz Citygreen Holdings koji raspolaže s više od 55 posjeda, uglavnom luksuznih vila za iznajmljivanje.

Otvaranje Korenat Point resort ureda u SplituU Dugom Ratu Landamark namjerava na 80 tisuća četvornih metara zemljišta uz more sagraditi hotelski kompleks s marinom i 130 vezova, istezalištem brodova i suhim vezom te trgovačkim centrom, a u cijeli projekt planiraju investirati oko 200 milijuna eura. Prema najavama, turistički kompleks će otvoriti 200 novih radnih mjesta.

Cijeli kompleks tvornice s pomorskim dobrom obuhvaća oko 180 tisuća četvornih metara. Općina Dugi Rat pregovara s Vladom da joj se da na upravljanje da 37 tisuće metara četvornih zemljišta u sklopu tvornice, koje se tretira kao javno dobro u državnom vlasništvu, kako bi bila partner investitorima.

Riječ je o dijelu zemljišta o kojem se vodio dugogodišnji spor između države i tvornice, a presudom Općinskog suda u Omišu koncem 2005. godine odobren je zahtjev države da se na to zemljište uknjiži kao vlasnik.

Kako još nije donesen Detaljni urbanistički plan općine Dugog Rata, nema ni idejnog riješenja budućeg turističkog kompleksa.

Korenat Point Resort


Fond Landmark vlasnik Projekt Uvale

Iza investicijskog fonda Landmark stoje islandska nacionalna banka i Deutsche bank sa po 42 posto udjela, te engleski privatni kapital sa 16 posto. Landmark je osnovan radi ulaganja dvije milijarde eura u tranzicijske zemlje jugoistočne Europe, a Dugi Rat je prva investicija u Hrvatskoj u kojoj planiraju investirati polovicu tog iznosa.

Povezani članci

Who's Online

We have 432 guests and no members online