Počela je predizoborna gradnja brze ceste Stobreč-Omiš

Otvaranjem gradilišta triju tunela i vijadukata kod Omiša počela je gradnja kapitalnog projekta Hrvatskih cesta u Dalmaciji - četverotračne ceste od Trogira preko Splita do Omiša. Brza cesta duga je 50 kilometara. Projekt je vrijedan 170 milijuna eura, od čega je 60 milijuna zajam Europske investicijske banke. Projekt bi trebao biti dovršen u roku od dvije godine,... A sad ozbiljno... Četiri dana prije izbora vladajući su se sjetili i nas. Problem je samo što nas se sjete samo jednokratno i to svake četiri godine. Davno je netko na ovim stranicama napisao da je ova cesta - predizborna cesta! Kamo sreće da grješim! Pa zar nije tako bilo i prije četiri godine, i četiri godine prije... I tako sve od sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada se napravio prvi "plan" trase naše brze ceste. Više od trideset godina mazanja ušiju i očiju... Tribalo bi Sanadera, Kalmetu, Milanovića i Čačića strpat u Fiću i bez pratnje policije i rotirki ljeti iz Splita pustit da učine đir do Omiša,.... pa da se cesta doista počne graditi i da se napravi do kad je po najnovijem usklađenju planova to sad predviđeno ...

Izvor: HRT

Radovi na oko tri kilometra dugoj dionici splitske obilaznice Dugi Rat - Omiš, iznad Omiša, vrijednoj više od 326 milijuna kuna, najzahtjevniji su dio cijelog projekta. Radovi obuhvaćaju gradnju dvotračnog kolnika brze ceste s dva tunela i tri vijadukta, brojnih potpornih zidova te radove u odvodnji. Ta dionica duga je gotovo tri kilometra.

Direktor HC-a Stjepko Boban rekao je danas prigodom otvorenja radova kod Omiša da je to jedan od najzahtjevnijih projekata u Hrvatskoj u cestogradnji.

Projekt je dugo pripreman zbog opsežnih istražnih radova i danas se taj veliki posao počeo ostvarivati, istaknuo je Boban, podsjetivši da su pribavljene sve potrebne dozvole i proveden međunarodni natječaj prema pravilima Europske investicijske banke.

Vrlo sam zadovoljan što smo na tome međunarodnom natječaju dobili najpovoljniju ponudu od mješovitog konzorcija koji je sastavljen od hrvatskih tvrtki, osim jedne austrijske, istaknuo je Boban.

Izvođači radova su zagrebačka poslovna udruga Viadukt d.d., splitski Konstruktor - Inženjering iz Splita, Hidroelektra-niskogradnja iz Zagreba i Strabag iz Austrije.

Povezani članci

Who's Online

We have 261 guests and no members online