Sinj: Revija najboljih istarskih i dalmatinskih pršuta

dalmatinski specijalitetiU Sinju će se 23. i 24. travnja održati Peti nacionalni sajam pršuta. U hotelu "Alkar" svoje će proizvode predstaviti oko 60 pršutara iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Italije, koliko ih je bilo i na lanjskoj manifestaciji. Svi su mahom vodeći proizvođači dalmatinskog i istarskog pršuta te suhomesnatih proizvoda, a tradicionalno će svojim proizvodima sudjelovati i predstavnici Udruge uzgajivača svinja, kao i regionalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji će ponuditi domaći pršut, pancete, kobasice, kulen, sireve ...


REŽI, MAJKO, PRŠUTA


Piše: Nedjeljko Musulin / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


U revijalnom dijelu manifestacije, zbog promocije gastronomske tradicije pršuta kao vrhunske delicije, priredit će se i natjecanje najmanje šest turističko-ugostiteljskih škola pod nazivom 'Bura Cup 2010.', čiji će učenici prezentirati vještinu aranžiranja i jela s pršutom.


dalmatinski specijaliteti

U sklopu priredbe predstavit će se tradicionalne rukotvorine Dalmatinske zagore, stari i novi alati i strojevi kojima su se nekada proizvodile umjetnine i autohtoni prehrambeni proizvodi.

Peti nacionalni sajam pršuta održava se pod pokroviteljstvom resornih ministarstava, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo u suorganizaciji Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja, a bit će raznovrsniji i bogatiji nego proteklih godina - kazala je Ana Barać, direktorica sinjskog poduzetničkog centra koji uspješno organizira ovu hvale vrijednu gospodarsku priredbu.

Barać naglašava kako će u prezentacijskom dijelu programa biti predstavljeni programi hrvatske vlade koji se odnose na poticanje i oporavak poljodjelstva, te kreditnih linija za razvoj u sklopu IPARD programa. Programe će prezentirati predstavnici resornih ministarstava, Splitsko-dalmatinske županije, agencija i financijskih institucija.