Kamo je nestao novac iz brodogradilišta?

škverškveraniDa bi se postavila pravilna dijagnoza brodogradnji, potrebno je izvršiti snimku svakog brodogradilišta. Taj proces ne bi smio trajati duže od tri mjeseca. To znam jer sam takvu snimku poslovanja svojevremeno izvršio u dva pomorska poduzeća, pa sam prije četiri godine u medijima tako nešto predložio. No kako vladama nije bilo u interesu upoznati javnost s poviješću bolesti brodogradnje, takav prijedlog nije mogao biti prihvaćen. Poznato je da onaj tko želi sakriti istinu, obično traži rezultate revizije koji njemu odgovaraju, pa tako i bira revizore. Želim reći da sve dok se ne sazna kojim je putem novac iz brodogradnje izlazio i kojim se putem novac od uplata za brodove kretao, neće biti lijeka za hrvatsku brodogradnju. U takvim uvjetima brodograditelji moraju biti spremni i na ono najgore, gubitak posla ...


Kamo je nestao novac iz brodogradilišta?


Ivica Tijardović Sve dok se ne sazna kojim je putem novac iz brodogradnje izlazio i kojim se putem novac od uplata za brodove kretao, neće biti lijeka za brodogradnju


Piše: Dr.sc. Ivica Tijardović / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik


Naime, ako nema novih narudžbi ili onih koje omogućavaju pozitivno poslovanje, onda brodograditelji nemaju posla. Primjerice, peto najveće južnokorejsko brodogradilište Hanjin Heavy Industries and Construction otpustilo je do kraja veljače 2010. trećinu zaposlenika jer u 2009. nisu dobili nijednu narudžbu.


pomoć


Budući da Vlada RH ne poduzima nikakve korake za oporavak brodogradnje, osim privatizacije koja donosi potpunu neizvjesnost, predlažem joj da pošalje deset najboljih i ambicioznih mladih diplomiranih inženjera brodogradnje u Južnu Koreju na poslijediplomske studije iz brodogradnje i pet magistara brodogradnje na doktorski studij.

Poznato je da je Južna Koreja vodeća u suvremenoj brodograđevnoj tehnologiji, pa ne čudi što neki pokušavaju ukrasti njihove ideje, kao što je bio slučaj s LNG tehnologijom.

U prilog toj tvrdnji ide informacija da je nedavno u Južnoj Koreji uhićen škveranin koji je ukrao nacrte 50 brodova vrijedne 103 milijuna dolara iz svoga bivšeg brodogradilišta kako bi ih prodao drugom konkurentnom brodogradilištu.


brodogradilište


Mjesečni ukupni troškovi naših mladih brodograditelja u Južnoj Koreji sigurno ne bi prelazili mjesečne zarade desetorice naših neuspješnih menadžera, s tim da naši nesposobni menadžeri proizvode gubitke, a mladi bi brodograditelji usvajali znanja potrebna za razvoj vlastitih ideja koje bi hrvatskoj brodogradnji u budućnosti vratile nekadašnju slavu.

Za pet godina ti bi mladi stručnjaci bili nositelji tehnološkog razvoja hrvatske brodogradnje, a to je upravo ono što nama najviše nedostaje.


Povezani članci

Who's Online

We have 145 guests and no members online