Jutarnji otpušta trećinu zaposlenika?

PavićPod izlikom gospodarske krize, globalne recesije i propadanja tiskanih medija, većinski vlasnik EPH Ninoslav Pavić prvo će svojim novinarima smanjiti plaće za 15%, a zatim slijede i otkazi. Ne zna se točno koliko je "suvišnog kadra", no navodno je riječ o trećini radnika. To bi značilo da od oko 180 zaposlenih novinara i drugih medijskih radnika, odlazi njih oko 60. Sindikat nije pristao na otkaze, a Uprava prijeti obustavom isplate čitavog dohotka već ovog mjeseca... piše portal Clanak Net.hr o problemima u EPH ...


PROBLEMI U EPH


Jutarnji list otpušta trećinu radnika?


Izvor: Novosti, Net.hr


Pod izlikom gospodarske krize, globalne recesije i propadanja tiskanih medija, većinski vlasnik EPH Ninoslav Pavić kani, piše tjednik Novosti, izvlačiti profit na štetu radničkih prava.

Jutarnji ListNaime, direktor tvrtke Stipe Orešković nedavno je sazvao redakciju Jutarnjeg lista, jednog od triju dnevnih izdanja pod istim krovom, i rekao novinarima da ih čeka linearno smanjenje plaće u visini od 15 posto, kao i otkazi nekima od njih.

Iako nije želio otkriti koliko bi točno zaposlenika trebalo ostati bez posla, uskoro se po EPH-u pronijela navodna njegova izjava o trećini, otprilike, suvišnog kadra. To bi značilo da od oko 180 zaposlenih, ukupno novinara i drugih medijskih radnika, njih oko 60 uskoro neće više raditi kod istog poslodavca.


Poslovanje EPH dugogodišnja tajna

Na upit sindikata bi li se smanjenjem plaće moglo izbjeći otkaze, Orešković je odgovorio niječno. Potom je sindikat odbio dati pristanak za otkaze, a kako bi i sami iznijeli alternative za štednju zatražen je uvid u financijsko poslovanje tvrtke.

Uprava je na to odgovorila prijetnjom jednostranom obustavom isplate čitavog dohotka već ovog mjeseca. No reakcija zaposlenih na to veoma lako bi mogla biti i obustava rada.

Financijsko poslovanje EPH-a u cijelosti vjerojatno je jedna od najčuvanijih i dubiozama najbremenitijih poslovnih, ali također i političkih tajni u Hrvatskoj posljednjih godina, pišu Novosti.

Opterećivanje te uporno iscrpljivanje novina raznim nemedijskim aranžmanima, kao što je npr. trgovanje nekretninama, tako je jedino i moglo dovesti do "prebijanja" ukupnoga poslovnog minusa sa onim što novine same donose, a tu zaista jako teško može biti riječ o gubitku.

No, dok je jedan poslovni rizik EPH-a kompenzirala država u vrijeme premijera Ive Sanadera, ostatak će vezanog posrtanja same novinare koštati posla.

Pavić


Za primjer se može uzeti Slobodna Dalmacija koju je državni privatizacijski fond svojevremeno prodao Paviću, a da pritom nikad nismo doznali pod kojim uvjetima i uz koje obligacije za kupca.

Sanaderovu praksu nedavno je pritom nastavila Jadranka Kosor, ne želeći javnosti odati pojedinosti o tome. Država je tako u ime svojih građana stala iza uništavanja tog lista, ne samo u novinarskom pogledu, nego i materijalnom, kumujući sumnjivoj dokapitalizaciji splitskih novina križanjem s agencijom za nekretnine Adriatica.net, dok se istodobno nekretnine Slobodne Dalmacije, njezino sjedište u centru Splita i prodajna mreža, prodaju tajkunu Ivici Todoriću.


Kome u ruke ide Slobodna Dalmacija?

Slobodna DalmacijaUz Todorića spominje se i Miroslav Kutle iz čijih ruku je nekadašnja koalicijska vlada spašavala Slobodnu Dalmaciju. Kutle, međutim, danas navodno naplaćuje stari te silno narasli dug od svojega bivšeg ortaka Pavića, što u poslovanju EPH-a nedvojbeno izaziva burne poremećaje, sve do poljuljanih odnosa s njegovim suvlasnikom, njemačkim WAZ-om.

Uz Kutlu se spominje i Danko Končar, vlasnik rudnika u Južnoj Africi i drugdje, koji je suvlasnik Glasa Istre. Glas Istre također je, pišu Novosti, umnogome propao zbog utrpavanja medijskog poslovanja u isti koš s trgovanjem nečim što s medijima nema veze.

Pa, ako se to sa Končarom na koncu pokaže točnim, bit će makar jasno za čiju su korist vlasnici EPH-a svojim zaposlenicima pomnjivo narušavali radnička prava i čistili teren za lagodniji nastup, navodi se u novom broju tjednika Novosti.

Povezani članci

Who's Online

We have 631 guests and no members online