Dugi Rat: Kreće sanacija crne točke na Jadranu

Počinje sanacija terena u Dugom Ratu"Dugoočekivana sanacija na prostoru bivše tvornice "Dalmacija" u Dugom Ratu mogla bi početi već početkom svibnja, a prvih 60 radnika zaposlit će se krajem ovoga mjeseca", piše današnja Slobodna Dalmacija u članku bombastično urednički nazvanim "Dugoraćani žive u obruču opasne radioaktivne šljake". No dobro uredniče, hajdemo mi odmah smanjiti ovu "radiokativnu" opasnost po naše mještane.. Po informacijama kojima gorepotpisani raspolaže na području bivše tvornice nema radioaktivne šljake. No koncentracija metala u tlu u (i oko?) prostora tvornice na nekim djelovima puno je veća od propisima dozvoljene. Da je ovaj bivši industrijski kompleks uistinu crna točka na Jadranu i da zahtjeva sanaciju ako se želi privesti u turističke svrhe, to je i vrapcima na Glavici, a ne samo turističkim radnicima i investitoru, jasno. Sanaciju terena na kojem se 100 godina obavljala crnometalurška djelatnost dugoraćani mogu samo pozdraviti, pogotovo ako se ta obala doista i privede turističkoj svrsi, a ne samo iskoristi kao jeftini (besplatni?!) izvor sirovina i metala, kao što je to bilo u TEF-u. Jest, dimit će nam malo (koliko je to 'malo' saznati ćemo uskoro), i bučiti će nam malo ( i opet, koliko je to 'malo' saznati..), a zapošljavanju tridesetak (ma kakvih šezdeset?!) djelatnika u Pogonu za preradu i vađenje metala iz šljake možemo samo nazdraviti (no da li ste sigurni da će baš 'naši' susjedi dobiti pravo prvenstva u zapošljavanju... Ja se ne bih kladio u to... Ipak je Projekt Uvala solinska firma, a Split ima toliko nezaposlenih, još kad prorade veze i špigete...). U nastavku prenosimo tekst Ojdane Koharević i našeg suradnika Davora Grgata koji nas je jutros uz kavu bez potrebe "radioaktivno ozračio" ...


CRNA TOČKA NA JADRANU


Dugoraćani žive u obruču opasne radioaktivne šljake


Sanacija bivšeg industrijskog kompleksa, tvornice ‘Dalmacija’, počet će u svibnju i trajat će pune dvije godine


Pišu: Ojdana Koharević i Davor Grgat / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Sanacija jedne od crnih točaka na Jadranu odvijat će se pod nadzorom stručnjaka, a investitori tvrde da će buka i prašina biti svedeni na minimum


Sanacija terena u Dugom Ratu


Dugoočekivana sanacija na prostoru bivše tvornice “Dalmacija” u Dugom Ratu mogla bi početi već početkom svibnja, a prvih 60 radnika zaposlit će se krajem ovoga mjeseca

Dobra je to vijest za sve mještane Dugoga Rata, a pogotovo bivše radnike nekadašnje tvornice, jer upravo će oni, kako je obećano, imati prednost pri odabiru za poslove sanacije.

Nicholas Roddy, predstavnik britanskog ulagača Landmark Property Managment Fonda, odnosno “Posejdon Grupe”, koji se već udomaćio u Dugom Ratu, najavljuje kako je veliki dio prepremnih poslova završen, no pred svima je još mnogo posla.

Sanaciju ćemo provesti u nekoliko faza te u skladu sa svim propisima. Već imamo mnogo zainteresiranih za rad na sanaciji - kaže predstavnik britanskih investitora.

Budući da je riječ o radioaktivnoj šljaki, jer će se sanirati područje nekadašnje tvornice “Dalmacija”, koja je proizvodila ferolegure, ovo je područje s razlogom proglašeno crnom točkom, poput šibenskog TEF-a, kninskog TVIK-a i “Salonita”.

Stoga će se sanacija provoditi pod posebnim nadzorom stručnjaka. Strojevi, kako najavljuju investitori, neće stvarati veliku buku, a prašina će biti svedena na minimum.

Zbog sanacije će dodatnu obuku proći radnici, a postrojenje za mljevenje šljake postavit će se do početka svibnja, nakon čega se kreće sa sanacijom.

Novi projekt dugoratske općine bila je tema čestih općinskih sjednica, pa je tomu bila posvećena i nedavna sjednica.

Upravo zbog tog, za ovu općinu optimističnog projekta tvrtke “Projekt uvala”, koja uz turističke apartmane, šetnicu, garaže, stanove... predviđa marinu s 350 vezova, od najvećeg je značenja upravo sanacija zemljišta, nakon koje će se moći i krenuti u izgradnju.

Dok se na mjestu nekadašnje tvornice bude pripremao teren za novu dugorastku vizuru, investitori će to vrijeme iskoristiti za uvrštenje u Urbanistički plan, te za lokacijsku i građevinsku dozvolu.

Povezani članci

Who's Online

We have 50 guests and no members online