Ajme što nas deru ljubičasti

korisnikU Hrvatskoj je ostvaren još jedan neslavni rekord - u cijeni brzoga interneta. Prema podacima prikupljenima na svjetskim telekomunikacijskim tržištima, u Hrvatskoj jedan megabit u brzoj internetskoj vezi stoji više od 21 dolar, izvještava HTV. Tako je internet u Hrvatskoj šest i pol puta skuplji od europskog prosjeka, ili od prosjeka SAD-a. Još je nevjerojatnije da Japanci imaju čak 80 puta jeftiniji internet od nas. Kod nas bivši državni monopolist ima oko 80 posto udjela na tržištu. Dijeli ga s još 20 operatera. Najjeftini među njima nudi samo 11 kuna jeftiniji paket. Nitko ne govori o snižavanju cijena brzog interneta. Čak suprotno, u postojeće se pakete pokušava uključiti što više dodatnih sadržaja kako bi se cijene održale ili rasle. Naravno, uz jaku propagandu i priču da potrošači time dobivaju više ...


HOĆU (JEFTINIJI!) FLAT-RATE INTERNET


Hrvatski internet među najskupljima


Izvor: HRT

U Hrvatskoj udruzi za elektroničke komunikacije tvrde da su u istraživanju korišteni različiti kriteriji i da su cijene usluga ADSL-a neusporedive s tehnologijama i infrastrukturom koje u razvijenijim zemljama omogućuju jeftiniji internet.


dolori


Ako se ukupna cijena paketa od 4 megabita svede na brzinu od 1 megabita, dobije se cijena koja je u principu dosta niža od cijena koje su navedene u tom izvještaju kao mjerodavne u Europi i u svijetu, tvrdi Domagoj Jurjević iz Hrvatske agencije
za poštu i elektroničke komunikacije.

Među hrvatskim operaterima ponuda je upakirana. Tako u T-HT-u neograničeno pretraživanje interneta uz brzinu od 4 megabita stoji 179 kuna na mjesec. Tvrde kako su konkurentni s cijenama širokopojasnog interneta.

korisnikNe možemo drugo zaključiti nego da se namjerno ograničava ponuda kako bi dodavanjem ove ili one sitnice ili nekih besplatnih telefonskih usluga ili dodavanjem jednog megabita više u internetu povećavali cijene, istaknula je Jadranka Kolarević iz udruge Potrošač.

Nitko ne govori o snižavanju cijena brzog interneta. Čak suprotno, u postojeće se pakete pokušava uključiti što više dodatnih sadržaja kako bi se cijene održale ili rasle. Naravno, uz jaku propagandu i priču da potrošači time dobivaju više.

Povezani članci

Who's Online

We have 168 guests and no members online