Krenula privatizacija Hrvatskih šuma

Privatizacija Hrvatskih šumaDaleko od očiju javnosti i formalno je, otvaranjem javne rasprave, krenula procedura rekonstrukcije, odnosno privatizacije Hrvatskih šuma. U raspravi sudjeluju svi zainteresirani, od šumarskog fakulteta i instituta do nadležnog Ministarstva. Ta će tvrtka, u svojoj osnovnoj djelatnosti gospodarenja šumama, ostati u vlasništvu države, a u privatizaciju kreće vrijedne nekretnine: apartmani, kampovi, lovačke kuće i domovi, pansioni... Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić otkriva da bi nekretnine koje je moguće prodati, vrijedne nekoliko stotina milijuna kuna, do kraja iduće godine trebale završiti u rukama radnika. Do kraja ove godine trebale bi biti gotove sve pripreme za radničko dioničarstvo. Radnicima bi pripalo 49 posto turističkih objekata, dok bi većinskih 51 posto zadržale Hrvatske šume još nekoliko godina, a nakon toga, i taj većinski paket bio bi ponuđen na prodaju, radnicima ili trećim osobama ...

PRIVATIZACIJA v2.0
 
Krenula privatizacija Hrvatskih šuma
 

Izvor: Večernji list, SEEbiz
 

Daleko od očiju javnosti i formalno je, otvaranjem javne rasprave, krenula procedura rekosntrukcije, odnosno privatizacije Hrvatskih šuma. U raspravi sudjeluju svi zainteresirani, od šumarskog fakulteta i instituta do nadležnog Ministarstva.

Darko Vuletić

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić otkriva da bi nekretnine koje je moguće prodati, vrijedne nekoliko stotina milijuna kuna, do kraja iduće godine trebale završiti u rukama radnika.
 
Ta će tvrtka, u svojoj osnovnoj djelatnosti gospodarenja šumama, ostati u vlasništvu države, a u privatizaciju kreće vrijedne nekretnine: apartmani, kampovi, lovačke kuće i domovi, pansioni...
 
Do kraja ove godine trebale bi biti gotove sve pripreme za radničko dioničarstvo. Radnicima bi pripalo 49 posto turističkih objekata, dok bi većinskih 51 posto zadržale Hrvatske šume još nekoliko godina, a nakon toga, i taj većinski paket bio bi ponuđen na prodaju, radnicima ili trećim osobama.
 
Što se tiče lovišta u vlasništvu Šuma, situacija je mnogo složenija.
 
– Postoji ideja da se lovišta vrate Ministarstvu šumarstva, koje bi ih onda davalo u dugotrajne koncesije. Ideja je da sve nekretinine Hrvatskih šuma ostvaruju dobit – kaže Vuletić.
 
Napominje kako šumsko zemljište ne može biti prodano, te kako o otpuštanjima radnika nema govora. U privatizaciju će i svi poslovi koje Hrvatske šume trenutačno obavljaju. Kada će se dogoditi taj dio, još nije poznato.
 
Protivnici ovakvog modela privatizacije Hrvatskih šuma pozdravljaju ideju radničkog dioničarstva, ali dvoje u sudbinu 51 posto udjela u nekretninama koje će Šume prodavati za nekoliko godina.
 
Postoji, naime, realna mogućnost da pansioni, apartmani i kampovi, kada ih radnici dovedu u red i učine rentbilnima, dospiju u ruke trećih osoba koji bi po povlaštenoj cijeni dobili uspješan posao po principu ključ u ruke.
 

Hrvatske željeznice
 
Hrvatske željeznice samo na plaće i naknade radnicima potroše više nego što zarade, i da nema državne pomoći željeznički bi promet davno zamro.

Restrukturiranje željeznica traje desetak godina, a jedini opipljivi rezultat tog procesa, u koji se financijski uključila i Svjetska banka, desetak je tisuća zaposlenih manje, piše Večernji list.
 
i dalje na jednu kunu vlastitog prihoda dobiva približno dvije državne kune, pa i ne čude brojne afere koje se vežu uz tu tvrtku, jer očito manjka kontrole i dobrog upravljanja dobivenim kapitlom.

Hrvatske željeznice

HŽ je već nekoliko godina razbijen na nekoliko tvrtki, uz holding tu su i Cargo (prijevoz tereta), Putnički prijevoz, Infrastruktura i Vuča vlakova, kojima će prvi ispit biti liberalizacija tržišta željezničkih usluga, koja je vezana uz ulazak u EU.
 
Iduće ili najkasnije 2011. godine stranci bi se mogli uključiti u utrku za trećinu teretnog prometa, nakon čega bi nastupilo potpuno otvaranje tržišta za tri godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 129 guests and no members online