Požare moraju gasiti i i stara vozila

Prema naputku Vlade vatrogasna vozila za javne vatrogasne postrojbe ne bi smjela biti starija od 10, a za dobrovoljna vatrogasna društva 15 godina. No, unatoč činjenici da se u obnovu vatrogasnoga voznog parka krenulo prije sedam godina, tijekom kojih je nabavljeno 210 novih vatrogasnih vozila, od kojih će 17 posljednjih biti isporučeno idućeg mjeseca, vatrogasne postrojbe imaju uglavnom zastarjela vozila, u prosjeku stara i više od 20 godina. Predstavnici vatrogasne zajednice stoga upozoravaju da dragovoljna vatrogasna društva ove godine u priobalje neće moći, kao ispomoć u protupožarnoj sezoni, poslati ni jedno vozilo ...

VLADIN NAPUTAK O STAROSTI VATROGASNIH VOZILA - NEPROVEDIV

Požare moraju gasiti i i stara vozila


Piše: S. Dukić / Slobodna Dalmacija
Foto: Vesna Boban / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija


Kako bi obavio uvid u starost vozila, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin pozvao je sve županijske vatrogasne zajednice da mu do kraja travnja dostave popis vozila, kako bi se vidjelo s kojim vatrogasnim vozilima u ovoj sezoni mogu računati.

Vatrogasna vozila ne bi smjela biti starija od 15 godina

- Nama je bitna ispravnost tih vozila, a ne toliko koliko su ona stara. A pritužbe da na priobalje šaljemo prestara vozila, rješavat ćemo u hodu - kaže Jurin, napominjući kako će ipak inzistirati na tome da se u sezoni angažiraju vozila stara godinu-dvije i koja su otpornija na zahtjevan teren kakav je na obali i otocima.

Ovih dana počele su i pripreme vatrogasaca za ovogodišnju protupožarnu sezonu. Dodatnu obuku već je prošlo 450 profesionalnih vatrogasaca, a trening će uskoro proći i 500 dobrovoljnih vatrogasaca. Vatrogasci su obuku provodili uz pomoć helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

- Za sezonu se pripremamo potiho. Radimo točno po programu, lovimo rokove i siguran sam da ćemo sezonu dočekati spremni - istaknuo je Jurin.

Napominje da su ove godine odlučili neke pozicije dodatno ojačati, pa će tako vatrogasne snage na Šolti, u Tisnom i Vodicama dobiti pojačanje iz kontinentalnog dijela Hrvatske.