Na VNS-u će se tražiti ukidanje DVD-a?

PožarKao i uvijek kad političari pokušavaju (u)gasiti medijski požar, kad je javnost, u pravoj atmosferi medijskog a zamalo i pravog linča, šokirana dosad otkrivenim propustima u svim razinama odgovornosti za Kornatsku tragediju i poprilično nestrpljiva u "traženju Pedra" i kad uz to sve još struka (vatrogasci) zbog ovih ili onih pritisaka (još) ne može doći do izražaja, teško je u miru i hladnih glava analizirati pogreške i što je najvažnije, izvući važne i duboke pouke iz ove strašne tragedije i pripremiti prave i konkretne mjere (a ne mjere za mazanje očiju) da se ovakva tragedija više ne može dogoditi... Ali eto naša Vlada i VNS (vijeće nacionalne sigurnosti) su se već upustili u reforme vatrogasnog sustava a da još ni istraga što, kako i zašto se dogodilo i što je najvažnije, kako se ovo moglo dogoditi, uopće nije ni blizu kraju... Ili ipak je, a mi samo ne znamo sve što oni znaju...?

vatrogasci na Kornatima 

Izvor: Jutarnji List
Slike: Dnevnik.hr

Iz izvora bliskih Vladi i uredu predsjednika Jutarnji List saznaje da će na današnjoj sjednici VNS-a sazvanoj zbog nedavne tragedije vatrogasaca na Kornatima biti zatraženo ukidanje dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi i vraćanje vatrogastva pod zapovjedništvo Ministarstva unutarnjih poslova.

- Vatrogasci, što se najbolje pokazalo na Kornatu, moraju biti profesionalci, a ne osobe koje za dnevnicu od 50 kuna srljaju u potencijalno opasne situacije - pojasnio je Jutarnjem visokopozicionirani izvor iz MUP-a RH.

Na VNS-u će se raspravljati i o nabavci novih spasilačkih helikoptera, čija se pojedinačna vrijednost procjenjuje na dva milijuna eura, te o postavljanju telekomunikacijskih repetitora u zonama Nacionalnog parka i u priobalju...

Možda će se razgovarati i o nabavci novih kanadera, pripremi za sezonu požara, raščišćavanju i obilježavanju zapuštenih šumskih puteljaka, osiguravanju većih sredstava za vatrogastvo, opremu i obuku vatrogasaca ...

vatrogasci na Kornatima

Možda... predizborno je vrijeme, lako je ovih dana sastančiti i obećavati... no pravu istinu spoznati ćemo tek na ljeto.

Ako je i Vas šokirala bezobzirnost i neljudskost (i naravno, neizbježni senzacionalizam) naših medija koji su i preko cijelih naslovnih stranica objavili fotografije unesrećenih vatrogasaca, pozivam Vas da pročitate izvrsnu kolumnu Miljenka Jergovića na ovu temu u Jutarnjem Listu.


Televizijski i predsjednički linč

Jergović"... Na toj nekroznoj pornografiji, ispod koje su se mogle čuti i pročitati samo riječi sućuti i razumijevanja, zasnovan je paradoks doživljaja i razumijevanja kornatske nesreće. S jedne strane govore koliko im je žao i pretrgoše se u javnom kondoliranju i crnom floru preko logotipa, a s druge strane gluhi su i nijemi za ljudsku patnju. Još i nekako kada taj užas gledamo u novinama koje, ipak, ne moramo kupiti, ali kada spaljeno tijelo vidimo i na televiziji, koju plaćamo mimo svoje volje, tada je riječ o državnome teroru protiv dostojanstva kornatskih žrtava, a onda i dostojanstva onih koji prema tim žrtvama osjećaju nešto više od mračne sladostrasti pred prizorima neke tuđe i nama posve daleke apokalipse..."

Povezani članci

Who's Online

We have 196 guests and no members online