Ili jeste ili niste

Društvo prijatelja Hajduka Duće - Dugi Rat poziva članove i simpatizere na tribinu informativnog karaktera koja će se održati u nedjelju 31. ožujka u 19:11 sati u kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, nedoumica, ukoliko Vas zanima kako radi Naš Hajduk,.. slobodno dođite i pitajte! Isto tako, u ranijim satima, od 16 sati na trgu kralja Tomislava prirediti će se i dječji program, a u goste dolazi i Rico koji će zabaviti našu dicu uz mnogobrojne igre! Također Vas iz DPH pozivaju i na učlanjivanje s kojim će te postati dio najveće navijačke priče. Prošlu godinu su završili sa 157 članova. Podržimo naš Hajduk. Ukoliko imate bilo kakva pitanje, slobodno ih i prije nedjelje pošaljite na Facebook stranice DPH Duće - Dugi Rat. Vidimo se! HŽV!
 

Razglednica: Pozdrav iz Krila

Gradnje brodova na otvorenom bez odgovarajuće ekološke infrastrukture, odlaganje smeća uz i u more, nasipavanje mora građevinskim materijalom i otpadom, tema su doista brojnih prijava građana, te fotografija i video materijala koje je dobila redakcija portala Morski.hr, te ga proslijedila nadležnima u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Odgovorni se kažnjavaju, protiv Općine Dugi Rat postupak je u tijeku, nepoznati počinitelji nisu zatečeni na djelu, dok su neki poznati i snimljeni. Zaključke nakon viđenog teksta, fotografija i video materijala, s stranica portala Morski.hr donesite sami.
 

Gulp!

Cvjećarnica Dugi Rat, sinoć, negdje na "Sinaju"..   U očekivanju Godota / Waiting for Mr.Godot
 

Moje prvo ljetovanje

I ove godine Centar za socijalnu skrb Omiš s partnerima kreće s projektom "Moje prvo ljetovanje". Cilj projekta je omogućiti besplatno ljetovanje obiteljima s djecom koje se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji, čija djeca nikada nisu bila na moru. Ove su godine u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Vukovar odlučili osigurati ljetovanje za 10 obitelji (izabrane obitelji imaju od 1 do 3 djece) koje su korisnice socijalnih naknada i nikada nisu bili u mogućnosti djeci omogućiti odlazak na more. S predstavnicima lokalnih turističkih zajednica dogovoreno je da će se projekt provoditi u vremenskom razdoblju od 17.06.-23.06.2019.g. Osim smještaja, planira ae obiteljima osigurati prehranu, slobodne aktivnosti i zanimljive izlete kako bi djeci njihovo prvo ljetovanje ostalo u što ljepšem sjećanju. Ovim putem se pozivaju:
   - privatni iznajmljivače s područja Podstrane, Dugog Rata i Omiša, vlasnici hotela i kampova radi osiguranja smještaja,
   - vlasnici restorana koji su voljni osigurati ručak za naše korisnike
   - svi ljude dobre volje odnosno sve koji mogu svojim doprinosom na bilo koji način pridonijeti realizaciji ovog projekta.
Za sve informacije molimo da se javite u Centar za socijalnu skrb Omiš na tel.021/864 805; mob:099/673 8907 te na mail: soc.skrb.omis @ gmail.com. Hvala!
 

Dota Pit turnir u Spaladium Areni

Karte za AMD Sapphire Dota Pit turnir u slobodnoj su prodaji. Spaladium Arena će čitavih sedam dana, od 22. do 28. travnja biti transformirana u arenu gdje će najbolje eSport ekipe u ovoj iznimno popularnoj računalnoj igrici izići na megdan jedne drugima. Što se ekipa tiče, ujedno i najvećeg mamca za publiku, one u trenutku pisanja teksta nisu bile poznate.
– Dobili smo dobar termin što se turnira tiče. Školski praznici počinju 18. travnja, a sama nastava starta 29. travnja, u ponedjeljak. Tako da smo baš "upali" u proljetne praznike, zbog čega se nadamo dobroj posjećenosti Spaladium Arene za vrijeme cijelog turnira. Kako ćemo organizirati nagradne igre i razna druženja, a sve kako bismo što više ljudima približili gejmersku kulturu, vjerujem kako ćemo uspješno zadobiti pažnju kako mladih, tako i onih starijih – kazao je organizator turnira Ivan Marušić.
 

Zero Waste: Život bez otpada u teoriji i praksi

Plastične vrećice, jednokratna plastična ambalaža, limenke, plastične čaše i slamke, boce i folije su samo par primjera otpada koji u velikoj mjeri zagađuje okoliš, skupimo ga u roku jednog dana, a razgrađuje se stoljećima. Uz malo volje, kreativnosti i organizacije možemo i drugačije jer život bez otpada nije utopija nego održiva filozofija.
U organizaciji Udruge za održivi razvoj Osejava, Anamarija Prgomet, koja stoji iza inicijative "Zero waste Croatia", održati će u subotu, 9.3.2019. u Makarskoj edukativno – praktično predavanje o životu bez otpada i pokazati nam kako je uz malo organizacije i kreativnosti takav život moguć. Kroz praktičan pristup će prikazati kako se na lak način može živjeti ovaj životni stil koji nije nimalo štetan ljudima, životinjama i okolišu. Nakon predavanja slijede radionica o izradi prirodnog dezića i druženje.
 
U subotu, 09.03.2019. u vremenu od 10 do 14 h, u Integral centru, Matoševa 31, Split, voditeljica Asja Kuzmanić Roje, integrativna, tjelesno orijentirana terapeutkinja, održati će iskustvenu radionicu pod nazivom: Sposobnost za intimnost u odnosima. Iskustvena radionica predstavlja priliku da saznate više o sebi i voljenima, zašto se ponašamo nerazumno i djetinjasto u određenim okolnostima, te kako prekinuti taj krug nezadovoljstva. Istraživati će se mjesta gdje su se pojavili zidovi između unutar nas samih, posljedično i u odnosu, kao i prostor simbioze i stapanja u ovisničkim odnosima, te zdravu potrebu za sobodom i separacijom. Osvještavat će se mjesta na kojima se susrećemo, mjesta slobodne ljubavi, te kako pružiti neinvazivnu i nesebičnu podršku sebi i voljenima..
Broj mjesta na radionici je ograničen pa je obavezna prijava za sudjelovanje na e-mail: asja.kuzmanic.roje @ gmail.com ili integralcentarr @ gmail.com. Kotizacija sa sudjelovanje iznosi 300 kn.
 
U nedjelju su dugoračke maškare spalile Krnju, Lažnu diplomu, koja je dežurni krivac što prošla vlast ništa nije napravila od kada smo ono lani spalili Lex Sheriffa koji je htio zasjesti u Jerkovu fotelju.
U proteklih mjesec dana vladavine Dugoračkih Maškara uspilo se napravit puno toga! Evo samo kratkog rezimea. Prvo i najvažnije, nakon smjene vlasti odmah su bačeni kamenčići temeljci za sve što triba ziđat u mistu (prioriteti se ionako znaju još od stoljeća sedmog): novi Vatrogasni Dom, jedna šesna Marina, Dom Zdravlja, sportska dvorana, Olimpijski bazen i baren jedan hotel s salom za maškare, pireve i razvode. I treći kat kuće Krištić na Malom Ratu, ako se može opet  progurat kod Rade u županiji i Lole u Hrvatskim cestama..
 

Omiške maškare u utorak na poklade

Ludo ste se zabavili sinoć u maškarama na Dugoračkom krnjevalu,... i nije Vam dosta? Ne brinite, sutra su Poklade, zadnji dan mesopusta, maškara, karnevala, još jedna odlična prilika da se lipo i ludo zabavite, sa ekipom ili vlastitim pomlatkom na organiziranim maškarama koje se organiziraju na svakom koraku, u Omišu, Splitu,.. da spomenemo samo najbliže.. Svitu guštajte! Začas će čista srida, opet post i nemrs, "samo arbajt" i čekanje kad će nadolazeća "pokora" više proć..
 

Upisi u speleo školu PD Imber Omiš

Mislite da vas privlače špilje i jame? Ukratko ćemo pokušati objasniti na koji način postati istraživač podzemlja. Za početak je potrebno završiti speleološku školu. Većinom se škola organizira jednom godišnje (obično početkom ožujka). Speleološka škola u organizaciji SO PD Imber Omiš počinje u utorak, 05.03.2019. s početkom u 19 sati. Program škole predviđa teorijska predavanja koja će se održavati utorkom u večernjim satima, praktičan rad na suhoj stijeni i u speleološkim objektima u okolici Omiša i Biokova. Teorijska nastava obuhvaća sve aspekte speleologije: upoznavanje sa speleološkim objektima, opremu, tehnike istraživanja, opasnostima u podzemlju...
Praktična nastava na suhoj stijeni podrazumijeva upoznavanje s opremom i uvježbavanje tehnika kretanja po užetu, što je uvjet za nastavak nastave u speleološkim objektima gdje se uvježbavaju tehnike istraživanja podzemlja. Praktična nastava obuhvaća šest vikenda na kojima je rad organiziran i subotu i nedjelju u trajanju cijelog dana. Noćenje na terenu predviđeno je samo za završnu vježbu. Potrebna oprema za polaznike tečaja: starija odjeća (kombinezon), obuća (gumene čizme) i dobra volja. Ostalu potrebnu opremu dobivate na korištenje. Voditelj škole je Nikolina Marić, instruktor speleologije, a odaziva se na mob. 098/9141505.
 

Šala, la chanson fest

Šala, la chanson fest prvi put će se održati u HNK Split u nedjelju, 3. ožujka, u 20 sati. Riječ je o karnevalskom koktelu duhovitih i satiričnih pjesama pod motom Smijeh je lijek, piše Dalmacija Danas. Direktor festa, dugoraćanima dobro poznati Igor Brešan, kazao je kako ne vjeruje da se Split zaboravio smijati, bez obzira na vijesti i okružje koji obično ne daju naročita povoda za ležernost i razbibrigu, pa makar to bilo prigodno, uz karnevaske dane, nastojat ćemo ubuduće izmamiti ono na što smo već i zaboravili – (o)smijeh. Iskustva nam dakle ne fali, ali ni ljubavi spram grada koji je nekoć, priznajmo to, imao puno više duha, napose u ove šašave dane. U dane kad nastojimo biti to što jesmo, pa makar i pod maskama. Naša je parola: Smih je lik, bez ricete, čekanja i kontraindikacija, a ako se ćutite malo boje ne skidajte se sa terapije!
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni HNK Split, a na festu će nastupiti brojni poznati izvođači: Mjesni odbor, Dean Dvornik, Duško Mucalo, Mladen Medak Gaga, Hrvoje Hegedušić, Petar Dragojević, Zdenka Kovačićek, Đorđi Peruzović i Ana Opačak, Mia Dimšić, Bobo i Saša Antić, Anja Šovagović Despot, Vojko V., Domenica, Ivo Amulić, Žera, Tonči Banov, Čubi, Vojo Šiljak, uz orkestar Saše Valenčića.
 

Vrime o' Mašakara ili peto godišnje doba

Vrime o' Mašakara ne predstavlja privremeni bijeg od svakodnevice, nego priliku da je shvatimo manje ozbiljno, a čak i da joj se pod krinkom dobro narugamo kroz mnoštvo zabavnih, sportskih i kulturnih događanja za sve uzraste i ukuse. Do Pokladnog utorka mnoga mjesta diljem Lijepe naše, pa tako i ovo naše, karnevalskim će manifestacijama obilježiti stoljeća pokladne tradicije, mesopusne i drevne običaje koji vuku korijene iz davnine, kada su prema narodnoj predaji "grde maske" urnebesnim veseljem rastjerivale sile zla, prizivajući proljeće, slaveći rađanje novoga života.. Organizirati će se u mnogima karnevalske povorke, priređivati karnevalski balovi, kostimirane priredbe za sve generacije, od ekipe iz vrtića, škole, pa sve do seniora koji će svaku pozornicu ili parter pretvoriti u veliku plesnu dvoranu. Svako misto koje drži do sebe ima svoju pokladnu feštu, a u nekima koncerti, izložbe, predstave, fešte ispunjavaju dane u iščekivanju krune karnevalskih svečanosti - velike maskirane povorke, tog pučkog natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, kroz vatromet boja, asocijacija i oblika.
 

Dugoračke maškare 2019

Vidimo se u nedjelju u Dugoračkim maškarama. Dođite u kino, osudimo Krnju i ispratimo ga na posljednje počivalište, pa se vratimo u toplo feštati pod maškarama, s zumba djevojkama i DJ Goranom dok nas noge ne zabole i dobar glas ne izda.. Tko ne dođe..
Vidimo se!
 

Sumpetar: Maškare pod 'otelom

Nakon dugo vremena organizira se bal pod maskama u Sumpetru, u dolini mozgova u sred Jesenica. Ove subote, 2. ožujka, pod 'otelon održat će se Sumpetarske maškare 2019. s početkom u 16 sati, kada kreće povorka oko mjesta, a potom suđenje i paljenje krnje. Sve posjetitelje Pod 'otelon će čekati kućica s hranom i pićem, a zabavljat će se uz glazbu uživo i DJ-a. Organizatori pozivaju sve mještane, susjede i zainteresirane od jedne do 101 godine da se pridruže 'maškaranoj fešti', a u svetu nedjelju svi u Dugi Rat na dugoračke maškare u kinu "Dalmacija"!
 

Ajmo u maškare!

Najveći županijski krnjeval, 24. Kambelovski krnjeval, odnosno 13. Dalmatian Carnival održati će se u nedjelju, 24. veljače sa početkom u 15 sati. Maškarana povorka kreće iz Marine Kaštela (Kaštel Gomilica) Primorskom cestom Dr. Franje Tuđmana do Dudanova puta gdje se spušta na Brce u Kaštel Kambelovcu.. Po završetku 13. Županijske povorke bit će organizirana večera i druženje za sve maškare.