Promocija na webu povećava prodaju

Imati vlastite web stranice, danas je neizbježno i korisno. Internet je jeftin medij, a za razliku od bilo kojeg drugog, tiska, radija ili televizije trošak prikazivanja internetske stranice ostaje isti, bez obzira pregleda li je dvjesto ili dvjesto tisuća posjetitelja. Većini je to u teoriji savršeno jasno, no ipak (barem ne u potpunosti) ne razmatraju internet kao mogućnost prigodom kreiranja marketinškog plana. U razvijenim zemljama rijetke su tvrtke koje nemaju svoje web stranice i za njih je bez tih stranica nezamislivo profesionalno predstavljanje. Trend se polako, ali sigurno širi i kod nas, pa se sve više ljudi odlučuje na prezentaciju preko interneta. Kako ‘dišu’ splitski poduzetnici, barem što se internetskog marketinga tiče, provjerili smo unutar nekoliko domaćih tvrtki ...

 

SVE SE VIŠE DALMATINSKIH TVRTKI KORISTI INTERNETSKIM MARKETINGOM

Promocija na webu povećava prodaju

Piše: Magdalena Družijanić / Slobodna Dalmacija

 - Internetska promocija, a pogotovo u trgovačkoj branši potrebna je svima, a osim toga, isplativa je jer se ne radi o velikom trošku – kaže Jadranka Šmudla, Robotova voditeljica marketinga. No internetsko oglašavanje nije jedino kojim se koristimo, dodaje ona, pa je teško u globalu odrediti koliki je porast ostvaren isključivo preko internetskog marketinga. Ističe i kako stranice ažuriraju svakodnevno te kako im je bitno da su svi podaci u svakom trenutku točni. U suprotnom, gubi se povjerenje kupaca, tvrdi Šmudla.


Novi proizvodi

Splittoursov kadar reklamiranjem preko interneta koristi se već godinama te tvrde kako su, koristivši se njime, povećali cjelokupnu prodaju svojih turističkih proizvoda.

- Koristimo se e-mail marketingom, internetskim oglašavanjem i bannerima - ističe Jelena Perković, voditeljica marketinga Splittoursa.

Marina Čerina, direktorica Dalmeda čija je osnovna djelatnost proizvodnja meda, objašnjava kako je prodaja meda, od prije tri godine, od kada se koriste internetskim marketingom porasla 30 posto.

- Naša internetska stranica privukla je i dosta stranaca, a među njima i jednog Nijemca koji nam je trenutačno najveći kupac u zemljama EU-a - tvrdi ona.

Dobar posao u inozemstvu uz pomoć internetskog marketinga nije stran ni Stella Croatici, koja se bavi proizvodnjom delikatesnih proizvoda.

- Ovim medijem za komunikaciju češće se koriste stranci nego naši ljudi. Domaći su kupci malo ukočeni, a i naučili su kupovati u trgovini, a ne preko ‘nekog interneta’ – mišljenje je Paole Romani, brand menadžerice Stelle. Pratimo i mjesečno stanje posjećenosti naših stranica te analiziramo i vrijeme koje posjetitelji provode na sajtu. Pozornost posvećujemo i najčešćim dijelovima stranica na kojima se potencijalni kupci zadržavaju - kazuje Stellina menadžerica.

Davor Karninčić iz ‘Trentona’ priznaje kako rijetko ažuriraju stranice, a još rjeđe unose nove podatke. Za to smo malo lijeni, kaže on, te znaju da će prije ili kasnije to morati ispraviti.

Marko Ivić, Svagušin voditelj marketinga, kaže kako stranice ažuriraju isključivo prigodom lansiranja novih proizvoda ili nekakve promocije. - Samo smo dvije godine u tom marketingu, no promjene su vidljive i prodaja nam je porasla – kazuje Ivić.
  

Građevinarima nezanimljiv

Da internet ipak ne pomaže svim branšama u što boljoj prodaji i većoj zaradi pokazuje primjer Dalmacijacementa iz čije tvrtke su nam poručili kako se njihova ciljna skupina, građevinari ne koriste internetom kao kanalom za nabavu njihovih proizvoda te se iz tog razloga tim medijem ne koriste za promociju i prodaju.


Ulaganje u budućnost

Matko Mijić, direktor Građe, tvrdi kako im prodaja nije bitno porasla uvođenjem internetskog marketinga. - Za sada je to više ulaganje i upoznavanje mlađe generacije koja će sigurno u skorijoj budućnosti doći u životnu dob kada će im trebati naš asortiman – objašnjava Mijić uz napomenu kako se internetskim marketingom koriste od 2000. godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 278 guests and one member online

  • admin