KBC Split dobio PET-CT uređaj

PET CT uređajU splitskom KBC u zgradi na Križinama montira se PET-CT, sofisticirani dijagnostički uređaj za rano otkrivanje tumora. Nabavka skupog uređaja (5,5 mil eura!) i skori početak dijagnostičkog rada uređaja, potvrdio je to za Slobodnu Dalmaciju ravnatelj Dujomir Marasović, relazirana je u suradnji s Poliklinikom "Medikol". Do sada su dalmatinski pacijenti morali na preglede ići u Zagreb, gdje se nalazio jedini takav aparat u Hrvatskoj. Riječ je o najsuvremenijem uređaju, kojemu je najvažnije područje primjene onkologija, budući da PET-CT može rano otkriti karcinom, odrediti njegovu veličinu i proširenost, dijagnosticirati metastaze, te na temelju aktivnosti stanica potvrditi je li tumor maligan ili benigan, a koristi se i u neurologiji, primjerice, za dijagnozu Alzheimerove bolesti, te u kardiologiji za procjenu stanja srčanog mišića ...

PET-CT MONTIRAN NA KRIŽINAMA

KBC Split bogatiji za uređaj koji otkriva najmanje tumore

Piše: Franka Babić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Kako je pojasnio ravnatelj Dujomir Marasović, ovaj značajan projekt je izveden u suradnji s Poliklinikom KBC Split dobio PET-CT uređaj"Medikol".

- KBC Split je raspisao natječaj i dao prostor na Križinama u najam "Medikolu" za tu dijagnostiku. Osoblje koje će raditi u PET-CT centru bit će njihovi djelatnici, odnosno stručnjaci iz, primjerice, područja radiologije, kazao je ravnatelj KBC-a Split, dodavši da ova poliklinika ima ugovor s HZZO-om, pa će pacijenti uz dopunsko zdravstveno osiguranje pojedinu pretragu, koju im preporuči specijalist u bolnici, moći obaviti besplatno.


Od onkologije do kardiologije

PET CT uređaj funkcionira kao kombinacija PET skenera (pozitronska emisijska tomografija), koji pokazuje metabolizam i funkciju stanica, te CT-a (kompjutorizirana tomografija), koji prikazuje anatomiju i morfologiju organa.

Zajedno PET i CT omogućuju jedinstveni prikaz cijelog tijela, s izgledom organa, njihovim odnosom i funkcijom, pokazujući pri tome patološka odstupanja.

Najvažnije područje primjene PET CT-a je onkologija, budući da uređaj može rano otkriti karcinom, odrediti njegovu veličinu i proširenost, dijagnosticirati metastaze, te na temelju aktivnosti stanica potvrditi je li tumor maligan ili benigan.

Uređaj se koristi i u neurologiji, primjerice, za dijagnozu Alzheimerove bolesti, te u kardiologiji za procjenu stanja srčanog mišića.