Smrtnost od raka može se prevencijom smanjiti i za 70 posto

U Hrvatskoj od zloćudnih tumora na godinu umire više od 12.000 ljudi, a dobro osmišljenim i cjelovitim nacionalnim programom smrtnost bi se mogla smanjiti i za 70 posto, što bi značilo oko 8000 manje umrlih na godinu. Prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije, trećina svih zloćudnih tumora može se spriječiti, a trećina izliječiti ako se na vrijeme otkriju, zbog čega je nužno mijenjati životne navike, što znači pravilnu prehranu i prestanak pušenja koje u EU uzrokuje 25 posto raka...  Rak debelog crijeva, ako se liječi na vrijeme, izlječiv je u 75 posto slučajeva, a rak testisa u 95 posto slučajeva. Rak danas više nije smrtonosna bolest, nego je kronična.., kazao je predsjednik Hrvatskog onkološkog društva Eduard Vrdoljak ...

PREVENCIJA!

Smrtnost od raka može se smanjiti i za 70 posto


Piše: M. Lipovac / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


U Hrvatskoj od zloćudnih tumora na godinu umire više od 12.000 ljudi, a dobro osmišljenim i cjelovitim nacionalnim programom smrtnost bi se mogla smanjiti i za 70 posto, što bi značilo oko 8000 manje umrlih na godinu, rekao je u utorak predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora Andrija Hebrang na tematskoj sjednici odbora s koje je Saboru preloženo donošenje rezolucije o zloćudnim tumorima.

U predloženom tekstu ističe se potreba veće prevencije i palijativne skrbi, kao i jednake mogućnosti liječenja u cijeloj Hrvatskoj.

Hebrang je upozorio da u Hrvatskoj, unatoč svim poduzetim mjerama, iz godine u godinu raste broj oboljelih od raka kojih je u 2006. bilo 20.051. Iznio je podatke da se svakom trećem Europljaninu za života dijagnosticira rak, a da svaki četvrti od njega umire.

Prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije, trećina svih zloćudnih tumora može se spriječiti, a trećina izliječiti ako se na vrijeme otkriju, zbog čega je nužno mijenjati životne navike, što znači pravilnu prehranu i prestanak pušenja koje u EU uzrokuje 25 posto raka.

"Samo smanjenje pušenja za 15 posto smanjit će smrtnost od raka za 15 posto, a za osam posto smrtnost se može smanjiti adekvatnom prehranom s manje masnoća i više vlakana", kazao je predsjednik Hrvatskog onkološkog društva Eduard Vrdoljak.

Dodao je da je rak debelog crijeva, ako se liječi na vrijeme, izlječiv u 75 posto, a rak testisa u 95 posto slučajeva te da rak danas više nije smrtonosna bolest, nego je kronična.

Povezani članci

Who's Online

We have 215 guests and no members online