Budućnost medicine je u individualiziranom liječenju

Iako se svako malo mogu čuti optimistične najave da je otkriven lijek protiv raka, rak nije jedna bolest nego više od 200 različitih bolesti. Ni ista vrsta raka kod pojedinaca ne mora biti jednaka, to ovisi o genetskom defektu, pojašnjava na stranicama Vijesnika onkolog Branimir Ivan Šikić, zamjenik ravnatelja Centra za rak i direktor Odjela za klinička ispitivanja pri Sveučilištu Stanford, novosti u liječenju karcinoma. Profesor je nedavno na Institutu Ruđer Bošković održao predavanje kolegama na temu "Predvidivi biomarkeri za terapiju raka: koraci ka personaliziranoj medicini". Osvrnuo se i na preventivu u Hrvatskoj. "Smatram da je sramota što je Hrvatska sad ukinula dio zakona koji se odnosi na zabranu pušenja u kafićima. Pušačka klima koja danas vlada Hrvatskom u SAD-u je bila na snazi prije 50 godina. Amerikancima je trebalo dosta vremena da to promjene, no uspjeli su" ...

 

RAK NIJE JEDNA BOLEST NEGO VIŠE OD 200 RAZLIČITIH BOLESTI

Budućnost medicine je u individualiziranom liječenju


Piše: Nataša Gajski Kovačić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Laboratorij profesora Šikića istražuje mehanizme rezistencije stanica raka na lijekove kao doprinos razvoju učinkovitije terapije u liječenju karcinoma. Svojim je istraživanjima dao izniman znanstveni i klinički doprinos u shvaćanju problema rezistencije stanica raka na široki spektar lijekova.

Njegova trenutna znanstvena istraživanja fokusiraju se na molekularne i genetičke studije rezistencije na lijekove u staničnim modelima kao i faze I i II kliničkih ispitivanja novih antitumorskih lijekova i nove kombinacije ciljanih lijekova s uobičajenom kemoterapijom.

"Biomarkeri predstavljaju testove za različite svrhe. Jedna od njih je identificirati pacijente koji su u povećanom riziku od raka, njihova je svrha dijagnosticirati bolest u ranoj fazi, a potom odrediti individualnu terapiju.

Uz pomoć biomarkera može se odrediti i koliko su učinkovite neke terapije, poput lijekova koji se izdaju na recept, kemoterapija i zračenja, i to uz pomoć mjerenja učinka liječenja na indikatore bolesti.

Pozitivna stvar kod biomarkera je što točno znate hoće li određeni lijek djelovati. To je vrlo bitno jer ne odgovaraju svima svi lijekovi, a kod pogrešne terapije, osim što lijek ne djeluje, moguće su neugodne nuspojave poput proljeva te kožnih promjena.

Kad je riječ o liječenju karcinoma, prečesto se inzistira na pristupu - jedan lijek koji odgovara svima«, tumači Šikić ulogu biomarkera u liječenju karcinoma.


Individualiziran pristup liječenju

biomarkeriPrema stručnim procjenama, budućnost medicine je u individualiziranom pristupu liječenju, što znači da se u liječenju bolesti ili otklanjanju predispozicija za određenu bolest kreće od molekularne razine.

Gleda se različitost gena, njihova izražajnost, usredotočuje se na proteine i metabolite i testira se njihov odgovor na lijekove i na prognozu terapijskog djelovanja.

Na taj način svaki pacijent može dobiti terapiju koja njemu najbolje odgovara s obzirom na njegovu postojeću gensku i drugu strukturu te bolest, odnosno molekularni potpis koji je bolest ostavila.

U razvijenim zemljama, a tako je i u Hrvatskoj, tri najvažnija uzroka smrti predstavljaju kronične bolesti - srčane bolesti, moždani udari i karcinomi.


Hrvatska mora investirati u znanje

U Hrvatskoj postoje dobri uvjeti za istraživanja, pametni i bistri ljudi, no nedostaje novac, kaže profesor.

Svega 0,9 posto državnog proračuna izdvaja se za istraživanja i razvoj, što je premalo. U Finskoj se izdvaja 3.7 posto proračuna, u Sloveniji je lani izdvojeno 1,6 posto, u zemljama EU-a i Americi tri posto.

Ako Hrvatska doista želi biti zemlja znanja, mora se investirati u znanje ...

PROČITAJTE VIŠE...
http://www.vjesnik.hr/html/2009/11/22/Clanak.asp?r=tem&c=5

Povezani članci

Who's Online

We have 178 guests and one member online

  • admin