Izborna kampanja trajat će samo 16 dana

Iako je Vlada lokalne izbore raspisala u četvrtak, odluka će na snagu stupiti u srijedu, 15. travnja, kada se raspuštaju se sva općinska vijeće i gradske i županijske skupštine, a za poglavarstva počinje prijelazno razdoblje u kojem ne smiju zaključivati ugovore vrjednije od 0,5 posto proračuna. Od tada počinju teći rokovi za prijavu kandidata. Vlada je odlučila da primjena odluke počne kasnije kako bi predizborna kampanja, primjereno gospodarskoj krizi, trajala kratko. Prvi krug izbora održava se u nedjelju, 17. svibnja, a kandidature moraju biti podnesene nadležnim izbornim povjerenstvima u roku od 12 dana od stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, odnosno do 27. travnja u ponoć ...

LOKALNI IZBORI

Izborna kampanja trajat će samo 16 dana

Od 15. travnja raspuštaju se sva općinska vijeće  i skupštine, a za poglavarstva počinje prijelazno razdoblje u kojem ne smiju zaključivati ugovore vrjednije od 0,5 posto proračuna


 Piše: Marijan Lipovac / Vjesnik
 Izvor: Vjesnik


Iako je Vlada lokalne izbore raspisala u četvrtak, odluka će na snagu stupiti u srijedu, 15. travnja, od kada počinju teći rokovi za prijavu kandidata. Vlada je odlučila da primjena odluke počne kasnije kako bi predizborna kampanja, primjereno gospodarskoj krizi, trajala kratko.

Sukladno Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, izbori za lokalna predstavnička tijela te za župane, gradonačelnike i općinske načelnike održavaju se u nedjelju, 17. svibnja, a kandidature moraju biti podnesene nadležnim izbornim povjerenstvima u roku od 12 dana od stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, odnosno do 27. travnja u ponoć.

Povjerenstva zatim u roku od 48 sati moraju provjeriti pravovaljanost kandidatura te ih objaviti. Time počinje izborna kampanja koja traje do izborne šutnje, a ove će godine biti najkraća do sada - počet će 30. travnja i trajati do 15. svibnja u ponoć, što je samo 16 dana.

No, u onim sredinama gdje će se župan, gradonačelnik ili načelnik morati birati u drugom krugu, 31. svibnja, kampanja će trajati još dodatnih 12 dana. Uoči lokalnih izbora 2005. kampanja je trajala 20 dana, a uoči parlamentarnih izbora 2007. 21 dan.

Kraća kampanja kandidatima daje mogućnost da u promidžbi budu umjereni, ne samo u izbornim obećanjima, nego i u rasipanju novca na plakate i promidžbeni materijal.

No, zbog neposrednih izbora lokalnih čelnika, dio kandidata vjerojatno neće moći odoljeti populizmu i darežljivosti, što može privući dio birača, posebno u manjim sredinama, ali i odbiti one koji ne nasjedaju na takve štosove.

Od 15. travnja raspuštaju se sve županijske skupštine i gradska i općinska vijeća, a za poglavarstva počinje prijelazno razdoblje u kojem ne smiju donositi odluke o imenovanjima, osim iznimno, niti zaključivati ugovore vrjednije od 0,5 posto proračuna ili više od milijun kuna.

Time se onemogućuje da neki lokalni čelnik uoči samih izbora sugrađane usreći nekom socijalnom mjerom ili potpisivanjem ugovora o gradnji nekog novog objekta, s nadom da će im to donijeti dodatne glasove.

 

Prikupljanje 100 potpisa za dugoratskog načelnika

Kandidati za načelnike općina s manje od 1000 stanovnika morat će od 15. do 27. travnja prikupiti potpise najmanje 50 birača, a u općinama većima od 1000 stanovnika 100 potpisa.

Za gradonačelnike gradova do 35.000 stanovnika trebat će prikupiti 500 potpisa, u gradovima do 100.000 stanovnika 1000, a u većim gradovima 2000 potpisa.

Kandidatura za župana morat će se potkrijepiti s 2500 potpisa, a za zagrebačkoga gradonačelnika s 5000 potpisa.

Za predstavnička tijela stranke mogu podnositi kandidature bez prikupljenih potpisa, dok će za nezavisne liste u općinama trebati 100, u gradovima 150, a u županijama i u Zagrebu 500 potpisa.

Ista osoba može biti kandidat i za lokalnoga čelnika i za člana predstavničkog tijela, ali se ne može istodobno kandidirati i za župana i za gradonačelnika.

 

Zamjenik se bira "u paketu"

Lokalni izbori održat će se u 20 županija, 126 gradova, 429 općina i u Gradu Zagrebu u kojem će se birati i predstavnici u vijećima 17 gradskih četvrti i u mjesnim odborima.

U gradovima i općinama do 10.000 stanovnika, uz općinskog načelnika i gradonačelnika, birat će se jedan, a u većim gradovima i u županijama dva zamjenika. Zamjenici će se birati u "paketu" s kandidatom za lokalnoga čelnika.

U jedinicama u kojima nacionalne manjine imaju pravo na razmjernu zastupljenost, jedan od zamjenika morat će biti pripadnik manjine, u protivnom raspisat će se dopunski izbori na kojima bi birali samo birači iz manjinskih redova. U tim sredinama gradonačelnik ili župan imat će tri zamjenika.

Povezani članci

Who's Online

We have 81 guests and no members online