Prva faza izgradnje kanalizacijskog sustava Omiša i Dugog Rata

dućeZapočeta je prva faza izgradnje sustava javne odvodnje Omiš-Dugi Rat, koji obuhvaća područje grada Omiša te istočni dio općine Dugi Rat - naselje Duće. Završetak ove faze planiran je za studeni 2008. godine. Dogradnja kanalizacijskog sustava na području Omiša i Dugog Rata provodi se u sklopu Jadranskog projekta koji su pokrenule Hrvatske vode uz potporu Vlade RH, a provodi ga novoosnovana tvrtka Hrvatske vode Jadranski projekt. Osnovni ciljevi Jadranskog projekta su zaštita i očuvanje kvalitete voda, stvaranje uvjeta za ekonomski razvoj u skladu sa zahtjevima zaštite okoliša te očuvanje i poboljšanje postignutog stupnja zaštite okoliša ...

Pet milijuna kuna za pročistač otpadnih voda

Izvor: Poslovni Dnevnik, M.B.
 
vodaUgovor o opremanju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Priko u Omišu, vrijedan 5 milijuna kuna, potpisan je ovog mjeseca u Omišu. Time je započeta prva faza izgradnje sustava javne odvodnje Omiš-Dugi Rat, koji obuhvaća područje grada Omiša te istočni dio općine Dugi Rat - naselje Duće.
 
Ugovor su u hotelu Villa Dvor, u prisutnosti gradonačelnika Omiša, Ivana Škaričića te načelnika općine Dugi Rat, Jerka Roglića potpisali direktor omiškog Vodovoda, Josip Tomasović, direktor poduzeća CONECO d.o.o. iz Varaždina Stjepan Ptiček koje će izvoditi radove te direktor Hrvatskih voda - Jadranskog projekta.
 
Osim u centralnom dijelu, grad Omiš, baš kao i istočni dio općine Dugi Rat - naselje Duće - trenutno nema izgrađen cjeloviti sustav odvodnje.

Problem odvodnje rješava se uglavnom propusnim septičkim jamama, te manjim dijelom direktnim ispustima u obalno more ili rijeku Cetinu. Mrežom planiranih i postojećih kanala preko crpnih stanica, otpadne će se vode ubuduće dovoditi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Priko.
 
S radovima će se započeti već ovog mjeseca, a završetak je planiran za studeni 2008. godine. Poslove nadzora obavit će splitska tvrtka Akvaprojekt.
 
Dogradnja kanalizacijskog sustava
na području Omiša i Dugog Rata provodi se u sklopu Jadranskog projekta koji su pokrenule Hrvatske vode uz potporu Vlade RH a provodi ga novosnovana tvrtka Hrvatske vode Jadranski projekt.
 
Osnovni ciljevi Jadranskog projekta su zaštita i očuvanje kvalitete voda, stvaranje uvjeta za ekonomski razvoj u skladu sa zahtjevima zaštite okoliša te očuvanje i poboljšanje postignutog stupnja zaštite okoliša.
 
U realizaciju projekta od početka je uključena i Međunarodna banka za obnovu i razvoj koja je odobrila zajam Republici Hrvatskoj za financiranje unaprjeđenja sustava prikupljanja, transporta i pročišćavanja komunalnih otpadnih voda naselja duž jadranske obale i otoka.
 
Ukupno procijenjeni troškovi realizacije ovog desetogodišnjeg projekta iznose oko 280 milijuna eura.

Povezani članci

Who's Online

We have 418 guests and no members online