Ni treća sreća: Dugi Rat još bez proračuna

U Dugom RatuU Dugom RatuIako je proračun općine Dugi Rat za 2010. godinu bio tema triju sjednica Općinskog vijeća, ni nakon višesatne rasprave dugoratskih vijećnika nije usvojen. Naime, kada je prvi put ova tema bila na dnevnom redu, nametnulo se zanimljivije pitanje: "Urbanistički plan uređenja turističke zone Dalmacije s lukom nautičkog turizma", pa je tako proračun prebačen za sljedeću sjednicu. Unatoč velikim ciframa, jer ni jedan proračun dosad nije bio "težak" 18 milijuna kuna kao za ovu 2010. godinu, činjenici što su materijale za sjednicu vijećnici dobili tjedan dana ranije i detaljnom obrazloženju Ivanke Voloder, nakon dva i pol sata rasprave, kada se očekivalo njegovo usvajanje, proračun je pao na ispitu. I to ne na stavkama gdje je riječ o više stotina tisuća kuna, nego na stavkama "prijenosi po odlukama za športske udruge" (70.000) i "prijenosi po odlukama za ostale udruge" (70.000 kuna), što načelnik svojom odlukom raspoređuje po Zakonu o lokalnoj samoupravi, umjesto poglavarstva koje je istim zakonom ukinuto ...


MALOMIŠĆANSKA POSLA


Vijećnici se nisu uspjeli dogovoriti o proračunu za 2010. ni nakon višesatnih rasprava, pa je načelnik donio odluku o privremenom financiranju općine u iduća tri mjeseca


Piše: Davor Grgat / Slobodna Dalmacija


Dugi Rat


Sedmorica vijećnika smatraju, pak, da su ovim zakonom načelniku dane prevelike ovlasti i da se ta stavka umanji, pa su ponudili nekoliko amandmana.


Ovlasti i amandmani

Načelnik, pak, tvrdi da su te stavke bitno umanjene, pa je kronološki iznio primjere proteklih godina.

- Možemo se vratiti samo na 2008. godinu, kad su prijenosi po odlukama sportaša bili 175.000 kuna, a prijenosi po odlukama udrugama 140.000 kuna, a ovaj prijedlog je upola manji iznos nego 2008. godine – kaže dugoratski načelnik.

Poslije dugog nadmudrivanja, sjednica je prekinuta i sazvana je nova za tjedan dana.

Načelniku nije preostalo ništa drugo nego povući prijedlog proračuna i na snagu staviti "odluku o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa tijela i drugih korisnika proračuna općine Dugi Rat u prvom tromjesečju 2010. godine".

Iz proračuna nema preuzimanja novih obveza, potpisivanja novih ugovora, postupaka javne nabave i slično.

I na kraju je privremeno financiranje usvojeno, što može zadovoljiti potrebe samo do kraja ožujka 2010. godine, a onda... opet ispočetka.

Povezani članci

Who's Online

We have 123 guests and no members online