Krizni porez - još jedna šamarčina građanima

el croataOd svih ideja oko načina rezanja poreznih rashoda i rasprava treba li povećavati prihode, izvršna će se vlast izgleda odlučiti na najgoru, najbesramniju moguću varijantu. Umjesto da smanji rashode, povećat će prihode, i to tako da lupi porez na neto plaće zaposlenih građana, koji rade i žive od svog rada. To da je lakše novim nametom povećati prihode nego rezati rashode tamo gdje treba nije ništa novo, pa su se u zadnje vrijeme tu spominjale svakakve fiskalne akrobacije, od rasta PDV-a, uvođenja trošarina na SMS-ove, oporezivanja imovine i tko zna čega sve ne. Al' vid'la Vlada da ni od potrošnje više nema kruha, narod manje troši, a manje si i piše, pa je sigurnije odrapiti po plaćama. Tamo gdje još stižu. Lakše je na ovaj način lupiti još jednu šamarčinu građanima, nego provesti reforme, mućnuti glavom, zaviriti u imovinske kartice, zadrijeti u silnu administraciju i državni aparat...


KRIZNI POREZ

Država jede vlastitu djecu

Piše: Aneli Dragojević Mijatović / Novi List
Izvor: Novi List


Dio privatnog sektora već je smanjio ili smanjuje plaće, a na to će im sada valjda biti odrezan i porez. Javni sektor već je bio pod teretom rezanja plaća: udarit će mu se porez.

Vladi je to izgleda lakše nego obustaviti pelješki most, smanjiti davanja za dijasporu, ukinuti pojedinačne subvencije, po logici manje će biti graje ako se udari na masu.

Novi je to uteg za domaću proizvodnju, kupovnu moć i ekonomski rast – čisto bježanje od reformi.

Da se ne govori kakav se signal šalje u inozemstvo, koje očekuje rezanja na rashodnoj strani, a ne održavanje postojećih deficita.


porezni masakr

Povezani članci

Who's Online

We have 169 guests and no members online