Kako se političari predstavljaju na internetu

Kao i na ranijim izborima, i na predstojećim lokalnim kandidati će iskoristiti sve blagodati interneta kako bi se uspješno predstavili javnosti i stekli naklonost birača. Prije nekoliko godina mnogi su se tek počeli privikavati na internet kao medij, no mogućnosti koje on pruža u političkoj promidžbi natjerale su političare da brzo usvajaju informatička znanja i na mreži svih mreža najprije otvore svoje stranice, a zatim da počnu pisati i blogove. Dobro, u nekim drugim sredinama, a ne i u ovoj našoj.. Tako neki kandidati na svojim web stranicama nude i recepte za čušpajz od buče (Bandić), postavljaju ankete u kojima su jedini mogući odgovor (Kljenak), puštaju svoje govore (Ðapić), pjevaju (Kerum) ili pokreću svoj YouTube kanal (Obersnel) ...

LOKALNI IZBORI

Tko to još ne zna što je 'emajl'?!
 

Ono što se očekuje od internetskih stranica jednog političara je prvenstveno informativnost i ključna stavka je izborni program
 

 Piše: Marijan Lipovac / Vjesnik
 Izvori: Vjesnik, Slobodna Dalmacija
 

Kao i na ranijim izborima, i na predstojećim lokalnim kandidati će iskoristiti sve blagodati interneta kako bi se uspješno predstavili javnosti i stekli naklonost birača.
Prije nekoliko godina mnogi su se tek počeli privikavati na internet kao medij, no mogućnosti koje on pruža u političkoj promidžbi natjerale su političare da brzo usvajaju informatička znanja i na mreži svih mreža najprije otvore svoje stranice, a zatim da počnu pisati i blogove.

 
Svoje profile na Facebooku otvorila je većina najpoznatijih kandidata, a neki su počeli koristiti i Twitter koji pruža veće mogućnosti komuniciranja i brže ažuriranje informacija.
 
Vremena kada su političari spominjali 'emajl' i postavljali pitanja što znači 'on-line' očito su definitivno iza nas.
 

Predizborni juriš na web stranice
 
Može li se po prisutnosti na internetu odrediti tko će biti budući gradonačelnik Splita? - zapitao se nedavno novinar Slobodne Dalmacije.
 
Malo tko bi na ovo pitanje odgovorio sa “da”. Možda jedino plaćeni jurišnici ili volonteri, simpatizeri koji ovih predizbornih dana opsjedaju mjesta po web stranicama s nakanom da svom kandidatu daju još jedan javan glas podrške, ali uvijek pod drugim skrivenim imenom - nickom kako bi se povećao dojam masovnosti.
 

Reci šta oćeš
 
Iako je gledanost informativnih emisija u Hrvatskoj daleko, daleko veća od posjećenosti internetskih stranica političara, internet ima svoju privlačnost jer pruža zadovoljstvo slobodnog izražavanja mišljenja svakom pojedincu, dok ste s TV-om tek u pasivnoj ulozi.
 
Ono što se očekuje od internetskih stranica jednog političara je prvenstveno informativnost i ključna stavka je izborni program.
 

Milanovi recepti
 
SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Milan Bandić svoju stranicu ima već dulje i na njoj se nalaze opširni podaci o rezultatima koje je ostvario kao gradonačelnik. Na stranici se mogu naći i recepti za razna jela, pisani vrlo detaljno i duhovito. Primjerice, recept za 'čušpajz' od buče počinje rečenicom: 'Naribamo buču koju smo kupili kod kumice', a završava s: 'Pazite da ne opečete jezik. Ako se buča odmah jede, to se znade dogoditi'.
 

Obivizija
 
Posebnu kreativnost pokazao je SDP-ov kandidat za starog-novog riječkoga gradonačelnika Vojko Obersnel, koji je svoj Youtube-kanal nazvao Obivizija, a jednu od rubrika nazvao je 'Pitaj Obija'. U svojoj biografiji Obersnel spominje da je rođen istog dana kada je stvorena današnja Europska unija, a među zgodama iz djetinjstva navodi da je jednom propao kroz dimnjak napuštene kuće kada je kao dječak ganjao šišmiša. Obersnelovo najdraže bezalkoholno piće je 'riječka voda iz špine', a najdraža knjiga 'Mediteranski brevijar'.
 

'Mutikaše vanka, glasajte za Ranka'
 
SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita Ranko Ostojić nudi 12 izbornih obećanja koja je nazvao 'Rankova duzina', što znači tucet, a objavio je i opširnu imovinsku karticu. A radijske reklame su priča za sebe.
 
Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Jasen Mesić na svojoj stranici ističe slogan 'Novo lice Zagreba', a javnosti se obraća u prvom licu, pa je rubrike nazvao 'Upoznajte me', 'Podrži me', 'Pitajte me'. Mesić je objavio brojne fotografije iz djetinjstva i iz ronilačkih dana, a na televiziji najviše voli gledati humoristične serije 'Seinfeld', 'Da, ministre', 'Mućke' i 'Zvonili ste, milorde'.
 
HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Vesna Buterin uz brojne fotografije objavljuje i podatke o Vladinim projektima na riječkom području.

Kandidati za lokalne izbore


Kljenak priseže i na svahiliju
 
Nezavisni kandidat za prvog čovjeka Zagreba Josip Kregar na svojoj je stranici objavio svoj etički kodeks, a HSP-ov kandidat Antun Kljenak prisegu građanima da će vjerno i odgovorno obnašati gradonačelničku dužnost. U njegovu životopisu zanimljiv je podatak da zna osnove svahilija.
 

Zeleni 'Jabumto'
 
Stranica bivšeg pravaša Miroslava Rožića je u zelenim tonovima, a svoj Youtube-kanal Rožić je nazvao 'Jabumto'.
 
Kandidat HSP-a za gradonačelnika Osijeka Anto Ðapić na stranici je objavio i svoje medijske istupe i govore od prije nekoliko godina.  

 

Splite, ja te volin
 
Nezavisni kandidat za gradonačelnika Splita Željko Kerum kritičan je prema sadašnjoj gradskoj vlasti koju kritizira u rubrici 'Ništa Velog mista', a najtraženiji sadržaj je spot pjesme 'Splite, ja te volin', koju je Kerum otpjevao s Mišom Kovačem.

Povezani članci

Who's Online

We have 238 guests and no members online