Redakcijama su potrebni etički kodeksi

Dubrovnik - medijski daniNe poželi drugima preko medija što ne želiš sebi - jedan je od naglasaka izrečenih tijekom četvrtog međunarodnog znanstvenog skupa Dubrovački medijski dani koji je završio u subotu 15. studenoga. Tema ove godine bila je: Etičnost javnih objava: izgubljena pristojnost ili teror profita? Naglašeno je kako su danas redakcijama potrebni etički kodeksi. Naime, mnoge redakcije ni danas nemaju etičke kodekse ili pak oni postoje ali se na njima ne temelji novinarski rad. Na skupu je također naglašeno kako odgovornost za etičnost ne snose samo oni koji informiraju već i oni koji koriste informacije, a koji trebaju biti oprezni i kritični spram medija, boriti se protiv cenzure, tražiti alternativne izvore informiranja te, između ostalog, biti pouzdan izvor informacija ...

 ODRŽANI DUBROVAČKI MEDIJSKI DANI
 
Redakcijama su potrebni etički kodeksi

 
Mnoge redakcije ni danas nemaju etičke kodekse ili pak oni postoje ali se na njima ne temelji novinarski rad, upozoreno je na skupu u Dubrovniku
 
Izvor: Kriz-zivota.com

 
Ne poželi drugima preko medija što ne želiš sebi - jedan je od naglasaka izrečenih tijekom četvrtog međunarodnog znanstvenog skupa Dubrovački medijski dani koji je završio u subotu 15. studenoga. Tema ove godine bila je: Etičnost javnih objava: izgubljena pristojnost ili teror profita?
 
Na skupu u Dubrovniku sudjelovali su brojni stručnjaci sa područja medija i odnosa s javnostima iz Hrvatske i regije te studenti Sveučilišta u Dubrovniku, Univerziteta u Podgorici te Visoke novinarske škole iz Zagreba.
 
Naglašeno je kako su danas redakcijama potrebni etički kodeksi. Naime, mnoge redakcije ni danas nemaju etičke kodekse ili pak oni postoje ali se na njima ne temelji novinarski rad.
 
Na skupu je također naglašeno kako odgovornost za etičnost ne snose samo oni koji informiraju već i oni koji koriste informacije, a koji trebaju biti oprezni i kritični spram medija, boriti se protiv cenzure, tražiti alternativne izvore informiranja te, između ostalog, biti pouzdan izvor informacija.
 
Pokrovitelj Dubrovačkih medijskih dana bio je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH, u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer.