Riblje Oko za budućnost Jadrana

jadranProvodite li na moru barem tjedan dana godišnje, sigurno ste svjesni kakva situacija vlada na hrvatskom Jadranu. Iako su nam svima puna usta, srce i duša toga našega mora (a nekome i džepovi), svakodnevno smo svjedoci zapanjujuće anarhije koja na njemu vlada. ribePosljedice najrazličitijih onečišćenja i zagađenja vidljiva su već i na vanjskim otocima našeg arhipelaga, bijesno divljanje domaćih i turističkih ovisnika o brzini sve češće uzima krvavi danak, prekomjerni i nezakoniti izlov zajedno s urbanizacijom i betonizacijom obale uništava floru i faunu podmorja, a što je još gore i staništa i mrijestilišta o kojima ovisi opstanak velikog broja gospodarski značajnih vrsta. Ako ste upravo slegnuli ramenima, uzdahnuli i pomislili da bi netko trebao nešto poduzeti da se to ne dogodi, u velikoj ste zabludi. Taj netko tko bi trebao napraviti nešto upravo je slegnuo ramenima, uzdahnuo i prepustio se lažnom uvjerenju kako će se za to pobrinuti netko drugi ...

Riblje Oko za budućnost Jadrana

Taj netko tko bi trebao napraviti nešto upravo je slegnuo ramenima, uzdahnuo i prepustio se lažnom uvjerenju kako će se za to pobrinuti netko drugi

Piše: Siniša Kekez / Riblje Oko

Pojedinac možda ne može napraviti puno, ali puno pojedinaca koje vodi zajednička ljubav prema moru odlučilo je osnovati udrugu i aktivno sudjelovati u budućnosti hrvatskog Jadrana.

Dana 21. travnja 2007. godine, u Splitu je osnovana Organizacija za zaštitu Jadranskog mora Riblje Oko. Osnivačku skupštinu je u ime inicijativnog odbora vodio Vedran Tare, koji je uvelike pridonio i izradi statuta udruge što je jednoglasno usvojen. Za predsjednika udruge izabran je Tonći Žanko - Tona, naš poznati panulaš, kolumnist i samostalni autor dviju knjiga o ribolovu, a za njegovog pomoćnika i tajnika Pero Ugarković, također veliki entuzijast i autor mnogih članaka o biologiji i ekologiji mora.

Skupština je potvrdila i upravni odbor koji će po demokratskom principu donositi odluke o radu udruge, a članovi upravnog odbora su Boris Stipanović, Hrvoje Čulić i Siniša Kekez iz Splita, Marin Vanjak iz Sukošana te Neven Cukrov iz Zagreba. Uz mnoge ribolovce, stručnjake, ribare i uzgajivače, osnivačkoj skupštini je prisustvovao i Tomislav Mrduljaš, direktor Splitskog Festivala i veliki zaljubljenik u more.

Članovi udruge okupljeni su iz cijele Hrvatske, od Istre preko Zagreba do Dubrovnika, te će u svakom mjestu gdje za to postoji interes osnovati podružnicu organizacije.

Većina članova svakodnevno se druži, komunicira, raspravlja, predlaže i odlučuje - osobno, telefonom, preko foruma na internetu, elektronskom poštom i drugim elektronskim medijima.

Strateški ciljevi organizacije su zaštita prava sportskih i rekreativnih ribolovaca, očuvanje održivog ribolova, ekološka i biološka zaštita Jadranskog mora, očuvanje njegove biološke raznolikosti, edukacija i informiranje svih građana - u prvom redu najmlađih, na čiju se svijest o zaštiti mora još uvijek može kvalitetno utjecati.

sportski ribolovUdruga javno zagovara sve ove ciljeve, te sudjeluje u podizanju javne svijesti o važnosti zaštite Jadranskog mora i priobalja. Utjecat će na rasprave i informacije vezane uz more, njihovu kvalitetu i istinitost, kako bi se u javnosti stvorila jasna slika o stanju kakvo je sada i onome što nas u budućnosti očekuje.

I najvažnije od svega - članovi udruge aktivno sudjeluju u svim organiziranim akcijama na moru i oko njega, koje su povezane s ciljevima udruge i izravno ili indirektno utječu na poboljšanje općeg stanja flore, faune i podmorja.

Svi koji žele dati svoj doprinos radu organizacije Riblje Oko, bilo aktivnim uključenjem u rad udruge, u vidu financijske pomoći za ostvarivanje zajedničkih ciljeva koji su od općeg interesa, podrškom ili informacijom koja će biti od pomoći - kontaktirajte nas na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili posjetite naš internet forum na web adresi http://riblje-oko.hr