Film 'Mladi mjesec': Životne poruke prodane kroz erotiku

film mladi mjesecfilm mladi mjesecMladi Mjesec”, drugi dio književno-filmske kvadrologije “Sumrak”, financijski unosan a umjetnički osporavan, ima i odgojni utjecaj na milijune, uglavnom adolescenata, koji će ga gledati, piše Ahmed Salihbegović na stranicama Jutarnjeg Lista u članku koji bi mogao zainteresirati i pokojeg roditelja serijalom zaluđenih tinejdžera. Saga o Cullenovima inzistira na bliskosti roditelja i djece, ljubavnih i prijateljskih partnera, piše Ahmed, a film može biti zabavan jer priča o vampirima, ljudima i vukodlacima, ali zapravo govori o izazovima odrastanja, a važne životne poruke "prodaje" kroz erotiku ...


SEKS, VAMPIRI I ODGOJ DJEVOJAKA

Životne poruke prodane kroz erotiku


Saga o Cullenovima inzistira na bliskosti roditelja i djece, ljubavnih i prijateljskih partnera


Piše: Ahmed Salihbegović / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List


kino Dalmacija
Prošli izbori, prošli i 'radovi' ...


Mladi Mjesec”, drugi dio književno-filmske kvadrologije “Sumrak”, financijski unosan a umjetnički osporavan, ima i odgojni utjecaj na milijune, uglavnom adolescenata, koji će ga gledati.


Izbor ljubavnog partnera

Mlađak može biti zabavan jer priča o vampirima, ljudima i vukodlacima, ali zapravo govori o izazovima odrastanja.

filmVampiri su tu i metafora viših slojeva, a vukodlaci portret prostodušnijeg, manje ambicioznog puka.

A tu su i ljudi, u rasponu od nemarnih majki koje na neki hipijevsko-boemski način vole svoju djecu do suzdržanih ali emotivno toplih i požrtvovnih očeva, od zbunjenih zamuckujućih dječaka do naizgled ničim opterećenih šminkerica, od pravih prijatelja do uličnih huligana s katkad groznim namjerama.

Prvo na čemu “Sumrak” i “Mlađak” inzistiraju je da roditelji brinu za djecu, vole ih i u tome surađuju i kad su razvedeni, te da djeca roditeljima budu poslušna, zahvalna i uzvrate ljubav, uz trud da ih koliko je moguće poštede nenajavljenih “nestanaka” i ostalih šokantnih situacija.

Druga tema je kako u dobi oko puberteta izabrati ljubavnog partnera i prema njemu se odnositi. Protagonistica Bella nije izbezumljena i nametljiva, ali ni pretjerano stidljiva i neodlučna. Kada joj se netko sviđa i pokazuje naznake da je to obostrano, oni se zbliže, a tu se dolazi do posljednjih godina na Zapadu sve popularnije teme spolne suzdržljivosti i spremnosti na rizike.Oboje je tu oslikano - i nežurenje” u krajnju intimnost i hrabrost da se iskorači u nepoznato. Ma kakve seksualne želje ovladavale hormonski podivljalim organizmima mladih, one nisu ni sjena požude koju Edward osjeća prema krvi svoje djevojke (odnosno koju bi osjećao kad bi vampiri, i “vampirski vegetarijanci” postojali). Teško mu je, ali se obuzdava, barem dok sve ne bude sporazumno.

S druge strane, Bellu ljubav, koja nije svedena na tjelesnost ali niti lišena fizičke bliskosti, vodi i prema ludim vožnjama motora i uranjanju u okruženja od vampirskog do vukodlačnog, ali kad se radi o dobronamjernima.


Kako odabrati prijatelje

Treće područje je odabir prijatelj(ic)a. U tome, kao i u ljubavi, naglašena je važnost čuvanja dragocjenih tuđih tajni. Jessica može biti brbljava, s vrlo američkim rastezanjem riječi, napadnom konzumacijom žvakaćih guma i euforičnim obožavanjem šopingiranja, kao što Mike može biti nespretni zbunjeni udvarač, ali oboje su dovoljno vrijedni da ih Bella prihvati.

Četvrti izazov je odnos prema različitostima. Neke žene i muškarci u filmu su negativci, drugi pozitivci, jedan crnac (Tyler) je srdačan i dobroćudan iako vozački trapav kolega, a drugi (Laurent) je zli vampir. A tu su i bijelci, Azijati, Indijanci... Kao i bogati i siromašni.


film Mladi mjesec
Reklama za Galebovo donje rublje?...
ili detalj iz "Mladog mjeseca"?


Ovi posljednji rado će vas primiti u svoj dom, popraviti vam motor, skrbiti za vas koliko mogu, i uživati u životu koliko im se nudi, od šetnji proplancima do kupanja u moru. A neki drugi siromasi proganjat će vas u mračnim ulicama s najgorim namjerama.

Tako je i s bogatima - doktor Cullen i njegova obitelj žive u visinama, i u doslovnom i u prenesenom smislu, i ne miješaju se puno s drugima, ali su posvećeni pomaganju ljudima, medicinski i na druge načine. Nasuprot njima, uznositi i bezobzirni Volturi uživaju u pompoznosti, a tuđe patnje i sudbine ne znače im ništa.


Parodija pompoznosti

film mladi mjesecU slučaju te krvopijske aristokracije, tijekom filmskog “izleta” u Toskanu, neke su od scena koje poklonicima ove pripovijesti najviše smetaju, a one koji i tako puno nisu očekivali najviše zabavljaju - sav taj kič kilogramskog pudera, namještenih izraza lica, samovažnog hoda i držanja, takvi su kao da su iz radionice Monty Pythona ili Petera Sellersa.

Peta tema kojoj se “Mlađak” vraća je odnos prema vlastitim odgovornostima, kako u odnosu na školu tako i prema prirodi. Ekološka svijest vrlo je izražena, pa i u benignom tretmanu vukova (koji u ovom filmu nisu prave zvijeri, i nikoga se ne potiče da se s njima u stvarnosti zbližava, ali je jasno da ni vuk iz Crvenkapice nije bio autentičan preslik stvarnosti), kao i u slavljenju dolina i planinskih visina, sunčevog sjaja i vodenih užitaka.

Pa iako Edward tvrdi za vampire da su najgori predatori, jasno je da to nisu ni oni ni vukodlaci, nego ljudi, mnogi ljudi, u odnosu prema svojoj i drugim vrstama i prirodi u cjelini. Ali kao što Cullenovi, i misleći da su “prokleti” i “bez duše”, ustrajavaju u činjenju dobra, tako i “Mlađak” uči da je na ljudima ne posrtati trajno nego ispravljati vlastite i tuđe greške i u tome uživati.


film Mladi mjesec


I prikriveni 100-godišnjak Edward i njegova Bella pristupaju nastavi ozbiljno, ne potcjenjujući učenje ni kad je tema dosadna a predavači iritantni.


Trud bez obzira na status

I ne bahate se npr. Cullenovi time što pred školu dolaze u skupim vozilima i potom se vraćaju u svoj obiteljski dvorac. Kao što s druge strane “običniji” učenici ne padaju u očaj nego trudom, solidarnošću i strpljenjem traže i nalaze svoje mjesto u životu i društvu, svejedno američkom ili europskom, što je put na koji bi i mnogi drugi, i ne samo u filmovima i romanima, i u Hrvatskoj trebali upućivati mlade.

 

film Mladi mjesec
"Mladi Mjesec" 

 

Povezani članci

Who's Online

We have 241 guests and no members online