Turistička priča iz susjedstva

Crna GoraPrije nekoliko godina crnogorski su se turistički djelatnici, ali i njihovi političari hvalili činjenicom kako su na svoje primorje uspjeli privući bogate ruske ulagače koji su obećali gradnju luksuznih hotela u koje bi uložili milijarde eura. No, kako sada stvari stoje od ruskih obećanja ostale su samo ledine, zatvorena gradilišta, hoteli koji ne rade i gomila dugova. Prema pisanju crnogorskog dnevnika Vijesti izgleda kako su megalomanski projekti ruskih investitora u Budvi, iza čijih kompanija su stajali najpoznatiji tajkuni iz te zemlje, doživjeli potpuni krah. Na crnogorskom primorju najavljena je gradnja hotela velikih i luksuznih lanaca kako što su "Kempinski", "Sheraton", "Hilton", "Four seasons", ali od velikog "buma" elitnog turizma u susjednoj nam državi, za sada, neće biti - ništa!, piše Boris Bilan u Nacionalu ...


PROPALI TURISTIČKI PROJEKTI U CRNOJ GORI
 
Ostali samo dugovi i zatvorena gradilišta

 
Izvori: Vijesti, Nacional

 
Najavljivan kao najspektakularniji hotelski kompleks, "Astra Montenegro" na Zavali, čiju izgradnju vodi "Mirax", ruskog milijardera Sergeja Polonskog, poznatog po tome što je veliki dio bogatstva izgubio, pretvorila se u izgradnju stanova za tržište.

Crna Gora

I bruka na koju su svi ukazivali, kako će atraktivna hotelska zona biti degradirana tržišnim građevinarskim biznisom koji je upravo od Budve napravio „urbanističkog Frankeštajna" dogodila se.
 
Rusi, koji su u međuvremenu zbog krize bankrotirali i potpuno zaustavili radove, uspjeli su izgraditi 40 vila s 237 apartmana, od kojih su polovicu prodali, pa sada više i ne razmišljaju o gradnji luksuznog hotela na 27 katova.
 
Ništa bolji kraj nema ni priča o hotelu "Kempinski", nedaleko od Svetog Stefana. Na lokaciji koju je moskovska "Vas invest" izabrala za njegovu izgradnju, i dalje je samo livada na kojoj pase stoka.
 
Naime, predstavnici te ruske kompanije, prije dvije i pol godine za oko 30 milijuna eura kupili su 20 hektara zemlje, od kojih šest od lokalne uprave.
 
U međuvremenu, Rusi su zaključili ugovor sa najpoznatijom hotelskom menadžment grupom - korporacijom Kempinski o upravljanju nad budućim hotelom, ali kamen temeljac za taj hotelski kompleks još nije postavljen.
 
Iako je priča o ruskom kapitalu u Crnoj Gori trebala imati holivudski završetak, realnost je daleko od "happy enda", zaključuju u dnevniku Vijesti.

Povezani članci

Who's Online

We have 372 guests and no members online