Kraj besplatnog čitanja vijesti

novineportaliSadašnji dani besplatnog prenošenja i kopiranja vijesti uskoro će biti odbrojani. Svjetski medijski moguli okomili su se na "agregatore" vijesti navodeći da kopiranjem njihovih vijesti zarađuju milijune. “Na tim stranicama čitaju se naše vijesti, umjesto da ih korisnici čitaju na našem webu”, kaže Tom Curley iz Associated Pressa koji se posebno okomio na Google.com, Facebook i Wikipediju, a na njega se nadovezao moćni mogul Rupert Murdoch (WSJ, FOX news, London Sunday Times,..): “Plagijatori će platiti cijenu za krađu naših vijesti” . Ista je situacija, što se tiče prenošenja / nenavođenja autora i izvora / krađe sadržaja, i u Hrvatskoj - mali dio internetskih portala poštuje autorska i prava izdavača, piše Saša Jadrijević Tomas u Slobodnoj Dalmaciji. Većina web-stranica nema ni potrebu za zapošljavanjem novinara jer samo skupljaju - kradu tuđe tekstove, primjerice iz “Slobodne” i “Jutarnjeg”, navedu izvor i tu je za njih kraj. Prije godinu dana u Hrvatskoj je osnovano Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP). Nakon registracije i dobivanja licencije od Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, počeli su pregovori s korisnicima novinarskih autorskih djela o visini naknade ...


KRAJ COPY-PASTE 'NOVINARSTVA'

Kraj besplatnog čitanja vijesti


Novinari i autori traže zaštitu od ‘copy paste novinarstva’ na web-u, koje uništava domaću medijsku scenu


Piše: Saša Jadrijević Tomas / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

novineFotografije i novinarski tekstovi autorska su djela i uživaju punu zaštitu autorskih prava u slučaju povrede.

Osobito je nezakonito ne objaviti ime autora novinarskog priloga koji se kopira. U takvim slučajevima su portali zakonski obvezni objaviti glasilo i ime autora na koje se pozivaju. Osim toga, dužni su plaćati i autorske naknade.

Zakonom o autorskom pravu dopušteno je, u opsegu potrebnom za izvješćivanje javnosti o tekućim događajima, distribuiranje te priopćavanje javnosti novinskih članaka koji su objavljeni u drugim medijima, pod uvjetom da autor to nije izričito zabranio, a potrebno je obvezno navesti izvor i autorstvo djela.

Razni portali objavom tuđih, nepromijenjenih tekstova i nepotpisivanjem autora, ostvaruju obilježja kaznenih djela “Nedozvoljene uporabe autorskog djela” iz čl. 230. i “Povreda prava autora ili umjetnika izvođača” iz čl. 229. KZ-a.


 Clanak  PROČITAJTE VIŠE...

 

redakcija

Povezani članci

Who's Online

We have 136 guests and no members online