Blokovi u glavama, fige u džepu

staro općinsko vijećezgrada općineU Općinskoj vijećnici u Dugom Ratu u četvrtak će se održati konstituirajuća sjednica novog Općinskog vijeća. U novome sazivu općinskog vijeća općine Dugi Rat, izabranom na nedavno održanim lokalnim izborima, od ukupno 13 vijećnika po tri ih imaju HDZ i HDS, dva vijećnika ima nezavisna lista (u daljnjem tekstu NL) Srećka Zelića, te koalicija SDP-HNS, HSP ima jednog vijećnika, baš kao i NL Joška Čizmića i NL Tonča Trge. U nastavku članka pročitajte njihova imena... Općinsko vijeće počinje sa svojim radom izborom svog predsjednika. A tko bi to mogao biti, odnosno da li će se naši vjećnici uspjeti dogovoriti i većinom glasova izabrati predsjednika općinskog vijeća, mogli bismo saznati već u četvrtak navečer. Po dugoratskim kuloarima i "zidićima" ovih dana smo se naslušali mnoštva teorija oko toga tko će koga "podržati", tko koga "želi", a koga "ne želi", vođeni su "pregovori", bilateralni, tilateralni, multilateralni, stvarani su "blokovi", podizale i spuštale brane, pa i dimne zavjese, ispaljivali probni baloni, potpisivali, čujemo, čak i neki "blokovski sporazumi" ...


SVI SE PRAVE DA SLUŠAJU STATUS QUO

Blokovi u glavama, fige u džepu

Piše: Mladen Banović

Kad sam se već raspisao, red bi bio i podsjetiti čitateljstvo na sastav našeg novog općinskog vijeća.

Sastav općinskog vijeća općine Dugi Rat voljom glasača čine:

JOSIP BANOVIĆ  (HDZ)
JURICA IVANIŠEVIĆ  (HDZ)
BORISLAV PIVAC  (HDZ) ??
DOMAGOJ VUKOVIĆ  (HDS)
JOZO PAVIĆ  (HDS)
ANTE BANOVIĆ  (HDS)
SREĆKO ZELIĆ  (NL)
ANTE ŠKARICA  (NL)
BRANKO VOJNOVIĆ  (HNS)
BERNARDIN PETRIĆ  (SDP)
TOMISLAV VOJNOVIĆ  (HSP)
JOŠKO ČIZMIĆ  (NL)
TONĆI TRGO  (NL)
 

zgrada općinePo dugoratskim kuloarima i "zidićima" ovih dana smo se naslušali mnoštva politikantskih teorija oko toga tko će koga "podržati", tko koga "želi", a koga pak "nikako ne želi".

Vođeni su "pregovori", bilateralni, tilateralni, multilateralni, stvarani su "blokovi", podizale i spuštale brane, pa i dimne zavjese, ispaljivali probni baloni, potpisivali, čujemo, čak i neki papirnati "blokovski sporazumi"...

I što da Vam kažem drage moje dugoraćanke i dragi dugoratski svitu, nego da političkih kombinacija imamo skoro više nego u ovom milijunskom Lotu kojeg nikako nemoš' dobit!

HDZ koji je osvojio najviše glasova birača bi, koliko je meni poznato i/ili koliko se meni čini, da ima "stabilnu" većinu kod 'prolaza' odluka 'njihovog' načelnika koji idu na potvrdu vijeća i spreman je galantno 'prepustiti' funkciju predsjednika vijeća ostalima, ali uz uvjet da će oni na čelnom mjestu općinskog vijeća podržati samo sljedeće kandidate: Tomislava Vojnovića, Antu Škaricu i Joška Čizmića.

HDS se u cijelim ovim pričama koje su dopirle i do mene (a to obično znači da o njima već odavno bruji cijelo misto) drži pomalo rezervirano i po strani. Sjednu tu i tamo i oni za pregovarački stol, pošalju 'pregovarača' na čašicu razgovora s drugim, i sl.. Kao njihov kandidat za predsjednika vijeća spominje se naš dugoraćanin Ante Banović.

Izgleda je je dosadašnjim vladajućima (i jednima i drugima) najveći "trn u oku", pa i nekakva "prijetnja" Srećko Zelić i njegova "dva" glasa koja je na izborima voljom birača osvojila nezavisna lista koju je predvodio i kojeg bi neki htjeli vidjeti u fotelji predsjednika vijeća.

Za SDP i HNS kruže glasine da su uspjeli sačiniti i tzv. "blok" koji osim njihovih vijećnika Bernardina Petrića (SDP) i Branka Vojnovića (HNS) tvore još Tomislav Vojnović (HSP) i Tonći Trgo (NL).

Petrić bi ako je sve ovo istina, bio "blokovski" kandidat za predsjednika vijeća, Čepe bi koordinirao projektom kanalizacije u Dućama (nisam čuo da se spominjao ostali dio Općine..), a Tonći Trgo bi se vratio "staroj ljubavi" - prostornom planiranju...

Tko je ostao na "čistini"? Na političkoj vjetrometini? Kao i obično - nezavisni. Joško Čizmić (NL) i dvojac Srećko Zelić (NL), Ante Škarica (NL). Neki kažu da je to u stvari trio, a netko je pak siguran da su njih trojica i - "opasan" duo...


šah


Bože mi prosti, kad sve ovo čujem, kad pokušam filtrirati "šum u priopćajnom kanalu", običan čovjek, mještanin neopterećen egom, titulama, dosadašnjim životopisom, mogao bi, štatijaznam, zaključiti da se u našem vijeću sklapaju neki unosni multimilijunski ugovori, kad se ovakva igra razvila oko položaja "bliže oltaru" i "mrvica" koje imaju običaj ostati ili pasti sa stola.

A možda nekima doista i padaju ili su (pri)padale mrvice... Možda je u tome stvar? Nikad se ne zna, a nastavili se ovako znati će se još i manje!

A što je najgore, uz transparentnost rada naše Općine običan mještanin u velikoj većini slučajeva ne vidi i ne zna da se išta radi, a pogotovo nema pojma što se i kome se (i za što) plaća i kako se raspolaže našim novcem.

staro općinsko vijećeI da zaključim više ovaj tekst, naši dragi vijećnici nikako da shvate ozbiljnost ovog našeg, dugoratskog, trenutka i nikako da nadiđu te "blokove u glavama" i ostave se više tih figa što ih drže u džepu ili iza leđa i koje petaju prema nama. Dobro, dobro, možda sam pretjerao, nisu to blokovi i fige, to je prije.. ispruženi srednji prst odapet već dugo vremena prema svima nama.

Gospodo, vrijeme nije na našoj strani. Nemojte se zafrkavati (da ne kažem nešto gore), ako želite raditi za opću koristi znate i sami da posla u općini ima ko' u priči, a da samo "složna braća kuću grade"!

Imajte to na umu u četvrtak i u danima koji prebrzo dolaze.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 103 guests and no members online