Tko će zasjesti u načelničku fotelju?

Roglić - ErcegovićVuković - PavićIzborni razultat u prvom krugu izbora u kojem je aktualni načelnik Jerko Roglić (HDZ) u prednosti od 185 glasova (odnosno 6,8% posto) ispred aktualnog donačelnika Domagoja Vukovića (HDS) osigurao im je još jednu priliku da se izbore za čelno mjesto općine Dugi Rat. Za nekoliko dana, točnije u nedjelju 31. svibnja, tako će imati priliku za "popravni", a tko je u ovome kratkom vremenu više naučio (na vlastitim greškama) i uspio se približiti i uvjeriti birače - pokazat će konačni izborni rezulatat u drugome krugu glasovanja za načelničko mjesto. Pri tome će presudnu ulogu odigrati glasači kojima ni jedan od njih dvojice nije bio prvi izbor, a o tome kome će se prikloniti prije svega biračko tijelo SDP-a, čiji je kandidat po broju glasova završio na trećemu mjestu (svega dva glasa djelila su Bendu od pozicije 'izazivača'), te glasovi brojnih općinskih nezavisnih lista, ovisit će i razultat ove načelničke utrke, tim više što je pravilo da ponovljene izbore redovito prati i lošiji odaziv birača, a u prvome je krugu svoje pravo da biraju iskoristilo samo njih oko 42 posto ...


U NEDJELJU KONAČNA ODLUKA O TOME TKO ĆE VODITI OPĆINU DUGI RAT U IDUĆE ČETIRI GODINE

Tko će zasjesti u načelničku fotelju?

Piše: M.M.

izboriZa razliku od dosadašnje prakse kada je prvi čovjek općine ipak imao "svezane ruke" (ili koalicijom, ili koalicijskim poglavarstvom ili sastavom općinskog vijeća), novim Zakonom o lokalnoj samoupravi i ukidanjem Poglavarstva, načelnicima su dane veće ovlasti, a samim tim i velika obveza i teret vođenja općine u nimalo lakim vremenima i okolnostima.

Tko god zasjedne u vruću fotelju, čeka ga popriličan posao kako bi opravdao iskazano povjerenje birača koji su mu dali mandat, jer ga upravo oni, zahvaljujući mogućnosti raspisivanja referenduma, ako ne budu zadovolji njegovim radom, i mogu „izbaciti“ s nje (iako ne baš jednostavno), a to je isto omogućeno i Općinskom vijeću ako se s time složi većina vijećnika.


Novo Općinsko Vijeće

vijećeVećinu u Općinskom vijeću ni ovaj put nitko nije uspio osigurati pa je sasvim sigurno, usprkos što to nije primjereno suštini lokalne demokracije, da su postizborne koalicije neizbježne. U stvari, već se odavno krenulo u "dogovore" koji će u manjoj ili većoj mjeri "iskriviti" volju glasača na izborima.

grb općineNećemo sada i ovdje o "dobitnicima" i "gubitnicima" u vijeću, to ostavljamo upućenijim komentatorima i onim koji imaju vremena za analize, no u novom sastavu općinskog vijeća ima, očekivano, nekih promjena. Neki su vjećnici samo promjenili 'dres', neki se 'vratili' nakon kraće ili duže 'pauze', a treći su napokon osvanuli u vijećničkoj stolici i biti će zanimljivo vidjeti koliko će njihov entuzijazam i politička "nevinost" potrajati.

Lobiranje, pregovaranje, "traženje potpore", koaliranje... you name it, već je u tijeku (o zar ste sumnjali), a dobrim se "trgovcima" koji će "nekome" osigurati većinu u Vijeću, otvara mogućnost da im pripadne i funkcija predsjednika Općinskog vijeća. Neke stvari se nikad ne mijenjaju. Politički folklor, rekli bismo.


Hoće li biti iznenađenja i u nedjelju, ostaje nam vidjeti...

dugi ratMišljenja mještana, barem onih s kojima smo razgovarali, suprotna su, ovisno o tome tko je njihov dobitni izbor za mjesto prvoga čovjeka općine. Ipak iznenađujuće je velik broj onih koji su još uvijek u nedoumici kome dati svoj glas, a među njima ima čak i onih koji su u prvome krugu bili posve sigurni i zaokružili upravo ime prvoga, odnosno drugoga kandidata.

Nažalost, koliko je meni poznato, ništa od njihova posljednjega sučeljavanja na TV Dugi Rat, no zato će se dvojac sučeliti opet pred kamerama TV Jadran. Valjda će koji komentator to moći pogledati i imati volje zapisati svoje utiske na Dugoratskom Forumu.

zgrada OpćineLokalni izbori u Općini Dugi Rat - za razliku od onih u Splitu gdje kandidati jedni drugima broje i ispituju sijede vlasi - protiče, koliko se može vidjeti, u manje-više tolerantnome tonu i bez niskih udaraca koje su neki očekivali.

Ima istina nekih fanantika na ovom Portalu koji u komentarima dižu u nebesa svoga načelničkog favorita, a protivnika bacaju u politički pakao, no to su sve predstave u stilu Sanaderovskih predizbornih govorničkih vježbi, samo u internet izvedbi lokalnog anonimnog sitnostranačkog političkog kukolja.

Dakle, umjesto odgovora na pitanje iz naslova radije se strpimo još malo i promislimo dobro...

izboriVremena imamo još do nedjelje, 31. svibnja.

Nakon toga sve će biti jasno.

Ili neće.

Možda sam najbolji komentar na ovu temu čuo od svog susjeda.

- "Hmm.. dva loša ubiše Miloša."

  

Povezani članci

Who's Online

We have 60 guests and no members online