Branko Roglić: Cjenkali su se kao na pazaru, na radnike nisu mislili

Dalmacija IskraSvjedočenjem Branka Roglića, poduzetnika i bivšeg savjetnika za gospodarstvo predsjednika Stjepana Mesića, na Županijskom sudu u Splitu, počelo je suđenje Milanu Buljanu (57) i Neni Baniću (42) za traženje 300.000 eura mita. Buljan je optužen kao bivši sudski vještak i revizor, a Banić kao pomoćnik sada pokojne Blanke Tuđen-Mazuth, stečajne upraviteljice “Dalmacije” iz Dugog Rata, tvornice ferolegura. Odmah na početku rasprave pročitana je optužnica prema kojoj su obojica sudjelovala u traženju prvo 200.000 eura, a zatim i 300.000 eura tijekom razgovora s Brankom Roglićem 2003. godine ...


SVJEDOČENJEM POZNATOG PODUZETNIKA POČELO SUÐENJE ZA TRAŽENJE MITA PRI PRODAJI ‘DALMACIJA ISKRE’

Branko Roglić:

Cjenkali su se kao na pazaru, na radnike nisu mislili

Branko Roglić, savjetnik za gospodarstvo predsjednika Mesića, detaljno se prisjetio kako je prije šest godina postao svjedok pouzdanik USKOK-a


Piše: Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
Snimio: Joško Šupić / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija


Roglić je bio zainteresiran za kupnju tvrtkeDalmacija Iskra” čiji je proizvodni prostor u tvornici u Dugom Ratu koristio kao skladište. U tom je razdoblju dugoratska “Dalmacija” već bila u stečaju.

 Milan Buljan, revizor, i Neno Banić, bivši suradnik Blanke Tuđen-Mazuth, porekli su krivnju

Milan Buljan, revizor, i Neno Banić, bivši suradnik Blanke Tuđen-Mazuth, porekli su krivnju

Samo u Hrvatskoj se susreo s mitom

Obojica su se izjasnila kako razumiju optužnicu te kako se ne osjećaju krivima. Milan Buljan je izjavio kako sada radi u svom poduzeću “Revizor” za plaću od četiri do pet tisuća kuna, a Neno Banić je nezaposlen.

Nakon toga pozvan je svjedok Roglić te je pročitan njegov iskaz koji je dao u istrazi u prosincu 2003. godine.

- Nakon što mi je izgorjelo skladište u Kaštelima, hitno mi je trebao novi prostor te sam našao jedan u “Dalmaciji” Dugi Rat u stečaju. Pregledao sam navedeni prostor od proizvodnje koji je trebalo adaptirati i ugraditi dvije hladnjače te sam ga unajmio. Htio sam ga i kupiti te sam se javio Blanki Tuđen-Mazuth koja je bila stečajna upraviteljica.

Ona je tražila da se nađemo u Splitu te smo otišli na ručak na koji je dovela i Milana Buljana i predstavila ga kao revizora. Tijekom razgovora ponudio sam 2,5 milijuna maraka za navedeni prostor, ali i tvrtku “Dalmacija Iskra” - detaljan je bio Roglić.

- U srpnju sam se našao na večeri u restoranu s Buljanom za kojeg mi je ona kazala kako će sa mnom pregovarati. On mi je odmah kazao: “Najvažnije je da mi ovo podijelimo u dva dijela.” Pitao sam ga je li to misli da dio novca ide privatno, a dio službeno, što je on potvrdio. Radio sam u četiri države i nikada tako nisam poslovao.

Pozvao je i Nenu Banića i počeli su pregovori u smislu da im dam 100.000 eura na ruke, a 100.000 preko računa. Spominjali su i suca Damira Čudinu (sada pokojan, op.a.) na Trgovačkom sudu u Splitu kojem treba dati dio, kao i Blanki Tuđen-Mazuth za koju su kazali kako je sa svime upoznata. Komentirali su kao da su na pazaru - kazao je Roglić.

Ispričao je zatim da je otišao kod državnog odvjetnika Mladena Bajića s kojim se dogovorio da bude svjedok pouzdanik o čemu je obavijestio predsjednika.

Zgrada Dalmacija-Iskre

- Sljedeći put kada sam se našao s Buljanom, bio sam ozvučen mikrofonima. On je predložio dvije verzije kupnje: prva da dam 700.000 eura za firmu, a njima na ruke 300.000 eura, ali tada firmi ne bi ostalo ni eura, ili druga verzija, da dam jedan milijun eura za firmu, a za njih 300.000 eura, te bi u tom slučaju u firmi ostalo 500.000 eura.

Znajući kao se snima, pristao sam na drugu verziju prema kojom sam im trebao dati 150.000 eura na ruke, a ostatak još po 50.000 mjesečno dok ne isplatim ostatak mita.

S Blankom Tuđen-Mazuth sam kontaktirao mobitelom, a ona me uvjeravala kako stoji iza dogovora među nama. U razgovoru s njom i Buljanom stekao sam dojam da im radnici nisu primarni interes - iscrpan je bio Roglić.

Suđenje će se nastaviti krajem siječnja, za kada će biti pozvan stalni sudski vještak za telekomunikacije te će se preslušavati snimke nastale tijekom tajnih mjera nadzora.

Nad Buljanom i Banićem se vodi postupak i na Općinskom sudu u Splitu prema još dvije točke optužnice koje su izdvojene iz ovoga spisa. Terete se također za gospodarski kriminal u vezi s “Dalmacijom” iz Dugog Rata.

Povezani članci

Who's Online

We have 459 guests and no members online