Oko 1500 djece čeka udomiteljske obitelji!

Udomiteljstvo djece u Hrvatskoj još uvijek nije razvijeno u onoj mjeri u kojoj bi to bilo potrebno. Prije nekoliko godina pokrenuta akcija "Svako dijete treba obitelj" donekle je senzibilizirala javnost na nužnost razvijanja obiteljskih oblika skrbi o djeci bez odgovarajućeg roditeljskog staranja. Trenutačno je u ustanovama u Hrvatskoj oko 1500 djece bez roditeljske skrbi, a oko 10 posto njih mlađe je od tri godine. Roditeljima djece u udomiteljskim obiteljima najčešće nije oduzeto pravo na roditeljsku skrb pa takva djeca ne mogu biti posvojena... Prosječna duljina boravka djeteta u domu pritom je četiri i pol godine. U udomiteljske, pak, obitelji smješteno je oko 2000 djece u dobi do 18 godina ...

Oko 1500 djece čeka udomiteljske obitelji!


Roditeljima djece u udomiteljskim obiteljima najčešće nije oduzeto pravo na roditeljsku skrb pa takva djeca ne mogu biti posvojena


Piše: Ivana Knežević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Trenutačno je u ustanovama u Hrvatskoj oko 1500 djece bez roditeljske skrbi, a oko 10 posto njih mlađe je od tri godine. Prosječna duljina boravka djeteta u domu pritom je četiri i pol godine. U udomiteljske, pak, obitelji smješteno je oko 2000 djece u dobi do 18 godina.

Skrb izvan vlastite obitelji, prema Zakonu o socijalnoj skrbi, osigurava se djeci bez roditelja, djeci koju roditelji zanemaruju ili zlorabe svoje roditeljske dužnosti, te djeci i mlađim punoljetnicima s poremećajima u ponašanju ili kada je to iz drugih razloga u interesu djeteta, kažu u Centru za socijalnu skrb (CZSS) u Zagrebu.

Djeca koja se smještaju u udomiteljske obitelji, ističu oni, najčešće su ona čijim se roditeljima sudski oduzelo pravo na život s djetetom zbog većeg zanemarivanja i ugrožavanja njihova razvoja.

No, takva djeca još uvijek nemaju pretpostavke za posvojenje, dakle roditelji nisu sudskim putem lišeni prava na roditeljsku skrb, jer da jesu, pokrenuo bi se postupak za posvojenje takvog djeteta, navode u Centru.

Djeca koja su bila izložena, primjerice, zanemarivanju ili neodgovarajućim roditeljskim odgojnim postupcima manifestiraju niz emocionalnih poteškoća, pa je obiteljsko okruženje, odnosno smještaj u udomiteljske obitelji najpovoljniji oblik zbrinjavanja takve djece, tvrde stručnjaci CZSS-a.

Prije nego korisnik dođe u udomiteljsku obitelj, udomitelj treba proći i edukaciju u trajanju od 20 sati koju provode stručni radnici centara za socijalnu skrb.

Udomitelj mora biti psihički i tjelesno zdrav i imati sposobnosti potrebne za zaštitu, čuvanje, njegu, odgoj i zadovoljavanje drugih potreba korisnika. Naglasak je pri tom na tome da osoba zna pokazati, primiti i pružiti ljubav.

U Centru kažu kako su potrebe smještaja djece u udomiteljske obitelji još uvijek veće od interesa za udomiteljstvo, pa se nerijetko događa da se djeca smještaju izvan nadležnosti matičnog centra za socijalnu skrb.


"Bila sam presretna što imam stričeka i tetu samo za sebe"

"Bila sam presretna što nakon tri obitelji i dva doma napokon imam svoju obitelj, stričeka i tetu koji su tu samo za mene i koje ni sa kim ne moram dijeliti. Svojom toplinom i brižnošću uljepšali su moje dane. Od tete sam prvi put vidjela što je to zapravo obitelj i zašto je ona vrijednost te poželjela da jednog dana možda i sama imam svoju, koja bi bila upravo nalik na njezinu", riječi su jedne tinejdžerice kojima je najbolje opisano koliko djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi znači biti dio obitelji.

Ako već ne mogu biti dio svoje biološke, onda barem udomiteljske jer najgora je varijanta, u tome su stavovi jedinstveni, smještaj djece u institucije, odnosno domove.

Povezani članci

Who's Online

We have 333 guests and no members online