Mini 'monstrumi': Recite STOP epidemiji razmaženih derišta

dijeteSvijet je prepun nezadovoljnih i nesretnih roditelja i djece koja pate, kojoj je dosadno, tužna su, otuđena, sebična, razmažena, emocionalno hladna, pa čak i nasilna. Djeca su sve češće počinitelji teških zločina, a kad se oni dogode, uslijede analize odgojnih propusta, od pretjerane popustljivosti do zanemarivanja i zlostavljanja. Da se s djecom događa nešto užasno, shvatili su Robert Shaw i Stephanie Wood, autori intrigantne knjige o izazovima suvremenog roditeljstva “Epidemija popustljivog odgoja”, u izdanju V.B.Z.-a i Slobodne Dalmacije na čijim se kioscima ova zanimljiva knjiga prodaje od sutra. Odgovori koje ćete u njoj naći nisu ni slični onima koje ste navikli slušati ...

PREDSTAVLJAMO INTRIGANTNU KNJIGU O IZAZOVIMA SUVREMENOG RODITELJSTVA ROBERTA SHAWA I STEPHANIE WOOD

Recite STOP epidemiji razmaženih derišta

Autori ovog bestselera pomno analiziraju što sve uzrokuje planetarnu ‘poplavu’ problematičnog ponašanja djece, koja poput termita, posve nečujno, nagriza temelje obiteljskog života


Piše: Javorka Luetić / Slobodna Dalmacija
Izvor. Slobodna Dalmacija


Odgovori koje ćete naći u ovoj knjizi nisu ni slični onima koje ste navikli slušati. Ona daje konkretne savjete kako morate postupati prema djeci, objašnjava razliku između egocentričnosti i samopoštovanja i objašnjava zašto djecu morate zaštititi od medija, te kako pomoći onoj koja su već stigla do “ruba”.

'Epidemija' problematičnog ponašanja djece nagriza temelje obiteljskog života

“Epidemija” je poziv roditeljima da preuzmu odgovornost za svoju djecu i pruže im ono što stvarno trebaju da bi rasla, razvijala se i naučila voljeti.


Najčešće pogreške

Dok su sretne obitelji nekada bile normalna pojava, danas sve češće viđamo roditelje koji frenetično jure s jednog posla na drugi, djeca plaču, prepiru se, dure se dok ih roditelji grde ili ignoriraju. Ne možete proći ulicom ili ući u dućan, ili restoran, a da ne sretnete dijete koje plače, baca sve oko sebe, inzistira da mu se nešto kupi...

Upravo takvi prizori ponukali su autore da otkriju što je škodljivo za našu djecu i što učiniti. Psihijatar Shaw analizira što uzrokuje epidemiju problematičnog ponašanja, koja poput termita, posve nečujno, nagriza temelje obiteljskog života i čini veliku štetu prije nego što to primijetite.

Mnogi će se roditelji lako prepoznati u najčešćim pogreškama u odgoju koje, prema mišljenju autora, djecu izlažu povećanom riziku od emocionalno iskrivljenog razvoja.

Podsjetit ćemo tek na neke:

1. Ne uspijevate stvoriti snažnu emocionalnu povezanost s djetetom zbog premalo pažnje koju mu posvećujete.

2. Svojem djetetu premalo čitate, ne razgovarate i ne igrate se s njim.

3. Prihvaćate da je povećana skrb drugih ljudi adekvatna zamjena za vaš odnos s djetetom.

4. Nemate čvrstih pravila ili svakodnevne rutine koje biste primijenili na miran i pravedan način bez osjećaja krivnje.

5. Djetetu ne prenosite moralne, etičke i duhovne vrijednosti u koje vjerujete.

6. Dopuštate djetetu da uspostavi nimalo adekvatan nadzor nad vlastitim životom.

7. Vičete i prijetite djeci.

8. Pretjerano se poistovjećujete s vlastitim djetetom, do stupnja kad pretpostavljate da ono želi isto što i vi.

9. Dopuštate da iskusi nagradu za ono što nije zaradilo.

10. Pretjerano ga izlažete utjecaju medija...

Roditeljstvo

No, za utjehu, knjiga otkriva protuotrove za naše društvo puno “zaražene” djece i donosi kartu razvoja koja pomaže da nađete put kroz maglu frustracije i zaglušujuću buku kulture koja stoji na putu skladnom obiteljskom životu.


O autorima

Robert Shaw dječji je i obiteljski psihijatar i voditelj Instituta za obitelj u Berkleyju, u Kaliforniji. Dječju psihijatriju specijalizirao je u bolnici Mt. Sinai u New Yorku.

Stephanie Wood je, pak, bivša glavna urednica časopisa Child.

Who's Online

We have 221 guests and no members online