Seks u školi (tabu tema školskih ravnatelja)

seks u školiNova pedagoška godina čiji start je našim osnovcima i srednjoškolcima označen prije dva mjeseca, započela je, ipak, bez planiranog "seksualnog sata" u hrvatskim školama. Naime, za neka skora vremena, valjda tolerantnija i ponešto slobodnija, prolongiran je dugo najavljivani obvezni "Zdravstveni odgoj" koji se ovog proljeća, u drugom lanjskom polugodištu, samo kao eksperimentalni fakultativni predmet, provodio u osam osnovnih i šest srednjih škola. Kako nam je telefonski potvrdio ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka, daljnja sudbina kontraverznog nastavnog kolegija bit će poznata tek poslije dobivanja i detaljne stručne analize konačnih rezultata evaluacije toga programa. Preciznije, hoće li se ili neće dogoditi "seks u školi" odlučit će, kako je kod nas već uobičajno, politička elita, a sve bi se, navodno, definitivno trebalo dogoditi do idućeg proljeća ...

STANI, ČEKAJ!

Seks u školi - tek za mjesec, dva.. :-))

Opet odgođena primjena spornog nastavnog predmeta

Piše: Pero Livajić / Zadarski regional
Izvor: Zadarski regional

Sudbina kontraverznog nastavnog kolegija bit će poznata tek poslije dobivanja i detaljne stručne analize konačnih rezultata evaluacije toga programa. Preciznije, hoće li se ili neće dogoditi "seks u školi" odlučit će, kako je kod nas već uobičajno, politička elita, a sve bi se, navodno, definitivno trebalo dogoditi do idućeg proljeća.

razred u školi

Tijekom prosinca Centar će cjelovito izvješće poslati na adresu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Stvar je sada, dakle, u rukama Damira Primorca.


Bitka GROZD-a i Foruma…

Nakon burnih rasprava koje su u javnosti minule jeseni podigle prašinu nekolicinom predočenih prijedloga izbornog programa "zdravstvenog odgoja", u školsku nastavu su u svibnju ušla dva- znatno konzervativniji GROZD- ov, s blagosovom katoličke crkve i još tri vjerske zajednice, kao i onaj malo liberalniji udruge Foruma za slobodu odgoja.

cura

O programu po kojemu bi morala učiti njihova djeca procijenjivali su, tako, uglavnom roditelji mališana. Njegovu provedbu nadzirali su zajedno Nacionalni centar, Zavod za javno zdravstvo, Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" i Institut "Ivo Pilar".

Uz škole u kojima se predmet redovito predavao, povremeno se provodio u još 14 kontrolnih školskih ustanova.


B(l)udna Europska unija…

seks u školiNjemačka, Francuska i Švedska europske su zemlje sa dugogodišnjom tradicijom seksualne edukacije u školama. Djelotvoran program tih zemalja smanjio je postotak adolescentskih trudnoća i broj maloljetnika zaraženih spolno prenosivim bolestima.

Dok u Hrvatskoj još traje svađa između različitih odbora i udruga oko obaveznog programa seksualnog odgoja, u čitavoj priči teško je razaznati u kojoj dobi bi bilo poželjno opće uvesti spolnu edukaciju, sa kojim ciljevima, kao i što je potrebno da ona bude uspješna.


Tabu tema školskim ravnateljima…

Eksperimentalni program Zdravstvenog odgoja, u javnosti poznatijeg kao "seksualnog odgoja" provodio se minule pedagoške godine u dvije zadarske škole - OŠ "Šime Budinića" i Gimnaziji "Vladimira Nazora".

ravnatelj

Kakav je uspjeh polučio u tim ustanovama nisu nam željeli otkriti njihovi čelnici, spuštajući telefonsku slušalicu odmah na samo spominjanje teme našeg zanimanja. Eto, sad na…

- Ne bih vam znao ništa kazati, možda da zovete sutra, preksutra… - kratko nam je odgovorio ravnatelj osmoljetke na Voštarnici, Mate Maršić. Napomenuo je da o tome još nema neko vlastito mišljenje i uputio nas, valjda po njega, izravno kod resornog ministra Primorca.

Evala! …
 

Povezani članci

Who's Online

We have 263 guests and no members online