Više sporta i sati tjelesnog, manje debelih učenika

U sve očitijem povećanju broja pretile djece zdravstveni radnici, sportaši, prosvjetni djelatnici i roditelji vide veliki problem. Djeca jedu nekvalitetnu hranu, vrlo često fast food, a uz to se premalo kreću. Problem je više nego očit i u našoj sredini, a uz prehranu problem je i to što djeca previše vremena provode ispred televizije i kompjutora ili igraćih konzola... I roditelji i škole moraju napraviti maksimum da u pretrpanom dnevnom rasporedu nađu za djecu dovoljno vremena za sportske aktivnosti ili barem rekreativno bavljenje sportom. Nedavno je u jednoj riječkoj osnovnoj školi predstavljen pilot-projekt HOO-a za suzbijanje pretilosti među djecom. Pozitivan primorsko-goranski trend sve većeg uključivanja osnovnoškolaca u sportske aktivnosti zamjetan je kroz djelovanje tamnošnjih sportskih školskih klubova..., a da li je taj trend došao i do nas možda saznamo u nekom drugom članku. U nastavku možete pročitati više o riječkim iskustvima sa pilot-programom HOO za suzbijanje pretilosti među djecom ...

PILOT PROJEKT 'Olimpijsko NE pretilosti' U DJEČJOJ DOBI

U riječkoj OŠ Pod Murvice provodi se projekt HOO-a za suzbijanje pretilosti među djecom

Piše: Darko Santini / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List

U Osnovnoj školi Pod murvice promoviran je pilot-projekt za suzbijanje pretilosti pod nazivom "Olimpijsko NE pretilosti" - "Get Up & Go!". U sve očitijem povećanju broja pretile djece zdravstveni radnici, sportaši, prosvjetni djelatnici i roditelji vide veliki problem pa se ovim pilot-projektom pokušava barem zaustaviti trend sve većeg broja pretilih djevojčica i dječaka.

I djeca sve deblja

- Nažalost, neminovno je da i Hrvatska prati negativne trendove povećanja broja pretile djece, što podjednako pogađa dobrostojeće i obitelji slabijeg materijalnog položaja.

Djeca jedu nekvalitetnu hranu, vrlo često fast food, a uz to se premalo kreću.

Akcija se održava u cijeloj Europi, a pokrenuo ju je Europski olimpijski odbor - kaže dopredsjednik HOO-a Luciano Sušanj. Njegova je preporuka - povećati broj sati tjelesnog odgoja u školama i potaknuti mlade da se što više kreću.

U predstavljanju pilot-projekta u školi Pod murvice sudjelovali su i proslavljeni hrvatski sportaši Aramis Naglić i Miloš Milošević.


Pretila djeca

  • 68.900 djece od 7 do 15 godina ima povećanu težinu
  • 11% djece ima povećanu težinu
  • 5,5% pretilo
  • 33% školske djece ima redovitu tjelesnu aktivnost
  • 23 -39% u dobi od 11 do 15 godina televiziju gleda više od 4 sata dnevno


Sport najbolje rješenje

- Problem je više nego očit, prehrana je očito jedan od problema, a nažalost, drugi je to što djeca previše vremena provode ispred televizije i kompjutora ili igraćih konzola.

Primjećuje se da sve veći broj roditelja upisuje djecu u sportske klubove ne isključivo iz sportskih pobuda već zbog zdravstvenih razloga jer su im djeca pretila - kaže Miloš Milošević, a Aramis Naglić apelira na roditelje da djecu izvuku iz kuće i upišu u sportske klubove.

Uzroci pretilosti: Djeca se premalo kreću, previše sjede pred kompjutorima, loše se hrane

- I roditelji i škole moraju napraviti maksimum da u pretrpanom dnevnom rasporedu nađu za djecu dovoljno vremena za sportske aktivnosti ili barem
rekreativno bavljenje sportom
.

Pozitivan trend sve većeg uključivanja osnovnoškolaca u sportske aktivnosti zamjetan je kroz djelovanje sportskih školskih klubova.


Školski sportski klubiovi i školska natjecanja

- Ove godine imamo u raznim natjecanjima čak 250 školskih sportskih momčadi i ekipa. Škole ih dragovoljno uključuju u natjecanja, najmasnovniji je mali nogomet, zatim atletika, plivanje, odbojaka i šah.

U usporedbi s posljednjih nekoliko godina, trend porasta broja školskih sportskih klubova kreće se između tri i pet posto godišnje, čime smo vrlo zadovoljni, a samo početkom ove godine u prva tri mjeseca odigrano je čak 550 utakmica u sklopu natjecanja Školskih sportskih klubova - kaže predsjednik Saveza Školskih sportskih klubova Primorsko-goranske županije Gerhard Lempl.

Povezani članci

Who's Online

We have 188 guests and no members online