Nastava na daljinu

Dragi učenici i roditelji, od ponedjeljka, 18.3.2020. krenula je "nastava na daljinu" u našoj osnovnoj školi "Jesenice". Pripreme su, unatoč tehničkim problemima obavljene. Vaši učitelji/ce su vam već dali detaljne upute.
Učenici od 1. do 4. razreda, OBVEZNO prate školski program na HTV3 prema objavljenom rasporedu. S vašim učiteljicama komunicirate putem vašeg službenog e-maila (CARNet). Na taj način dobivate upute i obavijesti, rješavate zadatke, šaljete rješenja i u kontaktu ste s učiteljicom.
Za učenike od 5. do 8.razreda, školski program emitira Sportska televizija. Uspostavljene su i virtualne učionice na sustavu Teams o čemu ste već dobili upute vaših razrednika i učitelja/ica.
Sudjelovanje u virtualnim učionicama je OBVEZNO. Učitelji/ice prate vaše aktivnosti, dostavljaju vam nastavne sadržaje i daju vam zadatke kao i povratne informacije o vašem radu.
Pri uspostavi sustava imali smo tehničkih poteškoća  koje možemo i dalje povremeno očekivati. Zato moramo svi skupa imati strpljenja.
U virtualnim (kao i u stvarnim) učionicama trebaju se provoditi primjereni oblici ponašanja. Moramo se poštivati, uvažavati i surađivati. Svaki oblik neprimjerene komunikacije bit će sankcioniran.
Molim vas da, sukladno situaciji, ovaj oblik nastave shvatite ozbiljno.
Lijepo vas pozdravljam i želim uspješan rad u našim virtualnim učionicama.

Živko Dropuljić, ravnatelj OŠ Jesenice

Nastava na daljinu provodi se prema planiranom rasporedu putem interneta i televizijskih programa, izvijestila je u petak Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET. Svi sustavi rade stabilno, a sadržaji na HRT 3, Sportskoj televiziji i YouTubeu izvode se uspješno, ističe se u priopćenju. Sustavu za udaljeno učenje putem AAI@EduHr identiteta do podneva je pristupilo više od 443 753 korisnika u više od 46 248 virtualnih učionica i zbornica na platformama Microsoft Teams, G Suite for Education i CARNET loomen.
 

Obavijest učenicima i roditeljima

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja donesena je odluka da se u osnovnim i srednjim školama neće održavati nastava od ponedjeljka 16. ožuka 2020. Nastava će se održavati "na daljinu". Da bi se nastava održavala na daljinu potrebno je napraviti sljedeće:

1. Svi učenici trebaju imati svoj Carnetov AAI identitet, te na stranici  https://provjera.skole.hr provjeriti jeli radi. To su isti podaci kojima učenik pristupa svom e-dnevniku.

2. Aktivirati svoj pristup na Office 365 na stranici https://office365.skole.hr pomoću AAI identiteta, koja može imati problema s učitavanjem zbog velikog broja korisnika trenutno.

3. Ukoliko ste izgubili lozinku ili nemate AAI identitet obratite se u tajništvo škole.

4. Nastavni sadržaji za učenike 1.-4. razreda emitirat će se na HRT3  prema rasporedu. Ravnatelj će osigurati prihvat učenika razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće. Prijevoz nije osiguran.

5. Za učenike 5.-8. razreda nastavni sadržaji biti će emitirani na Sportskoj TV, u vremenu od 8-14 sati.

6. Učenici su OBVEZNI nastavne sadržaje pratiti i biti u kontaktu s razrednicima i učiteljima putem VIRTUALNIH UČIONICA ili na drugi dogovoreni način.

7. Sve dobivene zadatke učenici su dužni savjesno obavljati kao i tijekom redovne nastave.

8. Redovito pratiti mrežne stranice škole, preko kojih će dobivati daljnje informacije, raspored, linkove za učionice i ostale upute..
 
Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak poslala je detaljna uputstva roditeljima koje se odnosi na nastavu u sljedećih dva tjedna. Prenosimo ih u cijelosti:

'Obraćanje ravnateljima – 14. ožujka 2020.

PRVO NAJVAŽNIJE

-  Radimo u vrlo izazovnom vremenu, ali moramo osigurati sigurnost i funkcioniranje sustava obrazovanja. Situacija kao u Hrvatskoj, pa i teža, u čitavoj je EU, ali i u svijetu. Od ponedjeljka barem 18 država članica EU imat će zatvorene škole i druge institucije u području odgoja i obrazovanja.

-  Prijelaz na sustav poučavanja na daljinu u svega tri tjedna, koji uključuje danonoćnu pripremu izuzetno je zahtjevan, zahtjeva motivirani rad, odgovornost i disciplinu svih uključenih, ali u tome smo zajedno i uz preuzimanje odgovornosti svjesni smo da ćemo mnoge probleme rješavati u hodu.

-  Jučer je Vlada donijela odluku da neće biti nastave u školama, na visokim učilištima, a niti vrtići neće raditi u redovitom opsegu (Odluka Vlade: https://vlada.gov.hr/sjednice/212-telefonska-sjednica-vlade-republike-hrvatske/28985 ).
Zaposleni trebaju biti na svojim radnim mjestima u opsegu i terminu kako to odredi ravnatelj koji je odgovoran za dobro funkcioniranje škole i u ovim izmijenjenim okolnostima. Zaposlenike treba razmjestiti po aktivima u prazne učionice.

-  Cilj je da uspostavimo funkcionalan sustav učenja na daljinu za sve učenike.
 

Od ponedjeljka online nastava

Do ponedjeljka će sve škole morati biti spremne i za nastavu na daljinu, zahtijeva ministrica Divjak. Potrebno je u školama učiniti potrebne tehničke pripreme kako bi učenicima i nastavnicima u slučaju potrebe osigurali učenje i poučavanje na daljinu (online nastava), piše Marijana Cvrtila na stranicama Jutarnjeg Lista. Nakon što se u školi otvori "virtualna zbornica", u istom ICT sustavu (Teams, Yammer, Moodle i si.) svaki razrednik u predmetnoj nastavi u školi treba organizirati “virtualni razred” u kojemu su svi učenici i predmetni nastavnici tog razreda - objašnjavaju iz Ministarstva. Kad se to uspostavi, škola na svojim mrežnim stranicama objavljuje popis linkova na pojedine virtualne razrede, a za razrednu nastavu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole predlaže se da razrednici, ako to nisu dosad učinili, povežu roditelje u virtualnu grupu s odgovarajućim komunikacijskim kanalima (Viber, WhatsApp, Facebook, e-mail, telefon,..). Ministrica Blaženka Divjak najavila je nastavu za djecu od i. do 4. razreda osnovne škole preko programa HRT3 ...
 
Nakon što je Općina Dugi Rat riješila imovinsko pravne odnose na građevinskom zemljištu u krugu Osnovne škole Jesenice, te izradila Idejni i Glavni projekt, ishodovala Građevinsku dozvolu, dokumentaciju je predala Splitsko-dalmatinskoj županiji, te nakon što je naša županija objavila savjetovanje na elektronskom oglasniku javne nabave Narodnih novina za nabavu radova dogradnje školske sportske dvorane na postojećoj školskoj zgradi OŠ "Jesenice" u Oriju, danas je Splitsko-dalmatinska županija objavila i Natječaj za nabavu radova dogradnje školske sportske dvorane na postojećoj školskoj zgradi OŠ "Jesenice" u Oriju. Procjenjena vrijednost radova je 4.956.000 kn + PDV (6.195.000 kn). Eto nam lijepe predblagdanske vijesti za sve naše sadašnje i buduće školarce i njihove roditelje, za nastavnike naše škole na Oriju te za cijelu lokalnu zajednicu.
 

Nasilje naše svakidašnje

Nasilja je uvijek bilo i bit će ga, nažalost. Međutim, opća nesigurnost življenja, svakodnevne napetosti kao i osjećaj  pomanjkanja kontrole nad vlastitim životom svakako su, u današnje vrijeme, vrlo plodno tlo za bujanje nasilja. Specifičan oblik nasilja je kontroliranje drugog u mnogim aspektima njegova života, a sve pod krinkom "ljubavi". Uz to, i odrasli, i djeca, uglavnom slabo poznaju nenasilne načine rješavanja sukoba, teškoća i problema. Ozbiljan problem je svakako i činjenica što se nasilno ponašanje često ne sankcionira adekvatno, a ponekad  jedino ono dovodi pojedinca do željenog cilja.

Prof.dr.sc. Mirjana Nazor, poznata splitska psihologinja, otvorit će u ponedjeljak, 17.2.2020. u 19 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split Tjedan psihologije ovim zanimljivim predavanjem koje je namijenjeno svim zainteresiranima za navedenu temu. Predavanje je otvoreno i ulaz je besplatan, a ni izlaz se ne naplaćuje.
 
Upis djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2020./2021. vršiti će se se elektronskim putem na obrascu PRIJAVA za predupis u vremenu od 10. do 20.veljače 2020. Tko su školski obveznici navedeno je u nastavku članka. Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru sa roditeljem. Ako se dijete želi iz opravdanog razloga upisati u školu kojoj ne pripada prema upisnom području (produženi boravak u OŠ Jesenice ili neki drugi razlog) u postupku prijave, prijavljuje obje škole s naznakom željene škole i razloga. Provjeru spremnosti obavlja u matičnoj školi, nakon čega se javlja željenoj školi radi dogovora. Nakon obavljene prijave djeteta Upravnom odjelu, roditelj odnosno staratelj obavezno se treba javiti školi u vremenu od 2. do 9.ožujka 2020. radi dogovora o terminu testiranja djeteta. Postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djece radi upisa u prvi razred osnovne škole provodi se u osnovnoj školi kojoj dijete pripada prema upisnom području u razdoblju od 31. ožujka do 15. lipnja 2020. Detalje upisa saznajte u nastavku članaka ili ovdje.
 
U utorak, 11. veljače 2020. navršavaju se točno 102. godine od smrti jeseničkog junaka Mate Brničevića, jednog od vođa pobune mornara u Boki Kotorskoj 1918. god. Pobunio se naš Mate protiv besmisla rata i nepravde i teških uvjeta života mornara, svojih kolega. Svojih 27 godina života položio je na oltar domovine, bez prava na obranu, strijeljan je s još troje mornara u Škaljarima. Rodni kraj mu je i do sada obilježavao velike godišnjice, prije dvije godine s nizom manifestacija na okruglo stoljeće od njegove smrti, a i danas će ova ponosna jesenička postojbina mornara i brodara pokazati, makar prisjećanjem i polaganjem vijenaca na njegov grob na Sustipanu, groblju poviše Sumpetra u Jesenicama, da nije zaboravila svoje zaslužne i odvažne sinove...
 

Maturanti, pozor

Maturanti imaju još dva tjedna za prijavu samih ispita, a ove subote započinje važan period za sve kandidate koji ove godine planiraju upisati faks – prvi je dan prijava studijskih programa u sustavu Postani student.  Od subote, 1. veljače, maturanti, ali i ostali kandidati na ovogodišnjim upisima na visoka učilišta, u sustavu Postani student mogu prijavljivati studijske programe. Lista studijskih programa na kojima kandidati žele nastaviti školovanje kreira se prema prioritetu, odnosno, tako da programe koje najviše žele upisati kandidati smjeste na vrh liste, a najmanje željene pri dnu. Studijski programi u sustavu Postani student mogu se prijavljivati sve do objave konačnih rezultata mature, a ove godine je to 20. srpnja. Inače, trenutno su u tijeku i prijave ispita državne mature. Posljednji dan za prijavu ispita je subota, 15. veljače. Nakon tog roka naknadna prijava i odjava ispita bit će moguća od 15. veljače do 9. svibnja, ali samo uz opravdane razloge – poput težih zdravstvenih problema u vrijeme prijave ispita, prometne ili druge nesreće, smrti u obitelji i slično.
 

Hackathon u hotelu Krilo

Hackathon je 24-satno natjecanje timova, obično mladih (i budućih) informatičara, u razvijanju prototipa nekog rješenja (obično web stranica, desktop aplikacija, mobilna aplikacija,.. i sl.) a koje kasnije, daljim razvojem i usavršavanjem može postati i neko samostalno rješenje tj. proizvod i za šire tržište.
E sada, da mi je netko jučer rekao da će se u hotelu "Krilo" na Krilu u siječnju 2020. održati hackaton, rekao bih mu da smanji malo s alkoholom jerbo su praznici pri kraju i danas je novi, radni dan...
Ali nije šala! Ako ste student/ica si ili mlađi od 30 godina, ako imate ekipu s kojom želite raditi oživotvorenju neke ideje koje će nekoj "niši" ili skoro svima pomoći rješiti neki problem ili ako volite robot(ić)e, trebaju Vas na Kriljanskom Hack-a-thon 2020!
Prijavite svoj tim na 24-satno natjecanje koje se organizira od 17. – 19.1.2020. u lijepim interijerima hotela "Krilo" na Krilu. Natjecati ćete se u 2 kategorije: "AlphaBot" i "AlphaBot + mobile app". Dobit ćete nekoliko tema odnosno zadataka na izbor, ovisno o vašim preferencijama. Ono što će se tražiti od vas bit će prezentirati funkcionalno rješenje odabrane teme uz pomoć AlphaBota na inovativan i zanimljiv način. Od opreme jedino trebate svoj laptop, a sve ostalo je briga organizatora, koji će Vam, osim opreme, osigurat i smještaj u hotelu "Krilo", hranu i piće, stručne mentore na raspolaganju za cijelo vrijeme natjecanja, grickalice, torbe pune "goodiea", tombolu, feštu, party... i ono najvažnije osiguran fond novčanih nagrada od 20.000 kn!
I to nije sve. Nakon proglašenja pobjednika očekuje vas party i još jedno gratis noćenje s doručkom prije odlaska.
Prijavite svoj tim na https://hackathon.hotelkrilo.com/
 

Betlehemsko svijetlo mira u školi

Betlehemsko svijetlo mira donijeli su naši mladi izviđači u našu Osnovnu školu "Jesenice" na Oriju.
 
Svečana dodjela nagrada nadarenim učenicima i studentima Općine Dugi Rat za uspjeh u školskoj odnosno akademskoj godini 2018./2019. održati će se, saznajemo, u četvrtak, 19.12.2019. u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" Dugi Rat s početkom u 18 sati.
Roditelji, dopratite u kino svoj marljivi pomladak i pridružite se svečanosti i zasluženom pljesku našoj nadarenoj mladosti...  prije nego što ode iz općine na studij u metropolu.. i potom na posao u Austriju, Njemačku ili Irsku.
 
Nakon što je Općina Dugi Rat riješila imovinsko pravne odnose na građevinskom zemljištu u krugu Osnovne škole Jesenice, te izradila Idejni i Glavni projekt, ishodovala Građevinsku dozvolu, dokumentaciju je predala Splitsko-dalmatinskoj županiji. Naša županija je danas objavila Prethodno savjetovanje na elektronskom oglasniku javne nabave Narodnih novina za nabavu radova dogradnje školske sportske dvorane na postojećoj školskoj zgradi OŠ "Jesenice" u Oriju, jedan od važnih koraka koji prehodi izgradnji naše dugoočekivane školske dvorane.
Ovo je doista lijepa vijest u ovim turbulentnim vremenima za naše školstvo, pogotovo za sve naše sadašnje i buduće školarce i njihove roditelje te za nastavnike naše škole na Oriju. Hvala našim općinarima na svim učinjenim predradnjama i našim marljivim lobistima.
 
U četvrtak i petak, 12. i 13.12.2019., od 13 do 18 sati u splitskom klubu Zona održat će se edukacija o participativnom budžetiranju, relativno novoj mogućnosti uključivanja građana u planiranje javnih proračuna. Sudjelovanje je besplatno, uz rezervaciju putem prijavnice dostupne na klubzona.net.
- Participativno budžetiranje demokratski je alat kojim se odluke o raspodjeli dijela javnih sredstava donose u izravnoj suradnji s građanima, uz prethodnu raspravu i razradu ideja. Sudionici edukacije osvijestiti će svoju ulogu u procesu participativnog budžetiranje te znanja i iskustva potrebna za aktivno sudjelovanje, a upoznat će se i sa izazovima i zabludama te primjerima dobre prakse participativnog budžetiranja. Anja Marković, voditeljica edukacije, aktivno je uključena u realizaciju participativnog gradskog proračuna Grada Dubrovnika u koji su uključeni čak i učenici dubrovačkih škola - objašnjava Goran Biličić iz Info zone, napominju napominjući da aktivnost organiziraju kao suradnici Platforme Doma mladih, u sklopu projekta 'Gradimo Dom zajedno' koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
 
Klaster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split objavio je javni poziv za dodjelu vaučera za subvencioniranje troška programa osposobljavanja, prekvalifikacije i/ili usavršavanja za nezaposlene osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije (2.500,00 kn). Moguće ga je iskoristiti za pohađanje bilo kojeg odabranog programa koji započinje najkasnije do 28.2.2020. godine u obrazovnim institucijama na području Splitsko-dalmatinske županije. Naša županija partner je na projektu, a na ovoj poveznici nalazi se sadržaj objavljenog javnog poziva. Rok za podnošenje prijave je 9.12.2019. u 12 sati.