Klupe traži 2200 učenika

Početkom radnog tjedna za 2235 splitskih učenika koji su nedavno završili osnovnu školu počinje groznica upisa u srednje škole. Učenike Splitsko-dalmatinske županije očekuje 6826 mjesta u srednjoškolskim klupama, što je 1200 mjesta više od ukupnog broja osmaša generacije 2006./2007. Prijave za upis održat će se u ponedjeljak i utorak 2. i 3, srpnja od 8 do 16 sati, a rezultati će biti poznati već u srijedu 4. srpnja. Oni koji budu imali manje sreće te se ne uspiju upisati tijekom prvog upisnog kruga, u petak 6. srpnja u školama mogu provjeriti podatke o nepopunjenim mjestima, a prijave za upis mogu predati u ponedjeljak 9. srpnja od 8 do 16 sati. Još jednu šansu za upis u srednju školu učenici će imati i na jesenskom upisnom roku u kolovozu...

Piše: Martina Mrčić / Slobodna Dalmacija

Stipendije i domovi
Učenici u Splitu mogu birati između 26 škola, od kojih je pet privatnih. Za upis u jednu od šest splitskih gimnazija kandidatima je potrebno najmanje 46 bodova, jednak broj bodova potreban je za upis u Privatnu gimnaziju "Pitagora", dok su u privatnoj "Kraljici Jeleni" upisi već završeni.


Minimalan potreban broj bodova za ostala četverogodišnja zanimanja U razredukreće se od 36 do 50, dok se u trogodišnje programe mogu upisati i učenici s manjim brojem bodova prikupljenih u osnovnoj školi. Dobre vijesti iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa stižu za učenike koji žele upisati neki od programa u Ekonomsko-birotehničkoj školi ili smjer komercijalist u Trgovačkoj školi jer je bodovni prag za upis u školsku godinu 2007./2008. s dosadašnjih 44 smanjen na 40 potrebnih bodova.


Među velikim brojem raznih nastavnih programa budući srednjoškolci ove godine mogu odabrati i neko od četiri nova zanimanja. Naime, u Graditeljskoj, obrtničkoj i grafičkoj školi od sljedeće godine obrazovat će se i budući dizajneri keramike i metala, a u Industrijskoj školi brodograditelji i obrađivači na numerički upravljanim alatnim strojevima.

Učenici koji se odluče na neki od programa popi onih za zidara, tesara, krovopokrivača ili brodograditelja imat će mogućnost dobivanja stipendije te posebne prednosti za primanje u učeničke domove.

Who's Online

We have 76 guests and no members online