Vrijeme je za 'supertalente', ali u znanosti!

studentiKronična boljka hrvatskog, ali i europskog obrazovnog sustava je nizak stupanj interesa za prirodne znanosti. Sporadični pokušaji buđenja zanimanja javnosti i struktura obično ostaku bez odjeka, što je zabrinjavajuće ako se zna da su prirodne znanosti temelj gospodarstva i napretka. Sustav ne potiče prirodne znanosti, a interes javnosti za prirodne znanosti ne postoji, javnosti je često zanimljiviji senzacionalizam i znanstveno-popularne emisije poput HTV-ove "Na rubu znanosti", zato znanstvenici sami trebaju djelotvornije promovirati vlastiti rad. Nije dovoljno biti izvrstan u svom poslu ako nitko za to ne zna, ističe Željka Fuchs, organizatorica Festivala znanosti 2010 u Splitu i voditeljica diplomskog studija fizike okoliša na splitskom PMF-u, za Universitas, podlistak Slobodne Dalmacije ...


Vrijeme je za 'supertalente', ali u znanosti!


Piše: Tomislav Čizmić-Marović / Universitas, SD


znanostHrvatska se nalozi na samom dnu europskih zemalja po interesu za prirodne znanosti. Ne postoji svijest o važnosti temeljnih prirodnih znanosti, kako u javnosti tako i u političkim krugovima.

Na mišljenje javnosti možemo utjecati kroz zanimljive projekte, nakon čega bi javnost trebala pritisnuti političare da se probude i vide kako nema napretka hrvatske ekonomije niti istinskog izlaska iz krize bez razvoja gospodarstva, u kojemu osnovnu ulogu imaju znanost i tehnologija.

Tehologija ide naprijed strašno brzo, a na fakultetima se trenutno školuju studenti za koje se niti ne zna čime će se baviti jer će doći do pregršt novih otkrića, o time i do potpuno novih rodnih mjesta.

U SAD i Europi postoji svijest i u javnosti i među političarima da su prirodne znanosti iznimno bitne za napredak države, a ljudi koji se njome bave vrlo cijenjeni.

Mislim da vbi svaki znanstvenik morao znati na popularan način ispričati čime se bavi, pogotovo ako je za svoj projekt dobio novce iz državnog proračuna. Javnost financira državni proračun i ima pravo znati na što se novac potrošio.

Prvi korak mogao bi biti pisanje sažetka projekta tako da ga javnost razumije te ga staviti barem na web stranicu projekta.


studenti

 

Festival znanosti i Noć istraživača


Festival znanosti 2O1O.
započinje 19. travnja, a ovogodišnja tema je Zemlja. Grupa entuzijasta, ponajviše s FESB-a (uključujući I Alumni FESB), PMF-a, Medicine i Građevine uključila se u organizaciju toga događaja.

Cijeli bi grad trebao taj tjedan živjeti u znaku znanosti. Održavat će se radionice iz astronomije, okoliša, meteorologije, fizike, kemije, biologije i računarstva, Izvodit će se pokusi u šatorima, prezentacije najzanimljivijih otkrića poput auta na vodik, znanstveni kafić radit će svuda po gradu, a planira se i izložba na temu Zemlja.

Birat će se najbolja fotografija Zemlje, a sve fotografije ćemo uključiti u izložbu koju će se moći pogledati tijekom tjedna Festivala znanosti. Pripremit ćemo i Akademiju u školi. Akademija obuhvaća radionice iz astronomije, okoliša, meteorologije, fizike, kemije, biologije i računarstva te predavanja sveučilišnih profesora u školama umjesto njihovih profesora.

BaltazarOvo su samo neke od aktivnosti koje pripremamo, otkriva Željka Fuchs. Od ostalih aktivnosti, prva s kojom se započinje je igrokaz iz fizike za vrtiće i niže razrede osnovnih škola u Splitu, ali i po našoj županiji. Smatram da nema boljeg načina utažiti dječju znatiželju nego eksperimentom u kojem sama sudjeluju.

Ideja je napraviti igrokaz u kojem se na šaljiv način opisuju prirodni fenomeni. Kostimirani studenti-glumci bi uz priču i prikaz pokusa dočarali kako to, recimo, prof. Baltazar radi svoje izume. U tome mu nastoje pomoći dva pomoćnika koja su sve samo ne od pomoći jer su 'smotani' i stalno rade nešto krivo.

Kroz smijeh i šalu, te puno dobrih pokusa kao što su stvaranje bure i magle, uključivanja žarulje na daljinu, simulacije erupcije vulkana te samo sudjelovanje u njima, djeca će moći okusiti moć znanosti.

Inicijalna sredstva smo dobili od Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te Županijskog savjeta mladih. Također, u tjednu Festivala znanosti prikazivat ćemo igrokaz na jednom od gradskih trgova", ističe docentica Fuchs.


Noć istraživača

Sveučilište u Splitu je apliciralo i na EU FP7 sa projektom "Noć istraživača", popularno-znanstvenom manifestacijom koja bi se trebala održati na jednom od gradskih trgova u Splitu krajem ljeta.

Ona bi uključivala biranje znanstvenog 'supertalenta', šo može biti originalni pokus ili plesna koreografija koja prenosi neku znanstvenu poruku, a natjecali bi se pojedinci ili grupe poput cijelog razreda. Žiri će dijeliti nagrade - računala, teleskope, mikroskope.

Ideja je i da se raspiše natječaj za najbolji kratki film na temu znanosti, u trajanju od 3 do 5 minuta, najzanimljivije bi se prikazalo i nagradilo u Noći istraživača.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 277 guests and no members online