Stota obljetnica škole u Kučićima

Svečanom manifestacijom proslavljena je stota obljetnica redovite škole u Kučićima. Tom prigodom nazočili su bivši i sadašnji učenici, te učitelji i ostali djelatnici OŠ ‘Kučiće’, a program su uveličali članovi ŠKUD-a ‘Osvit’ Kučiće i Udruge za očuvanje Hrvatskog folklora Omiš, te učenici OŠ ‘Kučiće’ koji su u učionicama, također, pripremali tematski prikaz svojih radova svih razreda. Službeni početak obrazovanja u Kučićima počinje 1909. kada je otvorena prva redovita škola, a nastava se održavala u privatnoj kući. U njezinim samim počecima školu je pohađalo 135 djece, a najbrojniji su, pak, bili 1938./39. kada je školu pohađalo 187 učenika. Upravo u tom razdoblju za trećeg učitelja bio je postavljen Kažimir Tomasović, te njegova supruga, sada 95-godišnja Marija Tomasović koja je najstarija živuća učiteljica s najdužim radnim stažem u Kučićima za što je, ovom prigodom, primila i priznanje...

KUČIĆE

POČELO JE 1909. A DANAS ŠKOLU POHAÐA UPOLA MANJE UČENIKA

Stota obljetnica škole u Kučićima

Školu u Kučićima danas pohađa 75 učenika


Piše: Nikolina Tomasović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Danas školu u Kučićima, koja je područna škola Osnovne škole ‘Josip Pupačić’ Omiš, pohađa 75 učenika, što je dvostruko manje nego u njenim najboljim danima. No, s obzirom na negativan trend rasta stanovništva u svim dalmatinskim selima, Kučiće su mjesto koja već dulje vrijeme imaju stagnaciju, ali s pozitivnom tendencijom.

Stota obljetnica redovite škole u Kučićima

Tome u prilog govori činjenica da od ukupno 700 stanovnika njih oko 50-ak je od novorođene do predškolske dobi, a posljednjih godina učestala su vjenčanja parova koji ostaju živjeti na selu.

U skoroj budućnosti planira se otvoriti i dječji vrtić, pa se u Kučićima nadaju kako neće bit problema s popunjavanjem školskih klupa i proslavom idućih sto godina.

Povezani članci

Who's Online

We have 305 guests and no members online