Zanimljivosti..

BBC u Imotskom snima reportažu o kralju Arturu

Nagađanja o tome kako se legendarni kralj Artur punim imenom Lucius Artorius Castus rodio negdje na prostorima današnjih Lokivičića, živopisnog mjesta na samim zapadnim rubovima Imotskog polja, a umro u Podstrani kod Splita, svakim danom sve više bude maštu ne samo znanstvenika i povjesničara, već i arheologa i novinara. I najnovija knjiga poznatog imotskog odvjetnika Luje Medvidovića koji živi i radi u Osijeku, “Castus i pravda“, dodatno je zaintrigirala mnoge da priču o kralju Okruglog stola ne shvate baš kao neki povijesni trenutak, tamo neke Engleske. Naime, kako smo doznali od Mr.Luje Medvidovića, u Podstranu na adresu udruge “Prijatelji kralja Artura“ stigla je obavijest kako će 2. i 3. srpnja doći novinarska i snimateljska ekipa BBC-a, a s njima i britanski povjesničar i istraživač John Matthews, poznat po tome što je rekonstruirao prikaz života kralja Artura ...

VOJSKOVOÐA IZ LOKVIČIĆA

 Piše: Braco Ćosić / EPEHA
 Izbor: Slobodna Dalmacija

Po toj rekonstrukciji najutjecajniji producent svih vremena Jerry Bruckheimer, prema scenariju Davida Franzonija, snimio je i film King Arthur 2004. godine.

- Očito da su se i u Engleskoj dodatno zainteresirali za legendarnog zapovjednika svojih nekadašnjih legija Castusa, što u prijevodu znači „neokaljani pravednik“. Sama činjenica da svjetski poznati BBC dolazi snimati u Podstranu gdje ima opipljivih dokaza o Castusu, govori o ozbiljnosti svih dosadašnjih radnji koje sam i ja, ali i mnogi prije mene provodili kako bi na jedan način dokazali kako je Artur rođen i pokopan u Hrvatskoj, u Lokvičićima, odnosno Podstrani, veli mr. Medvidović.

Povezani članci

Who's Online

We have 286 guests and no members online